خانه » پایه یازدهم » پاسخ سوالات درس پنجم دین و زندگی یازدهم امامت، تداوم رسالت

پاسخ سوالات درس پنجم دین و زندگی یازدهم امامت، تداوم رسالت

جواب به سوالات و فعالیت درس پنجم دین و زندگی یازدهم ( پاسخ ها به صورت گام به گام )

پاسخ سوالات درس پنجم دین و زندگی یازدهم امامت، تداوم رسالت

پاسخگویی به سوالات درس پنجم کتاب دین و زندگی یازدهم امامت، تداوم رسالت صفحات ۶۵، ۶۶، ۶۷، ۶۸، ۶۹  با دانشچی همراه باشید.

جواب سوالات دین و زندگی یازدهم درس پنجم امامت، تداوم رسالت ( پاسخ گام به گام )

تفکر درس پنجم صفحه ۶۵

به نظر شما تعیین جانشین توسط پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله آن هم در شرایطی که ایشان هنوز موفقیتی کسب نکرده بود و حتی خویشانش نیز دعوت او را نپذیرفته بودند، چه پیام‌هایی در برداشت؟

📗 پاسخ: مسئولیت‌هایی که بر عهده پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله بوده است آنقدر از اهمیت برخوردار بوده که از همان روزهای اول، جانشینی برای خود انتخاب کرد تا مردم او را بشناسند و بدانند که برای امور مربوط به خود باید به چه کسی مراجعه کنند.

علاوه بر این تداوم تعلیم و تبیین دین و دوام حکومت بعد از پیامبر باید به عهده فردی از جنس پیامبر گذاشته می‌شد، از طرفی عده‌ای سودجو همیشه دنبال فرصت هستند که در کار دین خلل ایجاد کنند و جانشینی پیامبر یکی از این فرصت‌ها را در اختیارشان می‌گذاشت تا پایه‌های دین را سست کنند.

لذا پیامبر به فرمان خداوند، جانشین بعد از خود را به مردم معرفی کرد تا مردم در این زمینه گمراه نشوند و حجت بر آنها تمام شده باشد.

دانش تکمیلی صفحه ۶۵

با توجه به اینکه امام علی علیه‌السلام در نماز حضور قلب داشتند، چگونه متوجه درخواست فقیر شدند؟

📗 پاسخ: حضور قلب در نماز یعنی «با تمام وجود متوجه خدا بودن»، «به خود و امور شخصی خود فکر نکردن»، توجه کردن حضرت علی علیه‌السلام به فرد نیازمند توجه به امور شخصی خودش نبوده است بلکه قسمتی از توجه آن حضرت به خداوند بوده است.

بنده‌ای از بندگان خداوند اظهار نیاز کرده و حضرت در حال مناجات و راز و نیاز با خدا، با بخشیدن انگشتری خود به او، نیاز او را برطرف کرده، بدون اینکه به افعال و اذکار نمازش آسیب برسد و این همان حضور قلب است در پیشگاه خداوند متعال.

ارتباط میان آیه و حدیث صفحه ۶۶

با تفکر در آیه ۵۹ سوره نساء و حدیث جابر، پیام‌های زیر را تکمیل کنید. (پاسخ‌ها به رنگ سبز)

۱- مسلمانان باید از خداوند، رسول اوو ولی امر اطاعت کنند.

۲- از آنجا که این سه اطاعت در کنار هم قرار گرفته‌اند؛ سرپیچی از هر مورد مخالفت با فرمان الهی است.

۳- از آنجا که مصداق اولی الامر (ولی امر)…. در آیه مشخص نشده، برای آگاهی مردم و اشتباه نکردن آنها لازم است که رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌ وآله آنان را به مردم معرفی کنند.

۴- بنا بر سخن پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله کسانی که مصداق اولی الامر (ولی امر) هستند، عبارت‌اند از: علی بن ابی‌طالب، حسن بن علی، حسین بن علی، علی بن الحسین، محمد بن علی، جعفر بن محمد، موسی بن جعفر، علی بن موسی، محمد بن علی، علی بن محمد، حسن بن علی و حجة بن الحسن العسکری علیهم‌السلام.

تفکر در حدیث صفحه ۶۷

با تفکر در این حدیث، این پیام‌ها استخراج می‌شود:

۱- همان‌طور که قرآن و پیامبر از هم جدا نمی‌شوند، قرآن و اهل بیت علیهم‌السلام نیز همواره با هم‌اند.

۲- همان‌طور که قرآن همیشگی است، وجود معصوم نیز در کنار آن همیشگی است.

۳- در صورتی مسلمانان گمراه نمی‌شوند که 📗 پاسخ: در تمام امور زندگی خویش به قرآن و اهل بیت مراجعه کنند و از آنها تمسک جویند.

۴- نمی‌توان برای هدایت و سعادت اخروی، فقط از یکی از دو یادگار پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله پیروی کرد؛ بلکه باید 📗 پاسخ: به هر دو (قرآن کریم و اهل بیت) توجه کرد و از دستورات هر دو پیروی نمود.

تدبّر در قرآن صفحه ۶۸

در آیه بالا، تدبر کنید و به سؤال‌های زیر پاسخ دهید.

۱- خداوند چه فرمانی به پیامبر می‌دهد؟

📗 پاسخ: می‌فرماید که آنچه از سوی پروردگارت بر تو نازل شده برای مردم بازگو کن که اگر این کار را انجام ندهی، رسالتش را ادا نکرده‌ای.

۲- اهمیت این فرمان چقدر است؟

📗 پاسخ: این فرمان آنقدر مهم بود که باید در بازگشت از حج و در سرزمین گرم غدیر خم، در حضور هزاران نفر و بدون ذره‌ای تغییر به مردم ابلاغ می‌شد، به طوری که صبر کردند کسانی که سریع‌تر رفته‌اند، برگردند و کسانی که نرسیده‌اند، به آنجا برسند و بعد پیام الهی برای مردم بیان گردید.

۳- چرا خداوند به پیامبر اکرم وعده می‌دهد که او را حفظ خواهد کرد؟

📗 پاسخ: اسلام، دینی بود که عده‌ای آن را مانع به دست آوردن منافع بسیار برای خود می‌دیدند و از طرفی مقام جانشینی پیامبر، مقامی بود که عده‌ای طمع رسیدن به آن را داشتند و دیدن اینکه حضرت علی علیه‌السلام جانشین پیامبر می‌شود، در حد تحملشان نبود، لذا درصدد ضربه زدن به اسلام و پیامبر اسلام بودند ولی خداوند دین و پیامبرش را از همه خطرها حفظ فرمود.

تفکر در حدیث صفحه ۶۹

درباره واقعه بزرگ غدیر بیندیشید و به سؤال‌های زیر پاسخ دهید:

الف) چرا مراسم غدیر هم زمان با بزرگ‌ترین اجتماع مسلمانان برگزار شد؟

📗 پاسخ: در این اجتماع، جمعیتی عظیم حضور داشتند و ابلاغ پیام الهی در حضور این جمعیت راه انکار و تغییر در سخن پیامبر و تعیین جانشین را بر منحرفین و دشمنان اسلام می‌بست، به طوری که حدیث غدیر از مشهورترین و معروف‌ترین احادیث بین شیعه و سنی می‌باشد و هیچ کس قدرت انکار آن را ندارد.

ب) چرا خداوند انجام ندادن این مأموریت را مساوی با عدم انجام رسالت اعلام کرد؟

📗 پاسخ: تعیین جانشین پیامبر و مشخص کردن مسیری که مسلمانان باید در آینده در پیش گیرند، مسأله‌ای بسیار مهم و ضروری در جهت رسالت پیامبر و تداوم تعلیم و تبیین اسلام بود و اگر این کار انجام نمی‌شد، تمام تلاش‌های پیامبر در دوران زندگیش نابود می‌شد و این بی‌توجهی سرنوشت اسلام و مسلمانان را تغییر می‌داد.

ج) تبریک و تهنیت مردم به حضرت علی علیه‌السلام پس از پایان مراسم، نشانه چیست؟

📗 پاسخ: نشانه این است که امری مهم غیر از محبت و دوستی برای مردم مطرح شده، نشانه این است که رهبر، امام و خلیفه بعد از پیامبر مشخص شده است و مردم او را پذیرفته‌اند که به او تبریک و تهنیت می‌گویند، این مسأله نیز یکی از عواملی است که مانع از انکار این حدیث و تغییر معنای سخن پیامبر می‌شود.

د) چرا کلمه «مولی» در حدیث غدیر به معنای سرپرست است، نه دوست؟

📗 پاسخ: پیامبر اسلام قبل از اینکه جانشین خود را به مردم معرفی کند، از ایشان درباره ولایت و سرپرستی از مردم پرسید که پاسخ دادند: «خدا و پیامبرش بر ما ولایت و سرپرستی دارند» سپس فرمود: «هر کس من مولای اویم، علی نیز مولای اوست» پس کلمه «مولی» در اینجا نیز به معنی ولایت و سرپرستی آمده است چون نمی‌شود در ابتدا از ولایت و سرپرستی بپرسد و بعد یک دوست را به مردم معرفی کند.

همچنین شرایطی که این حدیث در آن بیان شد نمی‌تواند در مورد معرفی یک دوست به مردم باشد: اول اینکه خداوند فرمود: «اگر این پیام را به مردم نرسانی، رسالت انجام نپذیرفته است»، و سپس بیان دستور خداوند در حضور جمعیتی عظیم، نگه‌داشتن مردم در هوای گرم غدیر خم، تهنیت و تبریک مردم به حضرت علی علیه‌السلام، همه این موارد بیانگر این است که کلمه «مولی» به معنی ولی و سرپرست بوده است.

جواب درس‌های بعدی دین و زندگی یازدهم دانلود PDF کتاب دین و زندگی یازدهم
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *