خواص، مضرات و طبع میوه خربزه | Persian melon fruit properties
خَربُزه گیاهی از تیره کدوییان که میوه اش درشت و شیرین و آبدار است. بوته آن کوتاه و ساقههایش روی زمین میخوابد. خربزه گیاهی از خانواده Cucurbitaceae با نام علمی Cucumis melo var.inodorus است.
خربزه دارای مقدار زیادی ویتامین A,C و سلولز است. به طورکلی خانواده خربزه شامل انواع گرمک و طالبی نیز میشود که البته این دو نوع کمآبتر از خربزه هستند. خوردن خربزه شیرین توصیه میشود.
نحوه تشخیص خربزه شیرین: معمولا هرچه رنگ خربزه زرد تیره مایل به نارنجی و خطوط سفید رنگ روی آن بیشتر باشد شیرین تر است.
طبع خربزه
خربزه دارای طبیعت گرم و تر می باشد.
مواد موجود در ۱۰۰ گرم خربزه
- یک گرم فیبر
- ۱۲ میلیگرم کلسیم
- ۱۷ میلیگرم فسفر
- ۲۳۸ میلیگرم پتاسیم
- ۱۲۵۰ واحد پیشساز ویتامین A
- ۳۱ کیلو کالری انرژی
- ۳۷ میلیگرم ویتامین C
خواص درمانی خربزه
۱- خربزه دارای ویتامین A است، از این رو درترمیم و تجدید سلول های بدن نقش دارد.
۲- خربزه با داشتن خاصیت ادرارآور بودن در بیماری های سنگ كلیه و مثانه مفید است؛ دراین بیماری ها باید نمك و فلفل كمتر خورده شود.
۳- خربزه سرشار از ویتامین هایA ،D وC و سلولز است.
۴- خربزه به علت دارا بودن خاصیت ملیّن، برای معالجه یبوست تجویز می شود.
۵- اگر گوشت خربزه را له كنید و به صورت مرهم روی سوختگی های سطحی پوست بدن بگذارید، آن را معالجه خواهد كرد.
۶- خربزه، رنگ چهره را روشن می كند و بیماری استسقاء ( احساس تشنگی دائمی ) را درمان می نماید.
۷- خربزه باعث افزایش شیر در زنان شیرده می شود.
۸- خوردن ۸ گرم دم كرده ی پوست خشك شده ی خربزه ، سنگ مثانه را دفع می كند.
۹- خربزه به هضم غذا كمك می كند و رودل را برطرف می نماید.
۱۰- خربزه برای اشخاص مبتلا به سل ریوی و كم خونی مفید است.
فواید درمانی تخم خربزه
تخم خربزه طبیعت گرم داشته و دارای چربی، پروتئین، آهن و ویتامین E است و مانند تخم کدو ادرارآور، پاککننده کلیه، مثانه و کبد، مسکن سوزش مجاری ادرار و ملین است.
مغز تخم خربزه ی بو داده دارای خاصیت ادرار آور است.
تخم خربزه برای سرفه حاد، درد سینه و حلق و تب های شدید مفید است.
هشدارهای مهم در مصرف خربزه
علامت خربزه خوب آن است که سنگین و نسبتا سفت باشد و قسمت انتهای آن را چون کمی فشار دهید مختصری فرو رود.
برعکس آنچه که در ایران مرسوم است و خربزه را با غذا یا بعد از غذا به عنوان دسر می خورند، بهتر است با فاصله زیادی قبل از غذا آن را خورد و در میان دو وعده غذایی مصرف شود.
خوردن خربزه به همراه عسل خطرناک و مرگ آور است.
ﺧﺮﺑﺰه ﮐﺎل ﺣﺎوی ﻣﺰه ﺗﺮﺷﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﻼف ﺧﺮﺑﺰه رﺳﯿﺪه و ﺷﯿﺮﯾﻦ، ﺗﺮس را در اﻧﺴﺎن ﻣﯽ اﻓﺰاﯾﺪ و ﺷﺠﺎﻋﺖ را از ﺑﯿﻦ ﻣﯽ ﺑﺮد.
خربزه چون دارای قند است بسیار چاقکننده بوده و از این رو افراد دارای اضافه وزن در مصرف آن احتیاط کنند.
مضرات خربزه
۱- مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می شود، در نتیجه در ناحیه معده و روده ایجاد درد می نماید.
۲- باید خربزه را بعد از غذا مصرف نمود، زیرا در غیر این صورت تولید اسهال و ورم روده می كند.
۳- خوردن خربزه كال در كسانی كه معده ضعیف دارند، تولید اسهال می كند. همچنین خلط را می افزاید و برای سینه درد و سرماخوردگی مضر است.
پیشنهادی: درباره خواص، مضرات و طبع میوه گیلاس