جواب به سوالات و فعالیت درس پنجم دین و زندگی دوازدهم ( پاسخ ها به صورت گام به گام )
پاسخگویی به سوالات درس پنجم کتاب دین و زندگی دوازدهم قدرت پرواز صفحات ۵۵، ۵۶، ۵۹ با دانشچی همراه باشید.
جواب سوالات دین و زندگی دوازدهم درس پنجم قدرت پرواز ( پاسخ گام به گام )
تدبر در قرآن درس پنجم صفحه ۵۵
در آیات زیر تأمل کنید و توضیح دهید هر یک از این آیات کدام یک از شواهد و نشانههای وجود اختیار در انسان را بیان میکند؟
قَدْ جَاءَكُمْ بَصَائِرُ مِنْ رَبِّكُمْ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ وَمَنْ عَمِي فَعَلَيهَا…
به راستی که دلایل روشن از جانب پروردگارتان بهسوی شما آمده است. پس هرکس که بینا گشت، به سود خودِ اوست و هرکس کوردل گردد، به زیان خودِ اوست…
📗 پاسخ:
در این آیه شریفه به قدرت تفکر و تصمیم در انسان اشاره شده که نشانه وجود اختیار در اوست.
میفرماید خداوند دلایل روشن برای انسان فرستاده است، انسان اختیار دارد که با تفکر و تصمیم درست، راه سعادت و کمال خویش را بیابد و سعادتمند شود که این به نفع اوست، یا با تفکر و تصمیم نادرست، راه شقاوت و بدبختی را بپیماید که این به ضرر اوست.
ذَلِكَ بِمَا قَدَّمَتْ أَيدِيكُمْ وَأَنَّ اللَّهَ لَيسَ بِظَلَّامٍ لِلْعَبِيدِ
این [عقوبت]، به خاطر کردار پیشین شماست [و نیز بهخاطر آن است که] خداوند هرگز به بندگان ستم نمیکند.
📗 پاسخ:
در این آیه شریفه به مسئولیتپذیری در انسان اشاره شده که نشانه وجود اختیار در اوست.
میفرماید انسان در برابر کردار خویش مسئول است و اگر عقوبت میشود، به خاطر کردار خودش است چون خداوند هرگز به بندگان ظلم نمیکند. اگر انسان اختیار نداشت مسئولیت در برابر کردار معنایی نداشت پس عقوبتی هم در کار نبود.
تفکر صفحه ۵۶
درباره سؤالهای بالا بیندیشید و نظر خود را درباره هریک از آنها ارائه دهید.
سؤال: اگر وضع جهان غیر از این بود، یعنی تحت نظام قدر و قضای الهی قرار نداشت (قانونمند نبود)، آیا میتوانستیم با همین اطمینان خاطری که اکنون داریم، با اختیار خود دست به انتخاب زده و در این جهان کار و فعالیت کنیم؟
📗 پاسخ: خیر، چون در جهانی که قانونمند نیست و همه چیز اتفاقی رخ میدهد، انسان نمیداند باید چه انتخابی داشته باشد تا نتیجه دلخواه را بهدست آورد. پس بهرهمندی از اختیار و انتخاب فقط در جهان قانونمند امکانپذیر است.
سؤال: اگر کسی این تقدیرها را نبیند و نظم فعلی جهان را یک اتفاق از میان میلیاردها اتفاق ممکن دیگر بداند، اگر واقعاً بخواهد همین نگاه را مبنای عمل خود در زندگی قرار دهد، چه خواهد کرد؟ آیا امکان استفاده از اختیار را در چنین جهانی خواهد داشت؟
📗 پاسخ: چنین کسی قدرت انتخاب و پیشبینی آینده و برنامهریزی برای آن را نخواهد داشت، چون اطمینان خاطری در مورد آینده ندارد و نظمی نمیبیند که بتواند براساس آن تصمیم بگیرد و برنامهریزی کند.
بررسی صفحه ۵۹
با اینکه قضای الهی و اختیار، هر دو، چه در موفقیتها و چه در شکستهای انسان نقش دارند، چرا برخی انسانها میکوشند شکستهای خود را به قضا و قدر الهی نسبت دهند؟
📗 پاسخ:
برخی انسانها مسئولیت کارهای خود را میپذیرند و در برخورد با شکستها، در پی یافتن علل و نواقص و برطرف کردن مشکل برای عدم تکرار شکست هستند، این یکی از خصوصیات انسانهای موفق است.
در مقابل برخی دیگر در برخورد با شکستها، آن را به قضا و قدر نسبت میدهند و از پذیرفتن مسئولیت شکست و نتیجه اعمال خود شانه خالی میکنند، این افراد قدرت مواجه شدن با مشکلات و حل مسائل را ندارند و کمتر به موفقیت دست مییابند.
جواب درسهای بعدی دین و زندگی دوازدهم دانلود PDF کتاب دین و زندگی دوازدهم