خواص، مضرات و طبع میوه بِه | Quince fruit properties
میوهٔ بـِه یا بهی (نام علمی: Cydonia oblonga) دارای گوشت خشک و کرکی است که طعمی ترش و تقریباً گس دارد. با این حال وقتی به پخته میشود بو و طعمی بسیار خوش دارد. برای کمپوت مناسب است و بصورت مربا و مارمالاد نیز کاربردی عالی دارد.
درخت به درختی است از تیره گل سرخیان، جزو دسته سیبها که پشت برگهایش کرک دار است. آنرا در سراب و میانه، هیوا، در رامیان و کتول، شغال، در لاهیجان و دلیجان و رودسر، توچ و در رامسر و شهسوار، سنگه مینامند. درخت به، در خاکهای خشک و خیلی آهکی خوب نمیروید و نیازمند به خاک ژرف است.
طبع به
به رسیده، دارای طبیعتی معتدل است، در حالی که دانه آن یا همان بهدانه طبیعتی سرد و تر دارد.
ارزش غذایی به
در ۱۰۰ گرم میوه به مواد زیر مواد زیر وجود است :
- آب ۸۳ گرم
- مواد قندی ۱۰ گرم
- مواد نشاسته ای ۵ گرم
- کلسیم ۱۰ میلی گرم
- فسفر ۱۷ میلی گرم
- آهن ۰/۸ میلی گرم
- پتاسیم ۱۹۵ میلی گرم
- سدیم ۵ میلی گرم
- ویتامین آ ۴۰ واحد
- ویتامین ث ۱۵ میلی گرم
- ویتامین ب ۱ ۰/۰۲ میلی گرم
- ویتامین ب ۲ ۰/۰۳ میلی گرم
- ویتامین ب ۳ ۰/۲ میلی گرم
خواص میوه به
به تقویت کنده قلب است .
ادرار آور است.
نرم کننده سینه است.
خونریزی را بند می آرود.
به ترش مسهل است.
به ترش برای تنگی نفس مفید است.
به ترش استفراغ را بند می آورد .
به بهترین و مفید ترین میوه برای مسلولین (مبتلایان به بیماری سل) است .
خوردن میوه به در پیشگیری از سکته مغزی و قلبی کمک موثری میکند.
ترشح زیاد بزاق دهان را اعتدال میبخشد.
مصرف این میوه به صورت مربا نیز در درمان رماتیسم موثر است.
استفاده از این میوه در درمان کلسترول، تصلب شرایین و ترومبوز خونی موثر است.
اثر مفید روی بواسیر دارد.
به، میوهاى سرشار از تانن است که در معالجه اسهال و ورم روده بزرگ خیلى مؤثر است. به این منظور مىتوان ۴۰ تا ۵۰ گرم به را خرد کرده و مدت ۱۵دقیقه در یک لیتر آب جوشانده و مصرف کنید.
اگر به را قطعه قطعه کنید و در آب بجوشانند، جوشاندهء مقوى بهدست مىآید که در عین حال، قابض است و در مواردى که عمل هضم به زحمت صورت مىگیرد، مصرف مىگردد.
جوشانده فوق در معالجه اسهالهاى سبک، که بر اثر بىحالى و تنبلى رودهها پیدا مىشود و همچنین براى معده و رودهها، فوقالعاده فایده دارد.
اگر آب به را بگیرید و هم وزن آن شکر اضافه نمایید و بجوشانید تا به قوام آید، شیرهاى به وجود مىآید که در معالجه ورم شدید امعاء (روده ها)، بسیار مؤثر است.
به، داراى ویتامین آ است که در تجدید جوانى نقش دارد و همچنین در تعادل اعصاب، مهم است.
خوردن آن افسردگى و وسواس را از بین می برد و نشاط آور است.
به براى تقویت اعمال معده، مفید است.
خوردن میوه به و فرآوردههاى آن، میل به خاک و گِل خوردن را بر طرف مىکند.
خوردن میوه به، عرق بدن را خوشبو مىکند.
خوردن روغن به (آب به + نصف مقدار آب به روغن زیتون را بجوشانید) براى درمان اسهال مزمن، خلط خونى، ورم کبد و زخم معده و روده مفید است.
شربت بهلیمو، حرارت بدن را فرو مىنشاند.
خواص به دانه
به دانه براى درمان سرفه، خشونت حلق، رفع عطش، حرارت معده، رفع سوزش دهان و زبان و رفع گرفتگى صدا مفید است؛ به این منظور باید ۳۰ گرم به دانه را در نیم لیتر آب جوشاند، صبح و ظهر و شب یک استکان میل نمود و براى سوزش زبان، مدتى آن را در دهان نگه داشت.
جویدن به دانه، کندى دندان را بر طرف مىکند.
اگر ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم به دانه را در یک لیتر آب بجوشانید و روزى چند مرتبه بر پوست بمالید، براى درمان سوختگى، سرما زدگى و بر طرف کردن و التیام ترک پوست دست وبدن، لب مفید است.
به دانه، ورم معده را معالجه مىکند، به این منظور باید چهار گرم به دانه را در صد و بیست گرم آب بخیسانید و سپس آن را آنقدر بههم بزنید تا مایعى بهشکل سفیدهتخم مرغ بهدست آید، و پس از آن هر وقت تمایل داشتید، مصرف کنید.
ضد تب است .
اسهال خونی و ساده را درمان می کند .
برای درمان جراحات گلو موثر است .
برای درمان تورم های داخلی بدن مفید است .
برای درمان خشکی زبان و دهان مفید است .
آفتاب زدگی را با مالیدن لعاب به دانه بر روی پوست درمان کنید.
خواص روغن به
جهت تهیه روغن به ، به را تکه تکه کرده و بپزید سپس آب آنرا بگیرید و با دو برابر وزن آن روغن زیتون مخلوط کرده و آنقدر بجوشانید تا تمام آب آن بخار شود و فقط روغن باقی بماند البته قدت کنید که روغن نسوزد.
برای برطرف کردن زنگ زدن در گوش مفید است.
سرگیجه را برطرف می کند.
برای مداوای زخم های دهان مفید است.
خونریزی ریوی را درمان می کند.
اسهال مزمن را برطرف می کند.
دوست کبد است و روم کبد را رفع می کند.
زخم روده ها را درمان می کند.
خواص برگ درخت به
ـ براى پانسمان زخمهاى سطحى بدن یا شستوشوى چشم در هنگام چشم درد، مىتوان از محلول غلیظ جوشانده برگ درخت به استفاده نمود.
ـ جوشانده برگ درخت به، بىخوابى را درمان مىکند، به این منظور باید یک مشت برگهاى تازه و نو رسته برگ به را به مدت ده دقیقه در یک لیتر آب جوش بریزیم تا دم بکشد و پس از صاف کردن آن را با شکوفه نارنج یا شکر یا عسل، شیرین کنید و قبل از خواب، دو قاشق سوپخورى از آن بنوشید.
ـ جوشانده برگ به (به روشى که گفته شد)، بهترین راه درمان عصبانیت است.
زخم ها را با جوشانده برگ به بشوئید.
قابض است.
ضماد برگ درخت به برای ورم چشم مفید است.
فواید کرک به
ـ اگر گرد سوخته کرک به را روى زخم قرار دهند، خونریزى را بند مىآورد.
فواید شکوفه درخت به
ـ چنانچه دم کرده ۳۰ گرم شکوفه به (تازه یا خشک کرده آن) را در یک لیتر آب با عرق بهار نارنج مخلوط کنند و بنوشند، خواب عمیق و راحتى به دنبال خواهد داشت.
سردرد را برطرف می کند.
مقوی معده است.
سینه را صاف و تقویت می کند.
سرفه کودکان را برطرف می سازد.
برای درمان بی خوابی دم کرده گل را با آّب بهار نارنج مخلوط کرده و قبل از رفتن به رختخواب بنوشید.
هشدار
کرک یا پرزى که روى میوه به مىباشد، هضمش سنگین است و براى حلق و صدا بسیار مضر مىباشد؛ لذا باید قبل از خوردن به، پرزهاى روى آن را پاک نمود.
مضرات به
خوردن به بصورت خام خوب نیست و مضر می باشد زیرا به خام رگهای بدن را مسدود می سازد و چون گرم است برای کسانی که گرم مزاج اند خوب نیست.
پیشنهادی: درباره خواص ، مضرات و طبع میوه سیب