تحقیق در مورد کودهای زیستی و تاثیر آن بر سلامتی انسان
تعریف کودهای زیستی
کود زیستی نام دیگر آن کود بیولوژیک به مواد حاصل خیز کننده خاک میگویند، که دارای تعداد کافی از یک یا چند گونه از میکروارگانیسمهای سودمند خاکزی هستند. این کودها قادرند عناصر غذایی خاک را در یک فرایند زیستی تبدیل به مواد مغذی همچون ویتامینها و دیگر مواد معدنی کرده و به ریشه گیاه برساند.
مصرف این نوع کودها کم هزینه تر هستند و در اکوسیستم آلودگی به وجود نمیآورد. کودهای زیستی مواد نگهدارندهٔ میکروارگانیزمهای سودمند خاک میباشند.
استفاده از این کود، هیچ گونه عوارض جانبی برای انسان، دام و محصول ایجاد نمی کند و گزینه مناسبی برای جایگزینی با سایر کودهاست.
تاریخچه
در چند دهه اخیر بدلیل مصرف کودهای شیمیایی اثرات زیست محیطی متعددی از جمله انواع آلودگیهای آب و خاک و مشکلاتی در خصوص سلامتی انسان و دیگر موجودات زنده به وجود آمد. سیاست کشاورزی پایدار و توسعه پایدار کشاورزی، متخصصین را بر آنداشت که هر چه بیشتر از موجودات زنده در خاک در جهت تأمین نیازهای غذایی گیاه کمک بگیرد و بدین سان بود که تولید کودهای زیستی آغاز شد.
نخستین کود زیستی (بیولوژیک) در اواخر قرن نوزدهم مورد استفاده قرار گرفت و از آن تاریخ به بعد سایر کودهای بیولوژیک ساخته شدند. اندامگان (ارگانیزمهایی) که در تولید کودهای بیولوژیک مورد استفاده قرار میگیرند عمدتاً از محیط زیست جداسازی میشوند. در شرایط آزمایشگاه در محیطهای کشت مخصوص تکثیر و پرورش پیدا میکنند، آماده و مصرف میشوند.
مصرف کودهای زیستی دیرینگی زیادی دارد. تولیدکنندگان محصولات برای تقویت زمینهای کشاورزی، گیاه تیرهای به نام لگومینوز را کشت میکردند و بر این باور بودند که با کشت آن باروری خاک افزایش پیدا میکند.
دلایل و هدف استفاده از کود بیولوژیک
• نداشتن ضرر برای انسان و دام
• تقویت حاصلخیزی و باروری خاک
• تأمین نیازهای غذایی سالم و غنی تر
• برداشت بیشتر بدور از آلوده سازی زیست بوم
• افزایش محصول از نظر کمی وکیفی بدون آسیب رساندن به اکوسیستم مزرعه.
مزایای استفاده کود زیستی
– افزایش میزان مواد غذایی و مواد آلی خاک
– کاهش نیاز به مصرف کود های شیمیایی
– گوگرد موجود در کود سبب اصلاح شوری خاک می شود
– افزایش قدرت جذب مواد غذایی توسط گیاهان
دسته بندی این کودها با توجه به نوع میکروارگانیسمها
۱- ریزاندامگان کارآ (میکروارگانیسمهای سودمند EM)
۲- کودهای زیستی باکتریایی (ریزوبیوم- ازتوباکتر- آزوسپریلیوم-…)
۳- کودهای زیستی قارچی (میکوریزا)
۴- کودهای زیستی جلبکی (جلبکهای سبز- آبی و آزولا)
۵- کودهای زیستی اکتینومیستها (فرانکیا)
چرایی استفاده از فراوردههای زیستی
خوراک زیستی به خوراکهایی گفته میشود که بدون استفاده از کودهای شیمیایی، آفتکشها و علفکشهای مصنوعی و دگرگونیهای ژنتیک تولید شده باشند. نیاز به غذای زیستی (غذای عاری از ترکیبات شیمیایی و فرایند شده بدون افزودنیها) فاقد سموم دفع آفات به سرعت رو به افزایش است. این سموم برای کشتن ارگانیسمها طراحی میشوند و بنابراین یک خطر جدی برای سلامت انسان محسوب میشود.
طبق اعلام انستیتوی ملی سرطان ۳۰ درصد حشرهکشها، ۶۰ درصد علفکشها و ۹۰ درصد قارچها سرطانزا هستند. و این تنها یکی از اثرات جانبی منفی است. این مواد شیمیایی میتوانند به سیستم عصبی و هورمونی آسیب برسانند. کودکان بیش از بزرگسالان در برابر سموم کشاورزی آسیبپذیرند. در واقع آنها نسبت به اندام کوچکشان در معرض درصد بالاتری از این مواد قرار دارند.
پیشنهادی: تاثیرات خاک بر رشد گیاه