خانه » پزشکی و سلامت » تحقیق هوای پاک و آثار آن در محیط زیست

تحقیق هوای پاک و آثار آن در محیط زیست

تحقیق درباره هوای پاک و هوای آلوده و آثار آن بر سلامتی

هوای پاک و آلوده

اهمیت هوای پاک و تمیز

هواي تميز و تازه موجب تحريک مغز، افزايش کارايي، تحريک گردش خون و سوخت و ساز بدن مي‌شود، تنفس هواي سالم براي کودکان و نوجوانان ضروري است و موجب افزايش يادگيري و شادابي کودکان مي‌شود. تنفس مکرر هواي آلوده موجب افسردگي، کاهش يادگيري، بروز بيماري‌هاي چون آسم، برونشيت و سرطان در کودکان مي‌شود.

هواي کلاس و اتا‌ق‌هاي مسکوني

زندگي و فعاليت در اتاق‌ها و کلاس‌ها، هواي کلاس را تباه مي‌کند. همچنين تنفس دانش‌آموزان در کلاس‌هاي شلوغ از جريان هواي سالم مي‌کاهد. اگر به جاي هواي از بين رفته، هوا جايگزين نشود مي‌تواند به آسايش، بهداشت، کارايي، يادگيري، سلامت دانش‌آموزان آسيب برساند. در اتاق‌هايي که هواي آنها خوب تهويه نشود، احساس خفقان و ناراحتي به انسان دست مي‌دهد. همچنين شکايت‌هايي مانند سردرد، خواب‌آلودگي، ناتواني در تمرکز فکري روي مي‌دهد. در چنين کلاس‌هايي، عفونت‌هاي ناشي از ريزقطره‌ها و کم شدن مقاومت در برابر بيماري‌ها در صورت مواجهه در درازمدت بروز مي‌کند.
هواي اتاق‌ها و کلاس‌ها به وسيله آلاينده‌هاي ميکروبي هواي بازدم، بوي بدن، عرق کردن، رعايت نکردن بهداشت دهان و دندان و کثيف بودن لباس‌ها، آلوده مي‌شود. باز کردن درها و پنجره‌ها بعد از ساعت آموزشي و زنگ تفريح به تبادل هوا و جريان هواي تازه کمک مي‌کند.
آلودگي هواطبق تعريف آلودگي هوا عبارت است از يک يا چند ماده آلوده‌کننده، گاز، مايع، جامد در هواي آزاد به مقدار و مدتي که کيفيت آن را به نحوي تغيير دهد که براي انسان و موجودات زنده مضر باشد.

منابع آلوده‌کننده به چند دسته تقسيم مي‌شود:

۱) منابع سيار: مانند خودرو، هواپيما، قطار، کشتي
۲) منابع ثابت: مانند کارخانه‌ها، کارگاه‌ها، مراکز مسکوني، مراکز تجاري، مدرسه و مانند آن
۳) متفرقه: مانند انفجار، سوزاندن، زباله، آتش‌سوزي، تخريب ساختمان‌ها

نشانگرهاي آلودگي هوا چیست؟

کربن و اکسيدهاي کربن: اين گاز محصول احتراق ناقص در موتور خودرو‌هاست. افزايش اين گاز، برخي اوقات سبب خفگي افراد مي‌شود. همچنين موجب مشکلات عصبي، اختلال بينايي، کاهش يادگيري مي‌شود. اين عوارض در دانش‌آموزان شديدتر و بيشتر است.اکسيدهاي گوگرد: اين اکسيدها بر اثر سوخت نفت، مازوت و گازوئيل حاصل مي‌شود. اگر ميزان اين اکسيد در ظرف مدت معيني بيش از حد استاندارد شود، موجب مشکلات تنفسي، کاهش ميدان ديد، بروز بيماري قلبي، ريوي و کليوي مي‌شود. مصرف بنزين‌هاي سرب‌دار در خودروها، سبب وارد شدن سرب در هوا مي‌شود. افزايش سرب در بدن موجب کم‌خوني، اختلال درک، افت تحصيلي، عوارض مغزي و پرخاشگري مي‌شود.

علايم مسموميت با سرب

مسموميت با سرب هم از راه استنشاق هم از راه خوراکي اتفاق مي‌افتد. سرعت جذب آن از راه تنفس بسيار سريع است و از راه گوارش در کودکان ۵ درصد و در بالغان ۱۰ درصد جذب مي‌شود. علايم مسموميت با سرب را مي‌توان به دو دسته حاد و مزمن تقسيم کرد. در مسموميت حاد بسته به سن فرد، علايم متفاوت است به طوري که در کودکان در موارد خفيف سبب بي‌اشتهايي و گاهي استفراغ، تحريک‌پذيري و خواب‌آلودگي و اجتناب از بازي کردن و در موارد شديد موج لکنت زبان، نبود تعادل، تشنج و کما مي‌شود. علايم مسموميت حاد در نوجوانان و بالغان در موارد خفيف به صورت درد شکم، يبوست، درد اندام، افزايش فشار خون و در موارد شديد به شکل نارسايي کليه، سردرد و از دست دادن حافظه است. علايم در موارد مزمن به صورت کم‌خوني، اختلال رشد و مشکلات کليوي ظهور مي‌يابد. اين بيماران را در اولين فرصت بايد به مراکز اورژانس انتقال دهند.

بيماري‌هاي ناشي از آلودگي هوا در دانش‌آموزان

آسم: منظره دود غليظي که آسمان شهرها را تيره و تار کرده،‌ به خوبي نشان مي‌دهد که بشر چگونه با دست خودش هواي محيط زندگي را مسموم کرده است. آلودگي هوا منحصر به فضاي باز و هواي آزاد نمي‌شود بلکه محيط کار، مدارس و داخل خانه را نيز شامل مي‌شود و بيشترين صدمه به دانش‌آموزان وارد مي‌شود. از شايع‌ترين بيماري‌هاي دوران کودکي و نوجواني، آسم است که ارتباط زيادي با‌ آلودگي هوا دارد. آلاينده‌هاي هوا يکي از شناخته شده‌ترين عوامل تشديدکننده آسم و حتي کمک‌کننده در ايجاد آسم کودکان به شمار مي‌رود. توصيه مي‌شود دانش‌‌آموزان مبتلا به آسم حتي‌الامکان در مواقعي که آلودگي هوا زياد است، از خانه خارج نشوند و از رفت و آمد در خيابان‌ها خودداري کنند. همچنين به اطلاعيه‌‌هاي اداره هواشناسي و شرکت کنترل هوا دقت کنند، به خصوص در فصل سرد به دليل ابتلا به عفونت‌هاي ويروسي در معرض حملات آسمي بيشتري هستند.سرطان: بررسي‌هاي دقيق نشان داده که رابطه نزديک ميان سرطان ريه، برونش و شدت آلودگي هواي شهر وجود دارد. گازهايي که از خودروها متصاعد مي‌شود، ايجاد مسموميت مي‌کند و آثار رواني نامناسب به جا مي‌گذارد.

تاثير تغذيه بر کاهش اثرات‌ آلودگي هوا

سلنيوم يکي از قوي‌ترين موادي است که آثار سمي فلزات سنگين را بر مغز خنثي مي‌کند. از بين فلزات سنگين به خصوص در شهرهايي که آلودگي هوا دارند، افراد بيشتر با سرب، جيوه و کادميوم تماس دارند. اين فلزات از طريق هواي استنشاقي وارد بدن مي‌شود. با صنعتي شدن جوامع، ميزان تماس با اين مواد افزايش يافته به طوري که مطالعات نشان داده‌اند ميزان سرب تجمع يافته در بدن انسان، امروزه هزار برابر اين ميزان در ۱۶۰۰ سال قبل است.
سلنيوم به فلزات سمي متصل شده و آنها را از بدن دفع مي‌کند و از اين طريق کمک عمده‌اي به افزايش يادگيري و حافظه مي‌کند. مواد غذايي حاوي سلنيوم عبارتند از: جوانه گندم، سبوس گندم، حبوبات، جو، گوشت، مغزها، آجيل، لبنيات، ماهي تن، جگر و قلوه که حاوي مقادير قابل‌توجهي سلنيوم هستند. مقادير جزيي سلنيوم در سبزي‌هاي برگ سبز تيره، بادام زميني، زرده تخم‌مرغ، مارچوبه و گوجه‌فرنگي وجود دارد.

نقش دانش‌آموزان در پيشگيري از آلودگي هوا

حتما شما هم مي‌دانيد که بسياري از دگرگوني‌هاي ناخوشايند طبيعت ناشي از رفتارهاي غلط ماست. بهترين راه مقابله با اين دگرگوني‌ها، آگاه و حساس کردن مردم براي تغيير رفتارهاي مخرب است. دانش‌آموزان مهم‌ترين عامل تغيير در آينده هستند. شايد خود شما هم ندانيد که چطور مي‌توانيد در کاهش آلودگي هوا کمک کنيد اما رعايت موارد ذيل به ما و شما کمک مي‌کند که هواي تميز و سالم‌تري براي تنفس داشته باشيم:
۱) پياده‌روي و استفاده از دوچرخه به جاي آنکه از پدر و مادرتان بخواهيد شما را با خودرو شخصي برسانند.
۲) از پدر و مادرتان بخواهيد تا آهسته‌تر و ملايم‌تر رانندگي کنند زيرا در اين صورت سوخت کمتري مصرف مي‌شود و دي‌اکسيد‌کربن کمتري نيز توليد مي‌شود.
۳) صرفه‌جويي کنيد به خصوص در مصرف کاغذ و مداد زيرا فعاليت کارخانه‌ها موجب آلودگي هوا مي‌شود.
۴) بهداشت فردي را رعايت کنيد و از خوشبوکننده و عطرها کمتر استفاده کنيد.
۵) در حياط منزل درخت بکاريد، باغچه احداث کنيد يا حداقل از چند گلدان در خانه نگهداري کنيد.
۶) در روز چند بار دست‌هايتان را بشويد (شستشوي دست‌ها به از بين رفتن سرب و کاهش مسموميت با سرب کمک مي‌کند).
۷) در مصرف برق و انرژي صرفه‌جويي کنيد زيرا نيروگاه‌ها موجب آلودگي هوا مي‌‌شود.

 اهمیت هوای پاک و تمیز

دیدن آسمان آبی با ابرهای سفید این روزها برای اکثر مردم ، به خصوص کسانی که درابرشهرهایی چون تهران زندگی می کنند ، بی شک به یک آرزو شبیه است.

آلودگی هوا یعنی حضور یک ، چند و یا مخلوطی از آلوده کننده های مختلف در هوای آزاد ، به اندازه ای است که برای انسان مضر بوده و یا موجب زیان رساندن به حیوانات ، گیاهان و اموال شود.

اما پدیده آلودگی هوا در مناطق شهری ، یکی از ره آوردهای انقلاب صنعتی است که از سیصد سال قبل شروع و با توسعه صنعتی و زیاد شدن شهرها بر میزان و شدت آن روز به روز افزوده می شود . تکیه اساسی بر منابع انرژی فسیلی از قبیل زغال، نفت ، گاز و در نهایت آزاد شدن مواد ناشی از احتراق این مواد ، فرآورده های مضر و زیانبخشی را به همراه می آورد که حیات موجودات زنده به ویژه انسانها را تهدید می نماید .

از نخستین دهه های قرن بیستم ، به دنبال مشاهده ارتباط میان آلودگی هوا و تخریب محیط زیست ، بسیاری از کشورهای صنعتی پیشرفته ، تحقیقات و برنامه های علمی برای کنترل آلاینده های بسیارمضررا آغاز نمودند ، اما متاسفانه در اکثر قریب به اتفاق کشورهای در حال رشد این مسئله آن طور که باید مورد توجه قرارنگرفته و وضعیت آلودگی هوا در شهرهای بزرگ روز به به وخامت می گذارد.

به هر حال آلودگی هوا دراثرچهارعامل اصلی ، تشدید می یابد که عمدتاً ازعواقب صنعتی شدن محسوب می شوند :

  • زیاد شدن تعدادشهرها و ترویج فرهنگ شهرنشینی .
  • گسترش ترافیک شهری .
  • توسعه سریع اقتصادی .
  • افزایش مصرف انرژی در بخشهای دیگر.
  • البته عامل اصلی آلودگی هوا در شهر تهران و دیگر شهرهای بزرگ ایران ، افزایش بی رویه مصرف انرژی در کشور است.

آلودگي هوا و مسموميت گياهان

گياهان، قربانيان ناخواسته آلودگي هوا هستند و بر اثر آلودگي هوا مسموم مي شوند. بر اين اساس، با اين که گياهان از عوامل مهم کاهش آلودگي هوا بـه شمـار مي آينـد، ولـي افزايـش مقـدار و غلظت آلوده کننده ها در ۱۰ سال گذشته موجب شده تا گياهان نيز آسيب ببينند. تحقيقات نشان مي دهد يکي از اين عوامل تاثيرگذار، دي اکسيد گوگرد است، اين گاز در فضا اکسيد مي شود و در بخار آب حل مي گردد و به اين ترتيب، اسيدسولفوريک توليد مي کند. اين اسيد باعث افزايش اسيديته باران مي شود و مسموميت موضعي در گياهان به وجود مي آورد. همچنين اين گاز از طريق روزنه ها وارد گياهان مي شود و با آب موجود در گياه، توليد اسيد مي کند که اين اسيد باعث مسموميت گياه، تخريب روزنه ها و مانع فتوسنتز مي شود.

همچنين براساس تحقيقات کارشناسان محيط زيست، آلاينده ازن موجود در هوا مي تواند روي ميزان گل دهي، ميوه و حساسيت به بيماري درختان و گياهان تاثير داشته باشد. اين تحقيقات نشان مي دهد آلاينده هاي موجود در هوا باعث مي شود روزنه هاي برگ گياه از خود، حالت دفاعي داشته باشند و در مقابل آلاينده ها بسته شوند. نوع و درجه واکنش برگ گياه به ازن بستگي به نوع، درجه، شدت و مدت زمان تماس با ازن دارد، به طوري که تماس معين اين لايه معمولا در رطوبت بالا اثر زيادتري نسبت به رطوبت کم دارد، زيرا در رطوبت بالا روزنه ها بيشتر باز هستند و تبادل گازها به آساني صورت مي گيرد.

همچنيـن بـر اثـر آلودگـي هـوا، سبزينـه گيـاه از ميـان مـي رود و باعث مي شود برگ گياه که مواد مورد نياز براي درختان و گياهان را فراهم مي کند، زرد شود. به اين ترتيب مواد غذايي مورد نياز به درختان و گياهان نمي رسد. نشانه هاي مسموميت گياه با آلاينده هاي هوا را مي توان به صورت پلاسيدگي يا مرگ سلول هاي گياه مشاهده کرد که بر اثر تماس با غلظت هاي کم آلودگي در دراز مدت به ريزش گياه منجر مي شود و اين موضوع، حساسيت گياه را نسبت به بيماري افزايش مي دهد و گياه را آسيب پذير مي کند. به اين ترتيب، آلاينده ازن مي تواند باعث کاهش فتوسنتز، کاهش سطح برگ، کاهش امکان بهره وري از آب و کاهش گل و ميوه در گياه شود.

آلودگي هوا و آثار آن بر بارداري

تحقيقات نشان داده است طيف وسيعي از اختلالات و عوارض آلودگي هوا بر دستگاه توليد مثل، بارداي، جنين و نوزاد اثر مي گذارد. همچنيـن تحقيقاتـي در مـردان درخصـوص تغييـرات کيفـي و کمـي اسپـرم صتورت گرفته که نشان دهنده نقش منفي آلاينده هايي مثل سرب، دي اکسيد گوگرد و ذرات معلق است.

بررسي ها نشان مي دهد؛ اثرات آلاينده ها بر جنين شامل عوارضي مانند وزن پايين زمان تولد، تاخير رشد داخل رحمي و مرگ داخل رحمي است که آلاينده هاي منواکسيد کربن، دي اکسيد گوگرد و ذرات معلق، بيشترين تاثير را در اين ميان دارند. ميزان مواجهه مادر با گروهي از ذرات معلق يا هيدروکربـن در هشتميـن مـاه بارداري بـر رشد جنين اثر مستقيم دارد. اين اتفاق بيشتر در نواحي صنعتي و شهرهاي بزرگ بويژه در زمستان رخ مي دهد. از سوي ديگر، تحقيقات نشان مي دهد زنان بيشترين گروه آسيب پذير و در معرض خطر آلودگي هوا در منزل هستند.

بيماری ها بر اثر تنفس آلاينده ها

بر اساس تحقيقات، وسايل نقليه موتوري در شهرهايي مانند تهران بيش از ۹۵ درصد از منواکسيد کربن موجود در هوا را توليد مي کنند که تنفس آن، به سکته هاي قلبي و مغزي منجر مي شود. غلظت منواکسيد کربن در ساعات اوليه صبح و ساعات پاياني روز به بيشترين مقدار خود مي رسد؛ در صورتي که در روزهاي آخر هفته و تعطيل، غلظت اين آلاينده ها در ساعات پاياني روز کاهش قابل توجهي مي يابد. حتي مقدار بسيار کم کربوکسي هموگلوبين باعث آثار فيزيولوژيک مهمي در بدن مي شود و با افزايش آن، درصد اين اثرات افزايش مي يابد. افراد مبتلا به بيماري هاي قلبي نسبت به افزايش کربوکسي هموگلوبين، بسيار حساس هستند زيرا با افزايش غلظت اين ترکيب در خون، قلب بايد براي جبران کمبود اکسيژن، سريع تر کار کند.

مطالعات نشان مي دهد حتي در مقادير کمتر از ۲ درصد نيز احتمال حمله قلبي در افراد وجوددارد.کاهش غلظت اکسيژن در خون، بر فعاليت مغز نيز تاثير به سزايي دارد. مطالعات در اين زمينه نشان مي دهد در ۲.۵ درصد کربوکسي هموگلوبين، قدرت تفکيک اشياء و اشخاص به وسيله مغز انسان کاهش مي يابد و در ۵ درصد کربوکسي هموگلوبين، سرعت واکنش هاي عضلاني تحت تاثير قرار مي گيرد و در بيماران قلبي علائم استرس افزايش مي يابد. بررسي ها نشان مي دهد؛ در ۱۰ درصد کربوکسي هموگلوبين، بيشتر مردم به سردردهاي شديد دچار مي شوند و در صورت افزايش کربوکسي هموگلوبين به ميزان ۵۰ درصد، مرگ شخص حتمي خواهد بود.

حمل و نقل و آلودگي هوا

بيش از ۲۰ درصد مصرف انرژي کل کشور در تهران صورت مي پذيرد، فراتر از ۲.۵ ميليون خودرو در آن تردد مي کند و حمل و نقل در تهران به تنهايي معادل ۲ برابر کربن سرانه توليد شده در کشورهاي جهان سوم را ايجاد مي کند. در حال حاضر، بسياري از شهرها حتي در کشورهاي توسعه يافته داراي سطوح خطرناکي از آلودگي هوا هستند. اين معضل بزرگ از طريق جريان باد يا حرکت وسايل نقليه موتوري در شهرها منتشر مي شوند. ورود خودروهاي بيشتر در جاده ها و خيابان هاي يکسان به معني ترافيک سنگين تر و هواي کثيف تر است. آلودگي هاي ميکروبي حاصل از حمل ونقل در شهر نيز قابل توجه است.

تحقيقات نشان مي دهند زندگي در مجاورت بزرگراه هاي پر ترافيک با نرخ سرطان در کودکان ارتباط مستقيم دارد، به طوري که کودکان ساکن در منازل مجاور خيابان هايي که بالغ بر ۲۰ هزار خودرو در آن به طور روزانه تردد مي کنند، حدود ۶ برابر بيشتر از ديگر کودکان در معرض آسيب هستند. دليل اصلي سرطان خون در کودکان و بزرگسالان، تاثير هيدروکربن هاي حلقوي ازجمله بنزن است که منبع عمده انتشار آنها خودروها هستند.

درباره ماتماس با ماپیوندهاتصویرگر سایت‌هاآرشيو روزنامهفرهیختگان دانشگاهنيازمندي‌هاي كتابفرهیختگان: علي الدباغ سخنگوي دولت عراق، آمريكا را از دخالت در امور مربوط به انتخابات آتي عراق منع كرد.ليلي خرسند:«مشكلم را حل نكنند، بسياري از ناگفته‌‌ها را مي‌گويم.» اين هشداري است كه سعيد علي‌حسيني چند ساعت بعد از سفر حسين رضازاده به مجارستان به او داد. تازه‌ها :نامدارترين زن روشنفكر قرن بيستم

ضرورت داشتن هواي پاك و پاکیزه

از آنجا كه آلاينده‌هاي زيست‌محيطي، انسان عصر حاضر را مورد تهديد قرار داده است، پرداختن به اين موضوع مهم در آستانه آلودگي بالا و غيرقابل تحمل هوا در تهران و ديگر ابرشهرها ضروري به نظر مي‌رسد تا از جهات مختلف مورد بررسي و واكاري مجدد قرار گيرد. ديدن آسمان آبي با ابرهاي سفيد اين روزها براي اكثر مردم، به‌خصوص كساني كه در ابرشهرهايي چون تهران زندگي مي‌‌كنند، بي‌شك به يك آرزو شبيه است.

آلاينده‌هاي زيست‌محيطي غالبا با عامل انساني و عملكرد او در طبيعت ظهور و بروز مي‌كنند، بخش مهمي از اين آلاينده‌ها كه ناشي از سوخت ماشين‌آلات سنگين و سبك، و كارخانه‌ها است موجبات آلودگي هوا و آلودگي صوتي را فراهم مي‌كند. اخيرا طرح آلودگي هوا كه به رسانه‌ها كشيده شده، ابعاد گسترده‌اي به خود گرفته‌ است، اين موضوع از اين نظر كه زنگ خطر را به صدا درآورده و به ما هشداري جدي مي‌دهد مثبت ارزيابي مي‌شود و براي فرهنگ‌سازي جهت مقابله با وضع موجود ضروري به نظر مي‌رسد. پديده آلودگي هوا در مناطق شهري، يكي از رهاوردهاي انقلاب صنعتي است كه از ۳۰۰ سال قبل شروع و با توسعه صنعتي و زياد شدن شهرها بر ميزان و شدت آن روز به روز افزوده مي‌شود. تكيه اساسي بر منابع انرژي فسيلي از قبيل زغال، نفت، گاز و درنهايت آزاد شدن مواد ناشي از احتراق اين مواد، فرآوردهاي مضر و زيان‌بخشي را به همراه مي‌آورد كه حيات موجودات زنده و به‌ويژه انسان‌ها را تهديد مي‌كند. از نخستين دهه‌هاي قرن بيستم، به‌دنبال مشاهده ارتباط ميان آلودگي هوا و تخريب محيط‌زيست، بسياري از كشورهاي صنعتي پيشرفته، تحقيقات و برنامه‌هاي علمي براي كنترل آلاينده‌هاي بسيار مضر را آغاز كردند، اما متاسفانه در اكثر قريب به اتفاق كشورهاي در حال رشد اين مساله آن‌طور كه بايد مورد توجه قرار گيرد، قرار نگرفت و وضعيت آلودگي هوا در شهرهاي بزرگ روزبه‌روز، رو به وخامت است.

آلودگي هوا در اثر چهار عامل اصلي زير، تشديد مي‌شود كه عمدتا از عواقب صنعتي شدن هستند:

  1. – زياد شدن تعداد شهرها و ترويج فرهنگ شهرنشيني
  2. – گسترش ترافيك شهري
  3. – توسعه سريع اقتصادي
  4. – افزايش مصرف انرژي در بخش‌هاي ديگر.

لذا با توجه به موارد فوق، ضروري به نظر مي‌آيد كه براي بسترسازي و اشاعه فرهنگ حفظ و حراست از هواي پاك در كشور بايد شرايطي را براي شهروندان فراهم آورد تا با اطلاع‌رساني به‌موقع مشاركت فعال آنان ميسر شود. علاوه بر آلاينده‌هايي كه بدان اشاره شد، پساب فاضلاب برخي از كارخانه‌هاي صنعتي و واحدهاي توليدي در مسيل‌هاي اطراف شهر رها شده و منبع بيماري‌هاي مختلف مي‌شود. اين عارضه صنعت صرفا به آلودگي رودخانه‌ها و مسيل‌ها و آبراهه‌ها ختم نمي‌شود بلكه هدايت پساب فاضلاب صنعتي به چاه‌ها، آب‌هاي زيرزميني را نيز آلوده مي‌‌كند. اضافه بر زباله‌ها، خاكروبه‌ها نيز در گوشه و كنار مسيل‌هاي شهر، به‌عنوان عوامل مزاحم آلاينده‌هايي همچون غيراستاندارد بودن خودروهاي توليدي و توليد انبوه آنها علاوه بر افزايش ميزان مصرف سوخت عامل مهمي در افزايش منواكسيدكربن هوا محسوب مي‌شود. با وجودي كه شهروندان كلانشهرها به اهميت هواي پاك واقف هستند اما نكات زير مي‌تواند شهرمان را برخوردار از هوايي آبي و پاك كند تا با هواي سالم، شهروند سالم و شهري سالم؛ به مقابله جدي‌تر با آلاينده‌هاي زيست‌محيطي شهرمان بپردازيم.

۱- فرهنگ‌سازي براي استقبال عمومي شهروندان به استفاده مطلوب از وسايل نقليه عمومي به جاي تك‌‌سرنشيني از طريق رسانه‌هاي گروهي و متوليان امر آموزش.

۲- كاهش و با ثبات نگهداشتن نرخ حمل‌ونقل درون‌شهري با هدف گرايش عمومي به استفاده از وسايل نقليه عمومي با همكاري مسوولان ذيربط.

۳- ترويج فرهنگ گازسوز كردن خودروها اعم از شخصي، تاكسي و اتوبوس‌ها و حمايت يارانه‌اي دولت از اين طرح.

۴- حفظ توسعه فضاهاي سبز شهري و بهره‌برداري بهينه از آنها با مشاركت جدي شهروندان.

۵- هماهنگي‌هاي دلسوزانه و در عين حال مدبرانه دستگاه‌هاي اجرايي ذي‌مدخل در مقابله جدي با تخريب عوارض طبيعي اطراف شهر، ساخت‌و‌سازهاي غيرقانوني، تغيير مسير رودخانه‌ و بستن آبراه‌ها و… .

بیماری های ناشی از آلودگی هوا

ساکنان شهرهای بزرگ به علت آلوده بودن هوا، اغلب به ناراحتی های دستگاه تنفسی، قلبی، چشمی، آلرژی یا آسم مبتلا هستند. هوای این شهرهای بزرگ و آلوده، موجب سوزش ریه ها می شود. عفونت قسمت های فوقانی دستگاه تنفس، برونشیت و التهاب ریوی، به دلیل وجود ذرات معلق در هواست. آلودگی هوا احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد و ضریب هوشی کودکان را پایین می آورد. سر درد، ضعف، سرگیجه، تهوع، اختلال در انتقال اکسیژن به بافت های بدن، ضربان شدید قلب، سکته قلبی و کاهش ظرفیت ششی، از دیگر اثرات آلودگی هوا بر سلامت است. مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا، چهار برابر مرگ و میر ناشی از ایدز است. بیماری های ناشی از آلودگی هوا، چهارمین رتبه مرگ و میر را به خود اختصاص داده است.

پیش گیری از آلودگی هوا

برای داشتن هوای پاک و سالم در عصر کنونی که عصر فن آوری و استفاده از وسایل پیشرفته است، باید اقدامی جدّی صورت گیرد؛ چرا که با افزایش جمعیت، اگر روند آلوده کردن هوا به همین ترتیب پیش رود، به زودی شاهد نابودی لایه ازون بوده و با از بین رفتن آن، محیط زیست نابود می شود. استفاده از وسایل نقلیه عمومی، مترو و دوچرخه، انتقال و ساخت کارخانه ها و پالایشگاه ها به خارج از شهرها، تهیه بنزین با فرمولی که بهتر بسوزد و کمتر آلودگی ایجاد کند، کاشت درختان و ایجاد فضای سبز در شهرها، حفظ و احیای جنگل ها، استفاده از سوخت گاز طبیعی و انرژی هسته ای، سرپوشیده کردن فاضلاب ها برای متصاعد نشدن گازهای ناشی از تجزیه آنها در برابر خورشید، دفع و نابود کردن صحیح زباله ها به ویژه زباله های بیمارستانی و…، از جمله اقداماتی است که با انجام آنها می توان از آلودگی هوا جلوگیری کرد.

فرهنگ حفاظت از محیط زیست

حفاظت از محیط زیست گرچه مسئله ای جهانی است، می توان آن را از سطحی کوچک تر آغاز کرد؛ برای مثال حفاظت از محیط خانه، روستا، شهر، رودخانه و دریاچه در برابر آلودگی. البته در این رابطه بیش از هر چیز لازم است نگرش های خود را درباره محیط، مسائل محیطی و حفاظت از محیط زیست ارزیابی کنیم و مورد تجدید نظر قرار دهیم. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این کار بیش از هر چیز از راه به اجرا درآوردن روندهای تازه تربیتی امکان پذیر است؛ لذا آموزش گروه های انسانی را برای حفاظت از محیط زیست لازم و ضروری می دانند. شعار «حفاظت از محیط زیست، نگاهبانی از زندگانی خویشتن است»، شعاری است که رفتار فردی و اجتماعی را هدایت می کند تا از امکانات طبیعی زندگی استفاده بهینه کرده، آنها را نابود نسازیم.

پیشنهادی: عوامل موثر در آلودگی محیط زیست و حفاظت از آن
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *