خانه » خواص میوه ها » درباره خواص، مضرات و طبع میوه گلابی

درباره خواص، مضرات و طبع میوه گلابی

خواص ، مضرات و طبع میوه گلابی | Pear fruit properties

گلابی

گُلابی، اَمرود،اَرمود،(فارسی شرقی:امروت و ناک) درختی است گلدار از رده دولپه‌ای‌ها، از خانواده گلسرخیان و از زیر خانواده مالیده(Maloideae) می‌باشد.

گلابی درختی برگریز می‌باشد که در شرایط آب وهوایی مناطق سرد جهان، جایی که زمستان‌های سرد باعث برطرف شدن نیاز سرمایی زمستان آن می‌شود قابل پرورش و کشت است. میوهٔ این گیاه از لحاظ گیاه‌شناسی پوم است و جزء میوه‌های کاذب به‌شمار می‌آید. میوه گلابی معمولی عمر انباری کوتاهی دارد به همین دلیل باید قبل از رسیدن کامل برداشت شود تا بتوان به راحتی به بازار رساند.

گلابی اروپایی که در شمال ایران (گیلان)می‌روید، و در زبان گیلکی به آن خوج می‌گویند؛ که میوه‌ای است سخت با طعم متمایل به ترشی و شیرینی است.

طبع گلابی

گلابی از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است.

خواص گلابی

  • یکی از خواص گلابی ملین بودن آن است .
  • از بروز سکته مغزی پیشگیری می‌کند.
  • برای سلامت روده بزرگ،‌ مفید است.
  • نوشیدن یک لیوان آب گلابی، برای کاهش تب مفید است.
  • نوشیدن یک لیوان آب گلابی برای کاهش درد در بسیاری از بیماری‌های التهابی مفید است.
  • گلابی سنگ مجاری ادرار را دفع می کند.
  • در رفع عفونت مجرای ادرار موثر است.
  • مقوی بدن است.
  • تشنگی را برطرف می کند.
  • سوزش مثانه و مجرای ادرار را رفع می کند.
  • برای دفع سموم بدن بسیار موثر است.
  • گلابی به علت دارابودن ارسنیک رعشه را درمان می کند.
  • آب گلابی و عصاره گلابی تخمیر شده می تواند زخم معده را درمان کند.
  •  میوه گلابی یکی از میوه‌های نادری است که می‌تواند نیاز روزانه‌ی بدن را به ویتامین B9 یا همان اسیدفولیک را تأمین کند.
  • از این گذشته گلابی حاوی میزان قابل توجهی املاح معدنی است. در واقع گلابی حاوی کلسیم، فسفر، منیزیم و آهن می‌باشد.

توجه: بررسی‌های مختلف نشان داده است که خوردن گلابی کامل یعنی با پوست بیشترین میزان آنتی اکسیدان‌ها را برای بدن تأمین می‌کند.

فواید پوست گلابی

پوست گلابی که در معرض نور خورشید قرار دارد ، از نظر ویتامین ها غنی تر است.
به علاوه قسمت عمده فیبر گلابی در پوست آن است ، لذا چنانچه به مشکلات معده مبتلا نیستید هنگام خوردن گلابی، پوست آن را جدا نکنید.

خواص درمانی برگ و شکوفه درخت گلابی

برگ و شکوفه درخت گلابی از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.

جوشانده برگ گلابی برای کلیه بسیار مفید است ، چون ادرارآور ، ضدعفونی کننده و میکروب کش مثانه است. از این رو مبتلایان به عفونت ادراری حتماً باید آن را مصرف کنند.

گلابی سنگ مجرای ادرار را دفع می کند ، برای این منظور۱۰۰ گرم برگ جوان درخت گلابی را در یک لیتر آب به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید و آن را در سه وعده به میزان ۱ تا ۲ استکان تناول کنید.

دم کرده برگ گلابی دارویی شفابخش برای بی خوابی است، اعصاب را آرام می کند و سردردهای میگرنی را درمان می کند.

شکوفه درخت گلابی مقوی معده است و خونریزی و اسهال را بند می آورد.

در مورد ورم چشم از ضماد شکوفه گلابی استفاده کنید.

دم کرده برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است.

برای دفع سنگ کلیه ۵۰ گرم برگ گلابی را با ۵۰ گرم پوست سیب در یک لیتر آب جوش ریخته و بمدت ۲۰ دقیقه دم کنید و آنرا بتدریج بنوشید.

برای شستشوی زخم ها ۵۰ گرم پوست ساقه درخت گلابی را در یک لیتر آب ریخته و بگذاری چند دقیقه بجوشد و سپس آنرا کم کم بنوشید.

خواص تخم گلابی

تخم گلابی ضد کرم معده و روده است. دم کرده برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است.
این دانه ها از جنس سلولزاست و در دستگاه گوارش هضم نمی شود. از این رو با عبور از دستگاه گوارش ، معده و روده را پاک می کند و کلیه مواد زائد باقیمانده در شکم را دفع می کند.

ترفندی برای جلوگیری از سیاه شدن گلابی

وقتی گلابی بریده می‌شود بلافاصله سیاه می‌شود. برای جلوگیری از این پدیده‌ی طبیعی کافی است مقداری آب لیموترش به آن بزنید. معمولاً گلابی را می‌توان به مدت ۳ روز در هوای آزاد نگهداری کرد. توصیه می‌کنیم یک ساعت قبل از مصرف گلابی آن‌را از یخچال خارج کنید؛ در این صورت می‌توانید هر چه بیشتر از عطر این میوه‌ی خوش طعم بهره‌مند شوید.

هشدارها

میوه گلابی حاوی سوربیتول و فروکتوز است. این قندها می‌توانند در افراد حساس باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل نفخ، باد معده، اسهال و دل درد شوند. در واقع مصرف روزانه ۱۰ گرم سوربیتول یعنی معادل حدوداً دو و نیم گلابی متوسط می‌تواند در افراد بزرگ‌سال به مشکلاتی که اشاره شد منجر شود.

همچنین مصرف روزانه ۵۰ گرم فروکتوز معادل حدوداً ۵گلابی متوسط یا دو و نیم فنجان نکتار گلابی می‌تواند باعث اسهال شود.

در کودکان نیز مصرف نکتار گلابی همانند مصرف آب سیب می‌تواند دلیل اسهال مزمن شود.

هضم پوست گلابی کمی مشکل است، از این رو کسانی که معده ضعیفی دارند آن را با پوست نخورند یا آن را بصورت کمپوت مصرف کنند.

بهتر است گلابی کاملاً رسیده را مصرف کنید تا خواص آن بیشتر و هضم آن راحت تر باشد.

بهتر است پس از خوردن گلابی آب سرد ننوشید ، زیرا در افراد حساس ایجاد نفخ می کند.

مضرات گلابی

اسراف در خوردن گلابی برای سرد مزاجان و اشخاصی که معده ضعیف دارند موجب نفخ معده می شود و این گونه اشخاص باید آنرا با مربای زنجبیل بخورند.

پیشنهادی: درباره خواص ، مضرات و طبع میوه سیب
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *