خانه » پزشکی و سلامت » بوی بد دهان ناشی از چه چیزهایی است؟

بوی بد دهان ناشی از چه چیزهایی است؟

دلایل بوی بد دهان و درمان آن

علت بوی بد دهانبوی بد دهان عبارت است از بوی ناخوشایندی که هنگام تنفس یا صحبت کردن شخص به مشام می رسد. این بو ممکن است به صورت گذرا یا مزمن وجود داشته باشد که در این صورت در زندگی شخصی و نیز روابط اجتماعی فرد باعث پریشانی خود و اطرافیانش می شود و در بسیاری از موارد می تواند منجر به کاهش اعتماد به نفس، افسردگی و منزوی شدن شخص مبتلا شود. بوی بد دهان در اثر عوامل مختلفی اتفاق می افتد و معمولا” قابل درمان می باشد. در اینجا با علت های بوی بد دهان آشنا خواهیم شد.

علل بوی بد دهان

۱- تمیز نگه نداشتن دهان و دندان

شاید باور نکنید، اما بسیاری از افراد حتی قبل از خواب هم دندان های خود را مسواک نمی زنند! همچنین اغلب آنها، در طول روز فقط برای یک وعده و آن هم برای ۱۰ ثانیه دندان های خود را مسواک می زنند. در واقع لازم است که حداقل روزی دو بار دندان های خود را به خوبی مسواک بزنید. تمیز کردن بین دندان ها با نخ دندان و همینطور پاک کردن سطح زبان با استفاده از مسواک و زبان‌پاک‌کن نیز توصیه می شود. باقی مانده مواد غذایی در بین دندان ها و روی زبان، نه تنها بوی بد دهان را باعث می شود، بلکه منجر به بروز مشکلات جدی تری مانند پلاک و بیماری های لثه و دندان نیز می شود.

۲- مشکلات دندانی

در صورتی که دندان ها و یا لثه های شما مشکل دارند، در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کرده و مشکلات را درمان دهید. تقریباً هر ضایعه دندانی می تواند به بوی بد دهان در آینده منجر شود. یک دندان عقل نیمه درآمده که تمیز کردن باقیمانده مواد غذایی از کناره های آن مشکل است و یا یک آبسه ساده دندان می تواند در مدتی کوتاه تبدیل به یکی از مهم ترین دلایل بوی بدن دهان شما شود.

یکی دیگر از مهمترین دلایل بوی بد دهان، بیماری های لثه هستند. بسیاری از افراد تا وقتی که متوجه بوی بد دهان خود نشوند، از ضایعاتی که در لثه شان در حال وقوع است، آگاهی ندارند. مراجعه مکرر و منظم به دندانپزشک در فواصل زمانی مشخص ( مثلا هر شش ماه یک بار)، سلامت دهان و دندان و پیشگیری از بوی بد دهان، را برای شما به ارمغان می آورد.

۳- خشکی دهان

بزاق دهان، اثرات غذاهای باقیمانده در بین دندان ها و همچنین باکتری هایی که از هوا وارد دهان می شوند را پاک می کند. در صورتی که دهان شما خشک باشد، پلاک ها شروع به رشد بر روی دندان ها می کنند. علاوه بر این، به تدریج مشکلات بیشتری نیز برای دندان های شما به وجود می آیند که نهایتاً بوی بد دهان را نیز باعث می شوند.

تنفس، مصرف برخی داروها و بیماری های غدد بزاقی، ممکن است از دلایل خشکی دهان باشند. اگر می خواهید دهانی خوشبو داشته باشید، باید مراقب خشکی دهان خود باشید. مصرف مایعات -خصوصاً پس از صرف غذا- بسیار توصیه می شود. در صورتی که احساس می کنید، خشکی دهان شما غیرعادی است، بهتر است به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید.

۴- مشکلات سینوس، مخاط بینی و لوزه ها

چنانچه مشکلات سینوسی دارید، ممکن است مخاط آلوده به گلو برسد و در اثر تنفس در آنجا انباشته شود. در این صورت، این ترشحات انبار شده، بوی بسیار بدی را از گلو به دهان انتقال می دهند. مواد غذایی و باکتری هایی که در لوزه های شما گیر می کنند نیز می توانند از عوامل بوی بد دهان باشند. در این صورت ممکن است اثرات التهاب و ورم لوزه ها قابل مشاهده باشد که لازم است برای معالجه، هر چه زودتر به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

۵- ناراحتی های معده

بازگشت اسید معده به سمت بالا (مری) و ورود آن به دهان یکی از دلایل بوی بد دهان است. ریفلاکس معده می تواند علاوه بر بوی بد دهان، منجر به حساسیت دندان ها در برابر سرما و گرما و همچنین بیماری های سینوسی شود. غذاخوردن قبل از خواب و بد خوابیدن از عواملی هستند که می توانند منجر به ریفلاکس معده شوند. اگر موارد مشکوکی در این زمینه وجود دارند که شما را آزار می دهند، بهتر است برای حل مشکل به یک متخصص گوارش مراجعه کنید.

۶- کشیدن سیگار

بوی سیگار، به اندازه کافی بد هست، اما نقش سیگار در بوی بد دهان، بسیار زیاد است. وقتی سیگار اینقدر برای ریه های شما مضر است، تصور کنید چه مشکلاتی را می تواند برای دهان و دندان های شما به وجود آورد. دهان شما اولین جایی است که دود سیگار به آن وارد می شود و همین مساله آسیب های زیادی را به دهان شما وارد می کند که از جمله آنها می توان به خشکی دهان، بیماری های لثه و عفونت های دهانی و سینوسی اشاره کرد. اگر شما در حال ترک سیگار هستید، بد نیست که از دندانپزشک خود، در مورد دریافت برنامه هایی در خصوص ترک سیگار و درمان های ضدسیگار، کمک بخواهید

۷- دندان های مصنوعی

دندان های مصنوعی، اغلب در بوی بد دهان نقش دارند. اما در اغلب موارد، دلیل این بوی بد، عدم مراقبت صحیح از این دندان ها است. دندان مصنوعی، هرگز جایگزین دندان های طبیعی نمی شوند و می توانند محل مناسبی برای رشد قارچ ها، پلاک ها و باکتری ها باشند.
در خصوص نحوه نگهداری از دندان های مصنوعی، از دندان پزشک خود سوال کنید. علاوه بر آن باید توجه داشته باشید که لازم است هر پنج تا هفت سال یکبار، دندان های مصنوعی خود را عوض کنید.

درمان خانگی بوی بد دهان

همه ما می دانیم که مراقبت از دهان و دندان جزء بهداشت فردی محسوب می شود اما گاهی پیش می آید که با وجود مراقبت ها باز هم دچار بوی بد دهان می شوید. این موضوع حضور شما را در جامعه، محل کار، دانشگاه و حتی در میان دوستان تان با مشکلاتی روبه رو می کند. پس اگر از جمله کسانی هستید که بوی بد دهان آزارشان می دهد،حتما به فکر درمان باشید.

بوی بد دهان

دکتر علیرضا عباسیان، متخصص طب سنتی می گوید؛ بوی بد دهان دلایل متفاوتی دارد. بنابراین در وهله اول باید علت را بررسی کرده و سپس درصدد درمان برآیید. گاهی حتما باید از یک دندانپزشک کمک بگیرید، چراکه از بین بردن بوی بد دهان با غذاها و قرص های معطر، درمانی موقتی است.

۱- سکنجبین عسلی بخورید

زمانی که بوی بد دهان با غذا خوردن از بین نمی رود، غذا سر دل تان می ماند و نمی توانید آن را خوب هضم کنید. به عنوان نکته اول باید بدانید خواب روز برای شما بسیار بد است و بوی بد دهان تان را تشدید می کند. بهترین درمان برای این افراد خوردن شربت سکنجبین عسلی است. یعنی سکنجبین را که اصولا با سرکه و شکر درست می کنید، این بار با سرکه و عسل آماده و میل کنید.
درمان بوی بد دهان

۲- استفاده از خوشبوکننده ها راه حل درمانی نیست

فردی که حرارت معده اش بالاست، هر خوراکی مثل هل، دارچین، بهارنارنج، گلاب و هر چیزی را که عطر ایجاد می کند بخورد سرپوشی می شود بر بوی بد دهانش. در واقع مصرف هر خوراکی معطری به صورت موقت مفید خواهد بود اما به یاد داشته باشید که خوردن این مواد معطر درمان محسوب نمی شود. می توانید از قرص ها، آدامس و ترکیباتی که اسانس لیمو، نعنا، دارچین و اسطوخودوس دارند هم به عنوان خوشبو کننده دهان استفاده کنید. خلال کردن دندان ها را فراموش نکنید چون گاهی لثه فرد عفونی نیست و دندان هایش هم خراب و پوسیده نیستند اما مواد غذایی لای دندان باقی می ماند و دهانش بوی بدی می گیرد.

۳- از ترکیب کف دریا و نمک دریایی کمک بگیرید

نوعی از بوی بد دهان هم به دلیل خراب شدن دندان ها ایجاد می شود. این افراد باید به دندانپزشک مراجعه کنند تا مشکل دندان های شان را رفع کنند اما راهنمای طب سنتی به این افراد این است که ترکیب کف دریا، نمک دریایی و خاکستر صدف را (اگر پیدا کردند) با هم مخلوط و روی دندان ها بگذارند. اگر هم خاکستر صدف پیدا نکردند، ترکیب نمک دریایی و کف دریا کفایت می کند. این کار کمک می کند مشکلات دندان ها کمتر و بوی بد دهان هم کاهش پیدا کند.

۴- سرکه غرغره کنید

نوع دیگری از بوی بد دهان هم مربوط به لثه هاست؛ لثه هایی که شل و محل تجمع مواد عفونی می شوند. این افراد وقتی مسواک می زنند،سریع دندان های شان شروع به خونریزی می کند. درمان مناسب برای این افراد حجامت یا فصد است که خونگیری از یکسری رگ های خاص انجام می شود. به غیر از این قرقره کردن سرکه از هر نوعی برای این افراد مفید است. اگر بوی بد دهان زیاد است،می توانید از ترکیب گیاه مورد و سرکه برای قرقره کردن استفاده کنید. اگر پودر مورد اذیت تان می کند، این گیاه را در سرکه بجوشانید، صاف کرده و از آن برای قرقره کردن استفاده کنید.

پیشنهادی: روش‌های مراقبت از دهان و دندان و سلامتی آن
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *