مقصود از بنای زندگی بر لبه پرتگاه “علی شفا جرف هار” چیست؟ – دین و زندگی پایه دوازدهم
در ادامه با مقصود و مفهوم این آیه و عبارت از کتاب دین و زندگی پایه دوازدهم آشنا می شوید. با دانشچی همراه باشید.
مقصود از بنای زندگی بر لبه پرتگاه چیست؟
خداوند متعال در آیه ۱۰۹ سوره توبه می فرماید:
🔸 أَفَمَنْ أَسَّسَ بُنْيَانَهُ عَلَىٰ تَقْوَىٰ مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٍ خَيْرٌ أَمْ مَنْ أَسَّسَ بُنْيَانَهُ عَلَىٰ شَفَا جُرُفٍ هَارٍ فَانْهَارَ بِهِ فِي نَارِ جَهَنَّمَ ۗ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
معنی: آیا کسی که بنیاد [امورش] را بر پایه تقوای الهی و رضای او نهاده بهتر است یا کسی که بنیاد [امورش] را بر لب پرتگاهی سست و فروریختنی نهاده؟! و آن بنا با بناکننده اش در جهنم سقوط می کند؛ و خدا گروه ستمکاران را هدایت نمی کند.
🔸 كلمهى «شَفا»، به معناى لبه و كناره، «جُرُفٍ»، به معناى حاشيهى نهر يا چاه كه آب زير آن را خالى كرده و پرتگاه شده است، و «هارٍ»، به معناى سست مىباشد. (تفسیر نور)
🔸 این آیه بانیان مسجد قبا و مسجد ضرار را مقایسه می کند که اولی بر پایه تقوا بنا شده و دیگری (یعنی مسجد ضرار) با انگیزه تفرقه افکنی!
🔸 زندگیای که بر این پایه بنا شود، در پرتگاه سقوط قرار خواهد گرفت: “عمل نکردن به فرمان الهی و بی توجهی به احکام دین”
چرا خداوند کسانی را که زندگی خویش را بر لبه پرتگاه بنا کردهاند، ظالم نامیده است؟
زیرا کسی که با تمام نعمت هایی (همچون گوش، چشم، زبان، دست و پا و…) که از جانب خدا به او ارزانی شده، بجای اینکه آنها را در اطاعت خدا به کار بگیرد، در معصیت و نافرمانی به کار می برد، درواقع به خودش ظلم کرده است؛ چون با نافرمانی موجودات، هیچ زیان و ضرری به خدا وارد نمی شود. خداوند راه سعادت را از طریق انبیا و ائمه اطهار و نازل کردن کتاب آسمانی (قرآن) به انسان ها نشان داده است.
حال، کسی که به تمام اینها پشت کند و از هوی و هوس خود و وسوسه های شیطانی پیروی کند، مثل این است که زندگی اش را بر لبه پرتگاهی بنا کرده که در نهایت به پایین که آتش جهنم است سقوط خواهد کرد.
چنین کسانی ظالم نامیده می شوند چون خودشان چنین سرنوشت شومی را با اعمال زشت، برای خود رقم زدند.
اختصاصی-دانشچی
پیشنهادی: همه چیز درمورد زندگی