خانه » استان شناسی » تاریخچه و فرهنگ بومی کرج

تاریخچه و فرهنگ بومی کرج

تحقیق درباره فرهنگ بومی ،  قومی و آداب رسوم استان کرج

فرهنگ بومی کرج

کرج یکی از کلانشهرهای ایران و همچنین مرکز استان البرز و مرکز شهرستان کرج است. کرج یکی از شهرهای کوهپایه‌ای ایران می‌باشد که در دامنهٔ رشته کوه‌های البرز و در بلندای ۱۳۰۰ متری از سطح دریا واقع شده‌ است.

فرهنگ بومی کرج

جمعیّت شهر کرج طبق آمار رسمی سال ۱۳۹۰ برابر ۱٬۶۱۴٬۶۲۶ نفر می‌باشد که از این جهت در حال حاضر پس از شهرهای تهران و مشهد و اصفهان به‌عنوان چهارمین شهر پرجمعیت ایران به‌شمار می‌رود. این شهر پس از تهران بزرگ‌ترین شهر مهاجرپذیر ایران است و همچنین جمعیت آن نسبت به سایر شهرهای بزرگ ایران جوان‌تر است. کرج هم‌اکنون به‌عنوان یکی از کلان‌شهرهای کشور ایران به‌شمار می‌آید. این شهر در میان کلان‌شهرهای ایران با رشد جمعیت سالانهٔ ۳/۱۴ درصد بالاترین رشد جمعیت را دارد.

کرج سرزمینی که ریشه در تاریخ ایران دارد. این شهر در نگاه اول برای یک نفر مهاجر و یک نفر تازه وارد یک شهر نوپا مانند دیگر شهرهایی که یک شبه است که مانند قارچ از زمین سر می نمایاند.
یک شهر، هزار فرهنگ با قومیت های مختلف که هرکدام ادعای صاحب خانه بودن دارند. غافل از اینکه کرج باستانی تر از آن است که به چشم می آید. کرج ریشه در تاریخ دارد. با تلاش و کوشش بیشتر و با برگزاری همایش ها با عنوان های مختلف هویت تاریخی خودمان را که نسل به نسل از نیاکانمان به ما رسیده است، به خصوص آداب و رسوم، باورها و گویش منحصر به فرددیارمان را که پیوندی بین دل های ماست،پاسداری می کنیم و به نسل های بعد می سپاریم.

تاریخچه کرج

تاریخ کرج در دل تاریخ ری (رگا) و در دل تاریخ قزوین و طالقان باید جستجو کرد. همان طور که می دانید کرج همیشه سپر بلای شهر کهن و باستانی ری و در چند صد سال اخیر تهران و شهر تاریخی قزوین بوده است. چنانکه اکنون هم بعد از هزاران سال به همین گونه است. در حمله و هرهجومی که توسط سپاهیان دشمن به این شهرها می شده است، کرج محل آغاز بود. اگر آثار، بنا و نشانی به آن صورت که بعضی به دنبال ظاهر هستند بر جای نمانده است و امروز تلی از خاک را می بینیم، به خاطر وقوع جنگ و عوامل طبیعی می باشد. دشمن به خاطر اینکه این سرزمین دروازه ورودی این شهرها بوده است، سعی در نابودی هرچه بیشتر آن داشته است. همین طور عوامل طبیعی، هم چون وقوع زلزله، سیل و باد وباران. تاریخ وقوع، هر صد سال یک بار زلزله های مهیب که باعث ویرانی و نابودی زیادی در این منطقه شده است را ثبت کرده است.

کرج در قدیمی ترین کتاب تاریخی و مذهبی ما ایرانیان آمده است. در اوستا از دورود هژده رود و رود وارنگ که با روستای بزرگ ارنگه از روستاهای واقع در جاده چالوس مناسبت دارد نام برده است.در اوستا از زادگاه زرتشت و نیاکانش از روستای کلاک یاد کرده است.

در اوستا از کرج و رود کرج نام برده شده است. واژه های درجیه و دارجیه به زبان اوستایی و درجی به زبان پهلوی _ زبان و گویش فعلی ما مردمان بومی کرج _ و درج زبان پارسی دری با واژه پنتین زبرهی که در وندیداد آمده است. وبه معنای کوه صخره ای شیب دار است که با رود کرج که دارای کناره های شیب دار است هماهنگی دارد.به نظر می رسد مطالب تاریخی فوق گواه بر پیشینه نام کرج از عهد باستان تا کنون است.
در شاهنامه فردوسی، کتاب تاریخی و افسانه ای ما ایرانیان در سفر هفت خوان رستم از زابلستان به مازندران نام کرج آمده است.
کرج محل اقامت اولیه اولین مهاجرت ها ی اقوام مختلف به این سرزمین است
کرج به علت داشتن رودخانه های پرآب و چشمه سارهای فراوان و منابع طبیعی و داشتن مناسب ترین آب و هوا برای زندگی و دارا بودن خاک حاصل خیز برای کشاورزی در طول تاریخ همیشه مورد توجه اقوام مختلف بوده است.
به طوریکه اولین مهاجرت ها که از سرزمین های شمالی به داخل ایران بوده است در این سرزمین جا گرفته اند
اقوام کاسیها، پتوریها، کادوسی ها، آماردها، دیلمی ها و مادها اقوامی هستند که در این سرزمین ساکن شده اند.
آثار به دست آمده ار جای جای این سرزمین از جمله کهن ترین خشت به دست آمده با قدمت دوازده هزار سال در تپه های دوشه لان، خوروین، آجین دوجین، سیاه تپه، محمد آباد، آق تپه، ازبکی و ده ها تپه باستانی دیگر با تهران سیلک باستانی و تپه حصار دامغان و تپه حسنلو در لرستان برابری دارد.
ریشه های باستانی و تاریخی کرج که به صدها اثر همچون معابد، پرستشگاه ها، آتش کده ها، گورستان ها، زیارتگاه‌ها، قلعه ها، پل ها، حمام ها، دژهای دیده بانی، تپه های باستانی، کاوان سراهای تاریخی و اماکن زیارتی و مذهبی برمی گردد.

– معابد و پرستش گاه آناهیتا و آرتمیس متعلق به فرهنگ های باستانی ودائی و مادی در روستای شهرستانک

– پرستش گاه مهرپرستان در کنار چشمه ها و رودخانه های مناطق مختلف کرج از جمله تپه مراد آباد بیلقان

– سرداوک آرامگاه زرتشتیان در کلاک در دامنه کوه دشته مشرف به رودخانه کرج

– آتشکده و زیارت گاه زرتشتیان در کلاک بالا محل تکیه قدیمی کلاک

– چهل دختران کلاک بالا که محل زیارت زرتشتیان بوده و تا همین چند سال پیش مردم برای نذر و نیاز در آن شمع روشن می کردند

– کوه چال کیان محل زندگی شاهزادگان کیانی در کلاک بالا

– کوه پرصلابت دشته که در دامنه آن آثار باستانی و اتاق ایوان که محل زندگی انسان های نخستین بوده است وجود دارد.

– آتش کده های تخت رستم، تخت کیکاووس در جنوب کرج

– قلعه گبری روستای وسیه و روستای سرجوب

– غار یخ مراددر جاده کرج_ چالوس در روستای کهنه ده

– روستای باستانی آتشگاه و آثار آرامگاه زرتشتیان در این روستا

– قلعه کی قباد در روستای هرنج طالقان

– آثار باستانی شیواردروان و قلعه گندم چال

– قلعه گبری و آتشکده روستای کندر

– آثار تاریخی کاروان سرای شاه عباسی و آثار کاخ سلیمانیه در ده کرج و قلعه گرگین صمصام در مرکز کرج

– اماکن مذهبی امام زاده حسن (ع)، امام زاده حیدر (ع)، امامزاده محمد (ع) و امام زاده طاهر (ع)

– درخت کهن سال ورگرد، درخت کهن سال هجرد، حمام قدیمی مصباح و کلاک

با تاریخچه و فرهنگ بومی استان تهران آشنا شوید
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *