تحقیق مختصر درباره ریشه و انواع آن
ریشههای گیاهان ، خصوصیات و انواع آن
ریشه بخشی از گیاه است که معمولاً زیر خاک قرار دارد و گیاه با آن، آب و مواد معدنی را جذب میکند. ریشه، گیاه را محکم در خاک نگه میدارد. ریشهها متناسب با نوع گیاه و نوع محیط در سطح خاک پخش شده یا به اعماق خاک فرو میروند. ریشهها ممکن است در هوا یا در اب وجود داشته باشند. ریشههای گیاه به کمک (تارهای کشنده)که مانند مو هستند اب و دیگر مواد را میگیرد تا انها را به برگ و ساقه برساند. ریشه مهمترین قسمت گیاه است و گیاهان بدون ان نمیتوانند حتی اندکی رشد کنند. بعضی ریشهها مثل هویج و تربچه خوراکی اند. به طور ساده ریشهها را به دو گروه راست و افشان تقسیم میکنند. ریشه گیاهان بخش مهمی از گیاه می باشد که در رشد گیاهان نیز مؤثر است مثلاٌ اگر فشردگی(تراکم) خاک در زمان رشد گیاه زیاد باشد ارتفاع رشد محصول کم شده و اگر پیوستگی ذرات خاک کمتر باشد رشد گیاه بیشتر خواهد بود درنتیجه باعث افزایش طول گیاهان می شود.
انواع ریشه
ریشه ها، از روی شكل ظاهری شان،به دو گروه تقسیم می شوند:
۱- ریشه های راست
۲- ریشه های افشان
گیاهان دارای ریشه ی راست:
- – ریشه های این گیاهان، به درون زمین نفوذ می كنند تا به آب برسند.
- – این گیاهان دارای برگ های پهن هستند.
- – رگبرگ ها در گیاهانی كه دارای ریشه ی راست می باشند، موازی نیستند.
- – دانه های این گیاهان، دو قسمتی است، مانند لوبیا و نخود.
گیاهان دارای ریشه ی افشان:
- – ریشه های این گیاهان،در زیر سطح خاك پخش می شوند.
- – رگبرگ های این گیاهان،موازی هستند.
- – دانه های آن ها، یك قسمتی است. مانند: ذرت، برنج خرما و گندم.
♦ كاكتوس ها هم،ریشه های افشان دارند كه در زیر سطح زمین به طور وسیع پخش می شوند. تا آب باران را جذب كنند.
حالا می توانیم بگوییم كه ریشه های راست، برای گرفتن آب از قسمت های عمیق و ریشه های افشان برای گرفتن آب از سطح زمین مناسب هستند.
۱- ريشه هاي راست : اغلب گياهان دولپه اي ، ريشه هاي مستقيم ايجاد مي كنندكه به عمق زمين مي روند كه به اينگونه ريشه ها ، ريشه هاي راست مي گويند.مثل اسفناج،تاج خروس،گل سرخ.
۲- ريشه هاي ذخيره اي : اين ريشه ها ذخيره اي از مواد غذايي اند كه براي استفاده گياه ساخته مي شوند،اين نوع گياهان معمولاً دو ساله اند و اندوخته غذايي را معمولاً در سال دوم به مصرف اندامهاي توليد مثل گل ، دانه و ميوه مي رسانند.مانند: چغندر،هويج،ترب،شلغم و تربچه.
۳- ريشه هاي افشان : در قشر سطحي خاك گسترش مي يابند و شبكه وسيعي را جهت جذب آب و مواد محلول در آن ايجاد مي كند . مانند: تك لپه اي ها بخصوص گندميان.در تك لپه اي ها پس از رشد ساقه چه و رسيدن به سطح خاك از محل گره هاي ساقه درداخل خاك ريشه هاي نابجا توليدشده و ريشه اصلي از بين مي رود، سپس ريشه هاي نابجا به شكل ريشه هاي افشان توسعه مي يابند. ريشه هاي افشان از لحاظ ضخامت يكسانند و تفاوتي بين ريشه اصلي و فرعي آنها نيست.
♦ ريشه ها به انواع مختلف ديگر نيز يافت ميشوند كه گاهي فعاليت ديگري نيز دارند، برخي از گياهان ريشه هاي هوايي ايجاد مي كنند كه ظاهراً در جذب رطوبت هوا مؤثرند.مثل: انجير معابد و ثعلب وذرت.
در ذرت ريشه هاي هوايي سبب استحكام گياه شده ونقش جذب آب ومواد را نيز برعهده دارند.
در ثعلب ريشه هاي هوايي كلروفيل دارد و فتوسنتز ميكند.
خصوصيات ريشه:
ساختمان نخستين ريشه: بسياري از ريشه ها در نوك خود كلاهك ريشه دارند ،بر خي گياهان به كلي فاقد كلاهك ميباشند،عمل كلاهك دقيقاً مشخص نيست ولي بسياري از متخصصان دو عمل مهم را به كلاهك نسبت داده اند:
۱- حفاظت از بخش مريستم نوك كه درست در نوك ريشه و زير كلاهك قرار دارد.
۲- هدايت زمين گرايي مثبت ريشه را بر عهده دارد که اگر كلاهك قطع شود ريشه سرگردان مي شود.
ريشه هاي داراي مريستم انتهايي يا نوك است كه مسئول رشد ساختمان نخستين ريشه مي باشد.مريستم نوك در رأس ريشه و درست زير كلاهك قرار گرفته است اين سلولهاي مريستمي بخشهاي ريشه را مي سازند. اين سلولها بتدريج كه از ناحيه مريستم فاصله مي گيرند به بافتهاي مختلف متمايز مي شوند.
پیشنهادی: تحقیق درمورد شگفتی های برگ