خانه » خواص میوه ها » درباره خواص، مضرات و طبع میوه زغال اخته

درباره خواص، مضرات و طبع میوه زغال اخته

خواص، مضرات و طبع میوه زغال اخته | Cornelian cherry fruit properties

زغال اخته (Cornelian cherry )زغال‌اخته یا زغال (نام علمی: Cornus mas) درختچه بلند یا درخت کوچک برگریز (خزان‌کننده) از خانوادهٔ گیاهان گلدار دولپه‌ای و تیرهٔ زغال‌اخته‌ایان است که درخت آن در ایران به بلندی ۸ متر و قطر ۱۵ تا ۱۹ سانتی‌متر می‌رسد.
این گیاه بومی غرب آسیا تا جنوب اروپا (ایران، آذربایجان، ارمنستان، آسیای جنوب غربی و اروپای جنوبی) است. میوهٔ آن نیز زغال‌اخته یا زغال نامیده می‌شود.

پوست تنه این درخت قهوه‌ای است و برگ‌هایش تخم‌مرغی شکل با انتهایی نوک‌دار و پشت‌برگ کمرنگ است. هر برگ سه تا پنج رگبرگ دارد. گل‌های زغال‌اخته کوچک، زردرنگ و زودرس هستند و در پایان زمستان بر درخت پدیدار می‌شوند. میوه زغال‌اخته ترش مزه است. از میوهٔ رسیدهٔ این گیاه کمپوت و مربا تولید کرده و یا به صورت خشکبار مانند آلبالوی خشک مصرف می‌شود.

ارزش غذایی زغال اخته

میوه زغال اخته حاوی مقادیر زیادی آهن، کلسیم، اسید فولیک، ویتامین های C، B۲، B۱،E و فلاوونوئیدهاست. آنتوسیانین موجود در زغال اخته رنگدانه ای از گروه فلاونوئیدها است که عامل رنگ قرمز در گوجه فرنگی و دیگر میوه ها است.
میوه های خانواده گیلاس(CHERRY) و زغال اخته(CHERRY CORNELIAN) حاوی مقادیر بالای آنتوسیانین هستند.

طبع میوه زغال اخته

طبع زغال اخته کمی سرد و خشک است.

خواص میوه زغال اخته

– بر اساس نتایج مطالعات مصرف آب زغال اخته سبب محافظت در برابر عفونت های باکتریایی گرم منفی مانند E.coli با جلوگیری از اتصال آن به دیواره مثانه و مجاری ادراری در دستگاه ادراری می شود.

– مصرف زغال اخته تولید ادرار اسیدی می کند که این خاصیت توام با ویژگی ضد چسبندگی باکتریایی که بدان اشاره شد از تشکیل سنگ های کلیوی قلیایی جلوگیری می کند بنابراین برای افراد مبتلا به سنگ های ادراری از این نوع مناسب است.

– محققی به نام دکتر H.LECLERC نشان داده است که جوشانده ی پوست زغال اخته در درمان بیماری مالاریا مؤثر است. جوشانده ی ۶۰ گرم پوست درخت زغال اخته در یک لیتر آب اثر تب بر و ضد مالاریا دارد.

– جوشانده ی فوق را باید به تدریج صبح و ظهر و شب به میزان ۱ یا ۲ استکان با کمی قند میل نمود.

– دریافت منظم آب زغال اخته برای اسیدی کردن ادرار در افراد مبتلا به ادرار بدبو و سنگ های ادراری مؤثر است.

– شربت زغال اخته ضد عطش است. خصوصاً در تابستان برای جلوگیری از گرمازدگی نوشیدن شربت آن بسیار مؤثر است.

– محققان به افرادی که دارای مشکل تنگ شدن عروق هستند، مصرف زغال اخته را توصیه می کنند.

– زغال اخته، عروق خونی تنگ شده به دلیل رسوب کلسترول و تصلب شرائین را گشاد می کند. محققان با اعلام این مطلب که تنگ شدن عروق از مهم ترین دلایل بروز سکته قلبی به شمار می رود، توصیه می کنند: گشاد کردن این عروق تنگ شده از مهم ترین اقدامات درمانی است که در این میان مصرف زغال اخته می تواند بسیار موثر باشد.

– مصرف زغال‌اخته به کاهش بیماری‌های قلبی کمک می‌کند. علت این امر سطح بالای آنتی‌اکسیدان طبیعی به نام آنتوسیانین می‌‌باشد که در سبزیجات و میوه‌های با رنگ تیره ‌‌یافت می‌شود.

– دانشمندان دریافته اند افزودن آب زغال اخته به ویروس های روده ای در شرایط آزمایشگاهی، توانایی آن ها را برای آلوده کردن سلول های روده متوقف می سازد.

– بیش از ۷۰ درصد موارد اسهال به ویژه در کودکان عامل ویروسی دارد که هنوز درمان مشخصی برای آن پیدا نشده و اگر نوشیدن آب زغال اخته در این مورد موثر باشد نتیجه خوبی به دست آمده است.

– به واسطه دارا بودن فیبر بالا از یبوست پیشگیری میکند.

– زغال اخته تقویت کننده معده است.

– التهام دهنده زخم معده است.

– برای صفرا مفید است.

– برای کسانی که واریس دارند زغال اخته میوه مناسبی است.

– زغال اخته اختلالات جریان خون را بهبود می‌بخشد و قدرت بینایی را زیاد می کند.

– برای درمان بواسیر ۱۰۰ گرم زغال اخته در یک لیتر آب بجوشانید سپس صاف نموده از مایعی که به دست آمده بواسیر را کمپرس کنید.

– کسانی که فشار خون دارند از مصرف زغال اخته فراموش نکنند.

هشدارها و مضرات میوه زغال اخته

۱- در شرایط تهوع و استفراغ و بعد از آن از مصرف زغال اخته اجتناب کنید.

۲- به دلیل اینکه میوه کال آن حاوی اسید بالایی می باشد خوردن آن توصیه نمی شود.

۳- به خاطر وجود اگزالات بالا در آن در افراد مبتلا به سنگ های اگزالاته نباید زیاد مصرف شود.

۴- زغال اخته دارای خاصیت رقیق کنندگی خون می باشد بنابراین در افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.

۵- استفاده بیش از حدزغال اخته برای بدن مضر است.

پیشنهادی: خواص، مضرات و طبع میوه توت فرنگی
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *