درباره استاد محمود فرشچیان و آثار ایشان
محمود فرشچیان نقاش برجسته و معاصر ایرانی در ۴ بهمن ۱۳۰۸ در اصفهان زاده شد. او توانست تاثیر بسزایی در روند هنر و نقاشی سنتی ایرانی داشته باشد. بیش ۵۰ اثر از این نقاش بزرگ در موزه فرشچیان واقع در کاخ سعدآباد به نمایش گذاشته شده است.
همچنین تعدادی از آثار وی به عنوان هدیه توسط کمال خرازی و محمدجواد ظریف ( وزیران امور خارجه) به سفرا و وزرای کشورهای خارجی تقدیم شده است. محمود فرشچیان نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر را در سال ۱۳۹۳ دریافت نمود.
زندگی نامه محمود فرشچیان
پدرش که نماینده فرش اصفهان بود، او را به کارگاه نقاشی میرزا آقا امامی برد و امامی به استعداد فرشچیان در زمینه نقاشی پی برد. فرشچیان پس از آموزش نزد امامی و عیسی بهادری و دانشآموختگی از مدرسه هنرهای زیبای اصفهان، برای گذراندن دوره هنرستان هنرهای زیبا به اروپا سفر کرد و چندین سال به مطالعهی آثار هنرمندان غربی در موزهها پرداخت. بنا بر گفته خودش، در اروپا اول کسی بود که با بستهای از کتاب و قلم وارد موزه و آخر از همه از موزه خارج میشد.
پس از بازگشت به ایران، فرشچیان کار خود را در اداره کل هنرهای زیبای تهران آغاز کرد و به مدیریت اداره ملی و استادی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزیده شد. محمود فرشچیان، هماکنون در نیوجرسی آمریکا ساکن است و سفرهای دورهای و فصلی به ایران دارد. فیلم مستندی نیز با عنوان عشقپرداز به کارگردانی حمید کاویانی و با حضور عزتالله انتظامی، پرویز پورحسینی و با صدای زیبا بروفه در نکوداشت او ساخته شده است که در آیین رونمایی کتاب پنجم او به نمایش درآمد.
محمود فرشچیان سه فرزند به نامهای علیمراد، لیلا و فاطمه دارد. علیمراد فرشچیان در ایالت فلوریدا آمریکا پزشک بوده و لیلا در شغل تحلیلگر رفتار در ایالت نیوجرسی سکونت دارد.
سبک آثار
فرشچیان بنیانگذار مکتب خود در نقاشی ایرانی است که پایبند به شکل کلاسیک همراه با استفاده از تکنیکهای جدید برای توسعه دامنه نقاشی ایرانی است. او به این شکل هنر، روح جدیدی بخشید و آن را از رابطه همزیستی تاریخ با شعر و ادبیات تغذیه کرد تا استقلالی به این هنر بدهد که پیش از آن کمتر داشت.
نقاشیهای قدرتمند و نوآورانه او پویا و گسترده و پر از جنب و جوش هستند، با تلفیقی جذاب از عناصر سنتی و مدرن، که ترکیبات سبک منحصر به فرد او در نقاشی هستند. برخی از تواناییهای او احساس فوقالعاده خلاقیت، نقوش متحرک، خلقت فضایهای گرد و منحنی، خطوط نرم و قدرتمند، و خلقت رنگهای مواج هستند. آثار فرشچیان یک ترکیب دلانگیز از اصالت و نوآوری است.
آثار او از شعر کلاسیک، ادبیات فارسی، قرآن، کتابهای مقدس مسیحیان و یهودیان، و همچنین تخیل عمیق خود او تأثیر گرفته است. فرشچیان نقش مهمی در معرفی هنر ایران به صحنه بینالمللی هنر ایفا کرده است. او دعوت شد تا در دانشگاههای متعدد و مؤسسات هنری صحبت کند. همچنین شش کتاب و مقالات متعددی در مورد آثار وی منتشر شده است.
موزه و دانشگاه محمود فرشچیان
موزه فرشچیان با بیش از ۵۰ اثر از او در سال ۱۳۸۰ در مجموعهی کاخ سعد آباد افتتاح شد. همچنین در ۳۰ مهر ۱۳۹۷ دانشگاه محمود فرشچیان با عنوان کامل «دانشگاه هنرهای اسلامی-ایرانی استاد فرشچیان» بهعنوان زیر مجموعهی دانشگاه آزاد اسلامی افتتاح شد.
آثار محمود فرشچیان
کتاب
- نقاشی برای رباعیات عمر خیام
- نقاشی برای کتاب شاهنامه فردوسی
- نقاشی برای دیوان حافظ
- نقاشی از قهرمانان بزرگ شاهنامه
آثار دیگر
- تابلوی «پنجمین روز آفرینش»: در این تابلو همهی مخلوقات زمینی و آسمانی به ستایش پروردگار مشغولند.
- تابلوهای آسمان چهارم و شام غریبان
- طراحی پنجمین ضریح حرم امام رضا (ع)
- تابلوی «ضامن آهو»: طرحی از شمایل امام رضا (ع)
- تابلوی «یتیم نوازی علی (ع)»:با نام اصلی «پناه»، مهربانی و یتیمنوازی علی بن ابیطالب را سوژه اصلی کار قرار داده است.
- طرح ضریح جدید مقبره امام حسین (ع)
- تابلوی «ستایش»: به گفته وی این تابلو برداشتی از مفهوم آیه ‘یسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الأرْضِ’ است.
- تابلوی «شمس و مولانا»: که از یکی از اشعار مولانا الهام گرفته شدهاست
- آخرین و پنجمین جلد از کتاب آثار محمود فرشچیان
- دست خطهای فرشچیان
- تابلوی «عصر عاشورا»
- تابلوی «ابراهیم نبی»: تابلوی ابراهیم ع در آتش، گلستان شدن آتش بر ابراهیم ع
جوایز
- تندیس طلایی اروپایی هنر، ایتالیا
- مدال طلای جشنواره بینالمللی هنر، آمریکا
- نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر
- چهره ماندگار
- انضمام نام هنرمند در فهرست روشنفکران قرن بیست و یکم
- برگزیدگان چهاردهمین جشنواره رادیو و تلویزیون استان اصفهان
- : نشان هنر نخل طلایی ایتالیا
- نشان درجه یک هنر
- دیپلم آکادمیک اروپا، آکادمی اروپا، ایتالیا
- مدال طلای جشنوارهی بینالمللی هنر، بلژیک
- تندیس طلایی اسکار ایتالیا
- مدال طلای هنر نظامی، ایران
- دیپلم لیاقت دانشگاه هنر، ایتالیا
- جایزهی اول وزارت فرهنگ و هنر، ایران
- مدال طلای آکادمی هنر و کار، ایتالیا