با لایه های زمین آشنا شوید!
ساختار زمین شامل سه لایهٔ اصلی پوسته، گوشته و هسته می باشد که در این قسمت با این لایه ها آشنا می شوید.
نحوه تشکیل لایه های زمین
زمین حدود ۴.۶ میلیارد سال قبل در هنگامه تولد منظومه شمسی تشکیل شده است. (سن زمین و منظومه شمسی براساس سن شهاب سنگ ها و سنگ های روی ماه تخمین زده شده است.)
لایه های زمین بر اساس ترکیب شیمیایی به ۳ لایه مجزا تقسیم بندی شده اند که از مرکز عبارتند از: هسته (هسته داخل و هسته خارجی)، گوشته و پوسته. اما داخل زمین براساس ویژگی های فیزیکی معمولاً بیشتر تمایز یافته و به ۵ لایه تقسیم بندی شده است. اگر از سطح زمین شروع کنیم داخل زمین را می توانیم به لیتوسفر، استنوسفر، مزوسفر، هسته بیرونی و هسته درونی تقسیم بندی کنیم.
پوسته قاره ای هم از لایه های زیادی از سنگ های رسوبی، آذرین و دگرگونی تشکیل شده است. آشکارترین لایه ها، اغلب از سنگ های رسوبی هستند و هنگامی تشکیل شدند که رشته کوه های خیلی قدیمی فرسایش یافتند. سپس رسوبات ناشی از این فرسایش جایی دیگر بر روی قاره ها ته نشین شدند. سپس حرکت صفحات تکتونیکی باعث شد لایه های رسوبی به جایی که ما امروزه می توانیم ببینیم آورده شوند.
هنگامی که آتشفشان فوران می کند، گدازه ای که بیرون می ریزد در مناطق گسترده ای پخش می شود و لایه ای از سنگ های آذرین در داخل لایه های رسوبی تشکیل می شود. بنابراین، بیشتر لایه بندی سطح زمین نتیجه فرسایش رشته کوه ها و رسوب آنها و جریان گدازه بر روی سطح است.
پوسته زمین
پوسته خارجیترین لایهٔ زمین و شامل دو نوع قارهای و اقیانوسی است و تنها جایی است که زندگی بر روی آن جریان دارد. پوستهٔ قارهای زیر تودههای زمین یافت میشود و کمتر از سنگهای چگال مانند سنگ خارا (گرانیت) ساخته شدهاست و ۱۰ تا ۷۵ کیلومتر (۶ تا ۴۷ مایل) ضخامت دارد (ژرفا متغیر است). پوستهٔ اقیانوسی نیز در کف اقیانوسها یافت میشود و از سنگهای چگال مانند بازالت تشکیل شدهاست و حدود ۷ کیلومتر (۴ مایل) ضخامت دارد.
پوستهٔ قارهای تقریباً همیشه از پوستهٔ اقیانوسی قدیمیتر است. برخی از قدیمیترین سنگهای جهان را در کمربند گرین استون نیوواگیتوک در کبک، کانادا میتوان یافت و پوستهٔ قارهای حدود ۴ میلیارد سال پیش شکل گرفتهاست. اما پوستهٔ قارهای هنوز هم در جاهایی که پشتهٔ میانی اقیانوس نامیده میشود، تشکیل میشود. چگالی پوستهٔ قارهای و اقیانوسی به ترتیب ۲٫۷ و ۳ گرم بر سانتیمتر مکعب است. پوستهٔ قارهای ۰٫۳۴۷ درصد جرم زمین و ۰٫۵۵۴ درصد جرم پوسته و گوشته و همچنین پوستهٔ اقیانوسی ۰٫۰۹۹ درصد جرم زمین و ۰٫۱۴۷ درصد جرم پوسته و گوشته را تشکیل میدهد. این لایه، سنگی و شکننده است و هنگام وقوع زمینلرزه میشکند.
پوستهٔ اقیانوسی که بالای منطقهٔ فرورانش تشکیل شدهاست، از چند لایه ساختهشده و رسوبات پوشاننده را شامل نمیشود. بالاترین لایه حدود ۵۰۰ متر (۰٫۳۱۰ مایل) ضخامت دارد و شامل گدازههای ساختهشده از بازالت است. پوستهٔ اقیانوسی از پوستهٔ قارهای سنگینتر است و به طور مداوم و به آرامی در حال فرورفتن به زیر قارهٔ سبکتر قارهای است که این فرایند مهم را فرورانش مینامند. در این فرایند، مجموعه و زنجیرهای از آتشفشانها شکل میگیرد که قوس آتشفشانی نامیده میشود. در پایان، پوستهٔ اقیانوسی به اندازهای به زیر پوستهٔ قارهای فرومیرود تا این که وارد گوشته میشود. هنگامی که این رخداد روی میدهد، پوسته ذوب میشود و تفتال (ماگما)تا پشتهٔ میانی اقیانوسی بالا میآید و پوستهٔ اقیانوسی جدید ساخته میشود. این رخداد هر ۲۰۰ میلیون سال یا بیشتر روی میدهد که انسان آنها را میبیند.
گوشته زمین
گوشته بزرگترین لایهٔ زمین است که زیر پوسته واقعشده و از ژرفای ۱۰ کیلومتری (۶ مایلی) درون زمین آغاز شده و تا ژرفای ۲٬۸۹۰ کیلومتری (۱٬۸۰۶ مایلی) درون زمین ادامه مییابد و ضخامت آن حدود ۲٬۹۰۰ کیلومتر (۱٬۸۰۲ مایل) است. گوشته به چهار لایه تقسیم میشود: سنگکره، سستکره، گوشتهٔ بالایی و گوشتهٔ پایینی. گوشته ۶۷٫۳ درصد جرم زمین را تشکیل میدهد و دمای آن بیش از °۱۰۰۰ سانتیگراد است. سنگهای نیمه جامد بسیار گرم و چگال، گوشته را میسازند و آهن، منیزیم، آلومینیم، سیلیکون، اکسیژن و ترکیبات سیلیکات در این لایه وجود دارد.
از آنجا که زمین برای کشف مستقیم بیش از اندازه عمیق است، دانشمندان برای شناسایی گوشته از امواج لرزهای استفاده میکنند. امواج لرزهای توسط مواد گوناگون با سرعتها و قدرتهای گوناگون حرکت میکنند. شکافی ناگهانی میان امواج آهستهتر و سریعتر وجود دارد که این شکاف نشانهٔ مرز میان پوسته و گوشته است و ناپیوستگی موهوروویچیچ(یا موهو) نام دارد. در ژرفای ۲٬۹۰۰ کیلومتری (۱٬۸۰۲ مایلی) درون زمین، امواج اس که نمیتوانند در مواد مایع به راه خود ادامه دهند، به طور ناگهانی ناپدید میشوند و امواج پی نیز میشکنند (خم میشوند). این بخش ناپیوستگی گوتنبرگ نام دارد و نشانهٔ پایان گوشته و آغاز هستهٔ مایع زمین است.
-
سنگکره (لیتوسفر)
سنگکره (لیتوسفر)بخش خارجی سفت و سخت زمین است و جنس آن جامد است. سنگکره حدود ۱۰۰ کیلومتر (۶۰ مایل) در بیشتر نقاط عمیق زمین نفوذ میکند و شامل بخشهای بالایی شکنندهٔ گوشته و پوسته است. سنگکره تمام سطح کرهٔ زمین از بالای کوه اورست تا انتهای درازگودال ماریانا را پوشش میدهد و از کانیها تشکیل شدهاست. ضخامت سنگکره به سن آن بستگی دارد (سنگکرهٔ قدیمیتر، ضخیمتر است). سنگکره در زیر پوسته به اندازهای شکننده است که در برخی مناطق مانند یک بشقاب اقیانوسی فرورانده میتواند توسط گسل، زمینلرزه ایجاد کند.
-
سستکره (استنوسفر)
سستکره (استنوسفر) بخش نرم کرهٔ زمین که زیر سنگکره واقعشده و بخشهایی مانند گوشتهٔ بالایی را دربر میگیرد. این لایه از حدود ۱۰۰ کیلومتری (۶۰ مایلی) درون زمین آغاز شده و تا ۷۰۰ کیلومتری (۴۵۰ مایلی) درون زمین گسترش مییابد و تصور میشود که این لایه بسیار گرمتر از سنگکره و به حالت مایع باشد.
اگرچه سنگهای سستکره جامد هستند، اما در پاسخ به تغییر شکل، روان و جاری میشوند. دلیل روان شدن این سنگها نیز دمای بالاتر از °۱۳۰۰ درجهٔ سانتیگرادی در اعماق زمین است. از دیدگاه ترکیب شیمیایی، اگر بخشهای بالایی سستکره سرد شود، جزئی از سنگکره به شمار میرود.
هسته زمین
بخش مرکزی زمین هسته است. هستهٔ زمین دارای دو بخش است: هسته درونی و هسته بیرونی. هسته داخلی به دلیل فشار بسیار زیاد جامد و هسته خارجی، مایع است. قطر آن ۲۵۶۰ کیلومتر و دمای آن ۸۰۰ درجه سانتی گراد است. فاصله آن از سطح زمین ۶۳۳۶ کیلومتر است. مواد هسته به علت فشار زیادی که بر آن وارد میشود بسیار متراکم تراز سایر اجزای زمین است. هسته بیشتر از آهن و نیکل تشکیل شدهاست.
-
هسته بیرونی
میدان مغناطیسی زمین که به باور دانشمندان توسط هستهٔ بیرونی زمین کنترل میشود، از زمین در برابر ذرات باردار منظومهٔ خورشیدی محافظت میکند. هستهٔ بیرونی زمین از ژرفای ۲٬۸۹۰ کیلومتری (۱٬۸۰۶ مایلی) آغاز شده و تا ژرفای ۵٬۱۵۰ کیلومتری (۳٬۲۱۹ مایلی) زمین ادامه مییابد و ۳۰٫۸ درصد از جرم زمین را شامل میشود و در حال حرکت است.در ژرفای حدود ۲٬۸۸۰ کیلومتری (۱٬۸۰۰ مایلی)، ساختار درونی زمین به طور ناگهانی از سنگهای جامد گوشته به چرخش آهن مذاب هستهٔ بیرونی تغییر میکند.
دمای هستهٔ بیرونی به اندازهای زیاد است که فلزات را در این لایه به شکل مایع درآوردهاست و این لایه از فلزات ذوبشدهٔ آهن و نیکل ساخته شدهاست. آهن و نیکل دو فلز مهم هستند که در همه جای کرهٔ زمین یافت میشوند (در سطح زمین به حالت جامد یافت میشوند) که این فلزات آلیاژ (مخلوطی از عناصر فلزی) بسیار گرمی در هستهٔ بیرونی میسازند که دمای آن حدود °۴٬۰۰۰ تا °۵٬۰۰۰ سانتیگراد است. علاوه بر آهن و نیکل، مقدار چشمگیری گوگرد نیز در این لایه وجود دارد.
از آن جا که زمین، توپی فلزی (هسته) در وسط خود دارد، همهٔ این سیاره مغناطیسی است و دانشمندان بر این باورند که هستهٔ بیرونی همان چیزی است که میدان مغناطیسی زمین را کنترل میکند. میدان مغناطیسی زمین مانند یک حباب عمل میکند و از زمین در برابر ذرات باردار شناور پیرامون منظومهٔ خورشیدی مانند ذرات بارداری که از خورشید میآیند، محافظت میکند.
-
هسته درونی
هستهٔ درونی زمین از حدود ۶٬۶۴۰ کیلومتر (۴٬۰۰۰ مایل) زیر پوسته آغاز شده و حدود ۱٬۲۸۰ کیلومتر (۸۰۰ مایل) ادامه مییابد. در هستهٔ زمین، دما و فشار به اندازهای زیاد است (دمای °۶٬۰۰۰ سانتیگراد و فشار ۴۵٬۰۰۰ پوند بر اینچ مربع) که فلزات فشرده میشوند و میتوانند مانند یک مایع حرکتکنند و در جاهایی که به شکل جامد هستند، وادار به لرزش هستند.
هستهٔ درونی عمدتاً از آهن ساخته شدهاست. اگرچه دما در هستهٔ درونی بسیار زیاد است، اما به دلیل فشار بسیار زمین، آهن نمیتواند ذوب شود و جنس هستهٔ درونی جامد است. هسته به طور منظم در حال حرکت است و میچرخد و دانشمندان بر این باورند که هستهٔ درونی سریعتر از بقیهٔ بخشهای زمین میچرخد.
تاکنون هر آنچه که دربارهٔ هستهٔ درونی زمین مشخص شدهاست، از مطالعات ردیابی امواج لرزهای (امواجی که از سطح زمین به درون زمین رفتهاند) به دست آمدهاست. این مطالعات نشان دادهاند که سفر به هستهٔ درونی از هر راستایی یکسان نیست و این نشان میدهد که جاهای مختلف هستهٔ درونی نیز یکسان نیست.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره سنگ کرهتحقیق لایه های زمین _دانشچی