همه چیز درباره برج میلاد تهران
برج میلاد که امروزه نماد کلانشهر تهران است، برجی مخابراتی با بلندی ۴۳۵ متر، ۱۵۰ هزار تن وزن، دارای ۱۲ طبقه و ۱۶۹۳ پله، به عنوان بلندترین برج ایران، سومین برج بلند خاورمیانه و ششمین برج بلند مخابراتی جهان شناخته میشود. این برج دارای بخشهای مختلف تجاری، اداری و گردشگری است که بخش گردشگری آن به دلیل ارائه خدمات و امکانات قابل قبول تفریحی، بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
مشخصات برج میلاد تهران
در شمال غربی تهران، در محوطه بین بزرگراه شهید همت از شمال، بزرگراه حکیم از جنوب، بزرگراه شهید چمران از شرق و بزرگراه شیخ فضل الله نوری از غرب، برجی بلند با معماری زیبا سربه فلک کشیده که تقریباً از همهجای تهران قابل دیدن است.
زیربنای این برج ۱۳ هزار متر و وسعت کاربری سازه رأس آن، به گونهای است که رتبه نخست تمامی برجهای مخابراتی جهان را به خود اختصاص داده است. سازندگان این برج عظیم، آن را در برابر خطر وقوع زلزله، صاعقه و خطرات احتمالی دیگر ایمنسازی کردهاند.
تاریخچه برج میلاد
در مورد طرح ساخت برج میلاد، دو نظر وجود دارد:
۱- ایده اصلی آن به زمان حکومت پهلوی دوم برمیگردد که بنا بود طرح «شهستان پهلوی» به وسعت ۵ کیلومتر اجرا شود و ساخت یک برج مخابراتی بلند هم قسمتی از این طرح بود.
۲- در سال ۱۳۷۲ برای حل مشکلات زیرساختی در شبکه مخابراتی ایده ساخت یک برج مخابراتی بلند برای تهران مطرح شد. مطالعات اولیه انجام و مکان مناسب اجرای این طرح انتخاب شد و سرانجام در سال ۱۳۷۶ اجرای این پروژه بزرگ زیر نظر دکتر محمدرضا حافظی، استاد دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه شهید بهشتی آغاز شد.
ساخت این مجموعه ۱۱ سال طول کشید و سرانجام در سال ۱۳۸۷ بهطور رسمی و با شعار «آسمان نزدیک است» افتتاح شد.
نام اولیه این برج «یادمان» بود اما در سال ۱۳۸۰ به مناسبت صدمین سالگرد میلاد روحالله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و با پیشنهاد شورای اسلامی شهر تهران به «برج میلاد» تغییر یافت.
کاربریهای عمده برج میلاد
هدف از ساختن برج میلاد، رفع نیازهای مخابراتی و تلویزیونی و در کنار آن احداث نمادی برای شهر تهران و بنایی به یاد ماندنی بوده است. این برج در مرتفعترین نقطه شهر تهران ساخته شده و از اینرو بر زیباترین مناظر و نقاط شهر مشرف است.
از طرفی تلاش شده که دسترسی به این نقطه برای عموم آسان باشد، لذا فاصله آن از پایانههای مهم شهر مانند ایستگاه راهآهن و فرودگاه مطلوب است و مسیر مترو هم برای آن در نظر گرفته شده است.
کارکردهای برج میلاد را به طور خلاصه میتوان چنین بیان کرد:
– ایجاد، گسترش و بهینهسازی دسترسی بدون سیم
– گسترش و بهینهسازی پوشش شبکههای بیسیم و پیجر یا پیجو
– ایجاد زیرساختهای مناسب برای سیستمهای بهروز تلویزیون
– بهینهسازی پوششهای رادیویی و تلویزیونی
– کاربریهای کنترل ترافیک و هواشناسی
– دارای فضاهای تجاری که امکان خرید صنایع دستی، سوغات و… را برای علاقهمندان فراهم میکند.
– دارای فضاهای فرهنگی از جمله:
* موزه سکه (واقع در طبقه چهارم که در آن ۱۶۰ سکه از دورههای تاریخی هخامنشیان، ساسانیان و اشکانیان به نمایش گذاشته شده است).
* موزه هدایای شهرداری و سکوی دید بسته (واقع در طبقه چهارم که علاوه بر هدایای شهرداری، کرههای متعلق به قرون ۱۷ تا ۲۰ میلادی در این مکان قرار داده شده که نام خلیجفارس را میتوان روی آنها مشاهده کرد. همچنین در سکوی دید بسته، علاقهمندان امکان تماشای تهران از ارتفاع ۲۶۱ متری را خواهند داشت)
* موزه مشاهیر ایران (واقع در طبقه پنجم و شامل آثار دکتر علیرضا حقانی است، در این موزه مجسمههای سیلیکونی از مشاهیر ایران در زمینههای فرهنگی، هنری، علمی و سیاسی از جمله مجسمه زکریای رازی، امیرکبیر، پرفسور حسابی، کمالالملک، جلال آل احمد، جهانپهلوان تختی و… را میتوان مشاهده کرد)
* مرکز همایشهای بینالمللی (دارای ۱۵ سالن کنفرانس مجزا و مجهز، استودیو رادیویی و تلویزیونی و سالنهای پذیرایی آماده برگزاری همایشها و کنسرتها میباشد)
– دارای فضاهای گردشگری از جمله:
* گنبد آسمان (در ارتفاع ۳۰۲ متری قرار گرفته و سالنی وسیع است با سقف گنبدی که در آن دکتر رضا یحیایی روایتی مصور از تاریخ و تمدن چندین هزارساله ایران را با مفاهیم، زندگی، عشق، عدالت، صلح، مبارزه و مرگ به تصویر کشیده است. در این سالن، نمادهای ایرانی، اسطورهها و پرچمهای اهدایی بارگاه ائمه اطهار علیهم السلام نیز به نمایش گذاشته شده است.)
* سکوی دید باز (تراس بزرگی است در ارتفاع ۲۸۰ متری زمین که در طبقه هفتم برج قرار گرفته است. دوربینهایی در قسمتهای مختلف تراس قرار گرفته که به علاقهمندان امکان تماشای تهران از ارتفاعات را میدهد. در قسمت سرپوشیده طبقه هفتم نیز شهر فرنگ قرار داده شده که گردشگران را با تهران قدیم آشنا میکند. ماکت برجهای مخابراتی جهان نیز در این بخش در معرض دید تماشاگران قرار گرفته است).
* کاربازیا (در این قسمت برج میلاد، محیطی جذاب برای کودکان ۲ تا ۱۳ سال فراهم شده است که میتوانند با محیطهای مکانیکی، بیمارستانی، آزمایشگاهی، اداره پست، آتشنشانی و… آشنا شده و فعالیتهای مربوط به آنها را همراه با سرگرمی و بازی انجام دهند.
* سینما گیم (دارای دو سالن سینمای ۶ و ۷ بعدی که امکان تماشای فیلمهای هیجانآور با استفاده از حرکت سریع صندلیها، سیستم صوتی سهبعدی، افکتهای طوفان، باد، صاعقه و زلزله را به علاقهمندان میدهد.)
* لیزریوم (هنر تلفیقی نور، رنگ، تصویر و صدا)
* اتاق فرار انیگما (گروههای ۴ تا ۶ نفره در این اتاق حبس میشوند و یک ساعت فرصت دارند تا با خلاقیت به پیدا کردن سرنخها و حلکردن معماها بپردازند و بدین وسیله از بازی خارج شوند.)
* پل معلق و زیپلاین (راه رفتن روی پل چوبی معلق و پیمودن مسیری به طول ۱۵۰ متر در ارتفاع ۳۰ متری زمین با سرعت ۷۰ کیلومتر بر ساعت امکان بهرهمند شدن از این هیجان را به علاقهمندان میدهد.)
* شهربازی، بولینگ، بیلیارد، پینت بال، پارک دلفینها و اسکای پارک از دیگر مکانهای جذاب برای گردشگران محسوب میشود که علاقهمندان به تفریح، هیجان، تاب مرتفع، بانجی جامپینگ و البته اتاق شیشهای میتوانند از آن استفاده کنند.
– رستورانهای مختلف، از دیگر امکانات برج میلاد وجود رستوران گردان (بزرگترین رستوران گردان دنیا است که در ارتفاع ۲۷۶ متری برج قرار دارد و با گردشی که دارد، امکان تماشای تمام نمای تهران هنگام صرف غذا را به علاقهمندان میدهد)، رستوران ویژه، رستوران سنتی، کافههای مختلف، فود کورت و… است که ضمن تأمین نیازهای گردشگران، میتواند اوقات خوشی را برای آنها رقم بزند.
– محوطه اطراف برج میلاد با گلکاریها و آبنماهای زیبا و نورپردازیهای چشمنواز، فضای آرامبخشی ایجاد کرده که علاقهمندان میتوانند برای گذراندن اوقاتی خوش همراه با آرامش و بدون هزینه از آن استفاده کنند.
درباره شهر تهران بیشتر بخوانید