خواص، مضرات و طبع میوه نارنگی | Tangerine fruit properties
نارنگی (نام علمی: ‘Citrus tangerina‘) یکی از میوهها از تیره مرکبات است. نارنگی نسبت به پرتقال کوچکتر است، و مزهٔ ترش و شیرین تری دارد. این میوه دارای مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت ماهیچهها، دستگاه گوارش و دستگاه عصبی مؤثر است.
یکی از قدیمیترین انواع نارنگی موسوم به Dancy Tangerine در اواخر قرن نوزدهم در فلوریدای آمریکا کشت میشدهاست. امروزه نارنگی در کشورهای تولیدکنندهٔ مرکبات مانند چین، اسپانیا، برزیل، ژاپن و ایران تولید میشود. نارنگی دارای ویتامینهای A، B1، B2، C پروتئین، چربی، قند، حاوی مقدار زیادی فسفر، کلسیم است. نارنگی به خاطر داشتن مقدار فسفر و کلسیم بالا، یکی از میوههایی است که در تشکیل استخوان و اسکلت بدن مؤثر است.
طبع نارنگی
در پزشکی سنتی ایرانی طبع نارنگی را سرد و تر میدانند.
خواص نارنگی
۱- منبع غنی ویتامین C است.
۲- منبع غنی بتاکاروتن است.
۳- برای کاهش تب و رفع تراکم خون در کبد مفید است.
۴- به اعتقاد برخی، به خاطر خاصیت ضدعفونی کنندهاش، میتواند در درمان سفلیس موثر باشد.
۵- دارای مقادیر فراوانی ویتامین A است و برای پیشگیری از سرطان مفید است.
۶- مسکن خوبی برای سلسله اعصاب است.
۷- این میوه خون را تصفیه و زیاد می کند.
۸- اگر از بیخوابی رنج میبرید و شبها نمیتوانید خواب آرام و راحتی داشته باشید، متخصصان تغذیه توصیه میکنند یکی دو ساعت قبل از خواب چند دانه نارنگی میل کنید.
۹- نارنگی علاوه بر خاصیت اشتهاآوری از جمله میوههایی است که برای قلب و معده مقوی بوده و بهعنوان یک اشتهاآور طبیعی برای بیماران کماشتها و افرادی که تمایل به افزایش وزن دارند، تجویز میشود.
۱۰- کارشناسان تغذیه میگویند نارنگی به دلیل داشتن ویتامینهای ث، آ و ب مفرح قلب است و میتواند اعمال قلب را تنظیم کند.
۱۱- این میوه ادرار آور خوبی است و از این رو میتواند سموم بدن را دفع کند.
۱۲- پزشکان خوردن نارنگی را به بیمارانی که از سرگیجه رنج میبرند نیز توصیه میکنند.
۱۳- این میوه پاییزی چسبندگی خون را معالجه میکند، در نتیجه تصلب شرایین، ورم جدار ورید و سیاه شدن شریان، فلج ناقص و آنژین را بهبود میبخشد.
۱۴- نارنگی حاوی مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت عضلانی، دستگاه گوارش و سیستم عصبی موثر است و به خاطر داشتن میزان فسفر و کلسیم بالا، یکی از میوههایی است که در تشکیل استخوان و اسکلت بدن موثر است.
۱۵- نارنگی به خاطر داشتن فسفر زیاد و ویتامینهای فراوان، باعث تقویت حافظه و هوش میشود.
این میوه پرخاصیت، برای درمان بیماریهای زیر مفید است:
- چاقی
- برونشیت
- التهاب ریه
- آسم
- زکام
- فشارخون بالا
- بیماریهای مختلف پوستی
خواص پوست نارنگی
دانشمندان ترکیبی را در پوست نارنگی به نام “ “Salvestrol Q۴۰یافتهاند که سلولهای سرطانی انسان حاوی آنزیم “CYP۱B۱ “P۴۵۹ را نابود میکند.
پوست خشک شده نارنگی یکی از مفیدترین بخشهای این میوه زمستانی برای بهبود سرفههای روزهای سرد زمستانی است.
مضرات نارنگی
- زیادهروی در مصرف تمامی موادغذایی عوارض جانبی متعددی به همراه دارد؛ نارنگی نیز از این امر مستثنا نیست و مصرف بیش از ۵عدد نارنگی در روز ممکن است دردسر آفرین باشد.
- افراط در مصرف نارنگی موجب افزایش گاز روده شده و ناراحتیهای گوارشی برای مصرفکننده به همراه میآورد.
- نارنگی از آن جهت که راحتترین میوه برای خوردن است و پوست آن به سادگی جدا میشود بیشتر توسط بچهها خورده میشود. بنابراین باید مراقب بچهها بود زیرا مصرف بیشازاندازه نارنگی آنها را به اسهال و کندی عملکرد رودهها مبتلا میکند.
- یکی دیگر از عوارض مصرف بیشازاندازه نارنگی بروز آفت و التهاب در دهان و زبان مصرفکننده است.
- مراقب باشید هرگز نارنگی را بهصورت مخلوط با شیرگاو میل نکنید. ترکیب این ۲ موجب بروز دردهای شکمی میشود.
نارنگی و تداخل دارویی
افرادی که در نسخه دارویی آنها داروهایی وجود دارد که به افزایش میزان پتاسیم خونشان کمک میکند، باید مراقب باشند که مصرف همزمان این دارو با نارنگی موجب افزایش بیشازحد پتاسیم در بدن آنها میشود و این مسئله خود عوارض جانبی متعددی بهدنبال دارد. بنابراین افرادی که از داروهای حاوی پتاسیم مصرف میکنند باید در مصرف نارنگی دقت کنند و حتما با مشاوره متخصص خود این میوه را مصرف کنند.
بیشتر بخوانید: درباره خواص، مضرات و طبع میوه آووکادو