خانه » اطلاعات عمومی » تحقیق درباره رسانه های اجتماعی

تحقیق درباره رسانه های اجتماعی

 درباره فواید و مضرات رسانه های اجتماعی

فواید و مضرات شبکه های اجتماعی
بررسی آثار رسانه های اجتماعی بر خانواده

بسیاری از خانواده ها امروزه برای فرزندانشان ابزار ارتباطی مانند گوشی همراه هوشمند تهیه می‌کنند. در این صورت آن‌ها به بسیاری از نرم افزارها و برنامه‌ها دسترسی می‌یابد. در کنار تمام فوایدی که رسانه‌های اجتماعی دارند ممکن است مضر نیز باشند.

رسانه های اجتماعی

یک استاد علم ارتباطات: خانواده ها باید به فرزندانشان بیاموزند در کنار هر فرصتی, تهدیدی نیز می تواند برایشان رقم بخورد و بدانند که طبیعتا همه افراد به لحاظ اخلاقی و روانی سالم نیستند و از نرم افزارهای تلفن های هوشمند استفاده صحیح نمی کنند.

دلیل کاهش سن بلوغ کودکان

ساحل عباسی استاد علم ارتباطات میگوید: لی لی بازی دختران و قایم باشک بازی کودکان تا هفت سنگ و خاله بازی و چادر بستن به درخت های پارک و پشتی فرشی هایی که خانه ای بود برای تمرین مهارت های زندگی آینده، از ورجه ورجه های بازی وسطی و افسردگی توپ خوردن و خارج شدن از بازی تا گل گرفتن و هورا کشیدنهای آن، تیله بازی ودویدنهای بالا بلندی تا رسیدن به ارتفاعی که نشان پیروزی بود همه و همه تفریحاتی بود سراسر سالم و نشاط آور که ذهن خلاق کودک را در ساده ترین و پاک ترین شکل موجود درگیر می کرد تا در کنار اندیشیدن به بهترن راه حل ها دنیای کودکی و نوجوانی اش در صفا،پاکی و آرامشی که خاص سن اوست به بهترین شکل به دنیای بزرگسالی برسد.

این روزها خبری از آن بازی ها نیست، بازی ها رایانه ای است و ارتباطها درپس تلفن همراهی رقم می خورد که می گویند هوشمند است، ابزاری هوشمند که خانواده ها آن را بی هیچ محابایی در اختیار کودکان و نوجوانانی می گذارند که به گفته کارشناسان سن بلوغ آنها به ۱۲ سال رسیده است، تلگرام، اینستاگرام، تانگو، واتس آپ و… در دنیای ارتباطات پیچیده امروزی از محاسن و معایبی برخوردار است.

اگر هر روز اپلیکیشن های ارتباطی توسعه می یابند آیا بهتر نیست تفکر خانواده ها نیز گسترش و نظارت آنها بر عملکرد فرزندانشان قوت بیشتری بگیرد؟ دکتر امیررضا اصنافی استادیار دانشگاه شهید بهشتی و استاد علم ارتباطات با اشاره به خطرات و تهدیدهای ابزارهای نوین ارتباطی راهکارهایی به والدین درخصوص استفاده از گوشی های همراه هوشمند معرفی می نماید:

موبایل برای بچه ها

اخیرا استفاده از شبکه های اجتماعی در گوشی های همراه افزایش یافته و مختص بزرگسالان نیست مشاهده شده که برخی خانواده ها متاسفانه به دلیل چشم و هم چشمی در رقابتی ناسالم با این توجیه که به فرزندشان دسترسی داشته باشند برای آنها تلفن همراه هوشمند خریداری نموده، حتی کودکان دبستانی که سواد خواندن و نوشتن دارند در مقاطع چهارم دبستان به بالا هم از این ابزارها استفاده می کنند. اغلب این نوجوانان در یک گروه هم سال عضو می شوند که در این شبکه های اجتماعی، متاسفانه بیش از ۵۰ درصد موجودیت آن طنزهای هدفدار، شوخی های بی معنی و فیلم های غیر متعارف است. این گروه ها سعی می کنند بر افکارِ افراد خصوصانوجوانان تاثیر بگذارند و یا دوست یابی را امری آسان و شدنی نشان داده که می توان با هر کسی و در هر جنسیتی دوست شد و صحبت نمود.

در گذشته های نه چندان دور ارتباطات بسیار محدود تر از حال بود به نامه یا تماس تلفنی خلاصه می شد ولی امروزه با توسعه رسانه ها شاهد انفجار اطلاعات هستیم و حقیقتا نمی توان اطلاعات را کنترل نمود و نمی توان همه اطلاعات مفید را به یک باره به اشتراک گذاشت یا از دریافت اطلاعات غیر مفید جلوگیری نمود.

لذا اگر قرار است کودکان و نوجوانان از وسیله ای به نام تلفن همراه استفاده کنند بهتر است تلفنی برای آنها خریداری شود که از کارآیی ساده تری برخوردار باشد تا زمانی که فرزندان به سن تشخیص خوب از بد و تفکیک مسائل صحیح و غیر صحیح نشده اند ضرورتی ندارد که آنها را در گیر رسانه های نوظهوری کنیم که کاربردی برای آنها ندارد.

خانواده ها می توانند استفاده صحیح از ابزار ارتباطی را به فرزندشان آموزش دهند.

خانواده ها قبل از هر چیزی می بایست با کارکرد این ابزارها آشنا شوند و مضرات ومزایای آن را بشناسند آن گاه بیندیشند که استفاده از این ابزار کمکی به پیشرفت و تعالی شخصیت فرزندشان کمک خواهد کرد یا خیر؟خانواده ها باید بدانند رسانه مثل چاقوی دو لبه عمل می کند. استفاده ای منفی و مثبت، خود ذات رسانه به طور پیش فرض مشکلی ندارد. اجتماعی بودن انسانها و نیاز, او را به همنوع خاطر نشان می سازد و همچنین مجرایی است برای انتقال اطلاعات ولیکن توجه به اینکه چه اطلاعاتی رد و بدل می شود بسیار مهم است. متاسفانه نهادهای اجرایی کشور دراین باره چاره ای نیندیشیده اند و همه مسولیت را به گردن خانواده ها انداخته اند، قبل از اینکه رسانه یا برنامه و ابزاری بخواهد همه گیر شود می بایست در باره آن فرهنگ سازی شود. فرهنگ سازی بدین معنا نیست که مردم را از ابزارهای ارتباطی جدید ترساند، بلکه حق مردم بدانیم که می بایست قبل از هر چیزی نسبت به کارکرد صحیح آن آموزش دیده باشند. زمانی زیر کرسی نشستن و قصه گفتن و قصه شنیدن و تامل در چون و چرای آن یکی از راههای ارتباطی بین افراد بود اما در حال حاضر هریک از اعضای خانواده با تبلت یا تلفن همراه خود در گوشه ای از خانه مشغول می باشد و شاید خانواده ها کمتر به محتویات مطالب ردو بدل شده در آن و آسیب هایی که می تواند به لحاظ شخصیتی و روانی بر فرزندانشان وارد شود بی اطلاع و ناآگاه باشند.

راه های پیشگیری از آسیب های فضای مجازی

اگر تبلت و ابزارهای ارتباطی دنیای امروزی جزء لاینفک زندگی مان شده است می توان با تدابیر ساده ای از بسیاری از آسیب ها جلوگیری نمود،یکی از راهکارها هم گروه شدن اعضای خانواده در شبکه های اجتماعی است، والدین می توانند در کنار فرزندانشان با هم ارتباط داشته باشند با هم چت کنند مطالبی مد نظرشان را در گروههای خانوادگی به اشتراک بگذارند تا اینگونه با هم در تعامل باشند و هر کسی در گوشه ای مشغول ارتباطات خود نباشد.

والدین باید از محتویات گوشی های فرزند کم سن و سال خود آگاهی داشته باشند و اجازه ندهند که هر محتوای صوتی و تصویری که دوست داشت را مشاهده نماید. به کودک و نوجوان باید آموخت که ارتباط از طریق فناوری هایی مثل وایبر هیچ فرقی با گفت و گوی حضوری با یک فرد غریبه و ناشناس در خیابان ندارد و به آنان یاد داد که رعایت اخلاق و ادب در محیط های اجتماعی تلفن های هوشمند نیز الزامی است.

والدین باید هنر دوست یابی صحیح را به فرزندان بیاموزند که دوست یابی در محیط های اینترنتی هم تحت نظارت و کنترل والدین باشد. همچنین در صورت استفاده فرزندانشان از تلفن های همراه هوشمند به آنها آموزش دهند که نباید به منظور صرف زمان بیشتری در این شبکه های اجتماعی از سلامت جسم و روح خود چشم پوشی کرده و روابط اجتماعی سالم آنها را تحت تاثیر قرار دهد. خانواده ها باید به فرزندانشان بیاموزند در کنار هر فرصتی, تهدیدی نیز می تواند برایشان رقم بخورد و بدانند که طبیعتا همه افراد به لحاظ اخلاقی و روانی سالم نیستند و از این ابزارها استفاده صحیح نمی کنند. بنابراین می بایست عضو گروه هایی شد که رعایت مسائل اخلاقی و اعتقادی از الزامات آنها به شمار می رود و به آنها آموزش بدهند اگر اطلاعاتی خلاف شرع یا اخلاق رد و بدل شد هر گز آنها را به اشتراک نگذارند زیرا این عمل حرام و تجاوز به حریم افراد به شمار می رود.

وظیفه دولتمردان درباره سلامت شبکه های اجتماعی

کسانی که در جهت خلاف قانون و مسائل اجتماعی و دینی در شبکه های اجتماعی مانند تلگرام، اینستاگرام،تانگو، واتس آپ و…حرکت می کنند شناسایی و با آنها برخورد شود. همچنین اطلاعات مفید از طریق مدرسه و مشاوره های مختلف در رسانه ها در اختیار ما بقی مردم قرار داده شود.

پیشنهادی: درباره محیط کار و اصول ارتباطات انسانی
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *