خانه » موبایل » مقایسه کامل صفحه نمایش LCD و OLED، کدام یک بهتر است؟

مقایسه کامل صفحه نمایش LCD و OLED، کدام یک بهتر است؟

مقایسه صفحه نمایش LCD و OLED

مقایسه LCD و OLED

صفحه نمایش، ازجمله قطعات مهم و حساس در گوشی تلفن همراه به‌حساب می‌آید؛ چراکه بدون نمایش تصاویر روی نمایشگر، گوشی‌ها بلااستفاده می‌شوند. یکی از مواردی که حین انتخاب و خرید موبایل به آن توجه می‌شود، نوع و کیفیت صفحه نمایش هست؛ به‌عنوان مثال اگر دو گوشی از برند‌های سامسونگ و آیفون را از نظر کیفیت نمایش تصاویر مورد بررسی قرار دهیم، ممکن است ال سی دی سامسونگ و ال سی دی آیفون در ویژگی‌هایی همچون نمایش کنتراست رنگ‌ها، کیفیت تصاویر و… بایکدیگر تفاوت داشته باشند. البته تفاوت در کیفیت نمایش تصاویر در نمایشگر صرفاً به برند و مدل گوشی مرتبط نیست و ویژگی دیگری تحت‌عنوان نوع نمایشگر هم تأثیر بسزایی در کیفیت پخش تصاویر دارد.

به‌طورکلی از دو نوع پنل صفحه نمایش به نام‌های LCD و OLED در ساخت گوشی‌ها استفاده می‌شود که استفاده از هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارد. در ادامه به‌طورکامل درباره تفاوت این دو پنل صفحه نمایش صحبت می‌کنیم.

صفحه نمایش‌های LCD و OLED چه تفاوت‌هایی دارند؟

همان‌طور که گفته شد، در دنیای گوشی‌های هوشمند دو نوع پنل صفحه نمایش داریم که تحت‌عنوان پنل‌های LCD و پنل‌های OLED شناخته می‌شوند و هرکدام زیر مجموعه‌های مرتبط با خود را دارند؛ مثلاً صفحه نمایش‌های IPS LCD، PLS LCD، TFT LCD و… همگی از نوع LCD و نمایشگرهایی که با عنوان  AMOLED، Super AMOLED، Super AMOLED و… شناخته می‌شوند از نوع OLED هستند. در ادامه به مقایسه این دو نوع پنل صفحه نمایش می‌پردازیم.

تکنولوژی ساخت

از نظر تکنولوژی، پنل‌های LCD و OLED تفاوت اساسی با یکدیگر دارند به این صورت که صفحه نمایش‌های LCD از خود نوری ندارند و برای نمایش تصاویر به یک منبع نور نیازمندند. این منبع نور که با عنوان بک لایت یا نور پس زمینه شناخته می‌شود، قطعه‌ایست که در زیر ال سی دی قرار می‌گیرد. نوری که توسط بک لایت ایجاد می‌شود از کریستال‌های مایع عبور کرده که در نهایت می‌توان شاهد پخش تصاویر بر روی صفحه نمایش بود. اما روند نمایش تصاویر در پنل‌های OLED کاملاً متفاوت است. در پنل‌های OLED چیزی تحت‌عنوان بک لایت وجود ندارد و به‌طور خلاصه میتوان گفت چون هریک از پیکسل‌های صفحه نمایش از خود نور دارند، به‌تنهایی می‌توانند خاموش یا روشن شوند. به‌دلیل نبود بک لایت، صفحه نمایش‌های OLED دارای ضخامت کمتری نسبت به LCD ها هستند و همچنین از نظر وزنی نیز، سبک‌ترند.

استفاده از بک لایت در صفحه نمایش LCD

قابلیت انعطاف

پنل‌های OLED نسبت به پنل‌های LCD از قابلیت انعطاف بیشتری برخوردار هستند و میتوان آن‌ها را خم کرد. به‌دلیل وجود این قابلیت، معمولاً در گوشی‌های تاشو از این نوع پنل استفاده می‌شود و شما می‌توانید در گوشی‌های تاشو سری Z سامسونگ، این نوع نمایشگرها را مشاهده کنید.

نمایش تصاویر

از نظر نمایش تصویر میتوان این دو پنل صفحه نمایش را از لحاظ زاویه دید، نمایش رنگ‌ها و کنتراست رنگی مقایسه کرد:

زاویه دید

در پنل‌های OLED، معمولاً از زاویه‌های مختلف، تصاویر به‌خوبی دیده می‌شوند، اما در صفحه نمایش‌های LCD ممکن است در زوایای مختلف تصاویر به‌خوبی قابل مشاهده نباشند.

نمایش رنگ‌ها

از نظر کیفیت نمایش رنگ‌ها، رنگ‌هایی که توسط پنل OLED تولید می‌شوند، دارای کیفیت بیشتری هستند. همون‌طور که قبلاً هم اشاره شد، پیکسل‌های موجود در صفحه نمایش‌های اولد، برای نمایش رنگ‌ها خاموش و روشن می‌شوند، درنتیجه خروجی با کیفیت بالاتری را در این صفحه نمایش‌ها شاهد هستیم. اگر دو گوشی با پنل‌های LCD و OLED را در کنار یکدیگر قرار دهید، متوجه خواهید شد که رنگ‌ها در صفحه نمایش ال سی دی، از شفافیت کمتری برخوردار هستند.

کنتراست رنگ

نبود بک لایت در پنل‌های OLED و اینکه هر پیکسلی از خود نور ساطع می‌کند، باعث می‌شود تصاویری با عمق رنگ بیشتری را شاهد باشیم. همچنین چون پیکسل‌ها هنگام نمایش رنگ مشکی به‌طور کامل خاموش می‌شوند، همین موضوع باعث می‌شود رنگ مشکی با کیفیت بالاتری نمایش داده شود؛ اما در صفحه نمایش‌های LCD نمی‌توان رنگ مشکی را با کیفیت پنل OLED به نمایش گذاشت.

مشاهده عمق رنگ در صفحه نمایش OLED

مصرف باتری

از نظر مصرف باتری، در صفحه نمایش‌های OLED، اگر از گوشی در حالت Dark Mode استفاده شود، میزان باتری کمتری مصرف می‌شو زیرا در این حالت تعداد زیادی از پیکسل‌ها خاموش هستند. اما در صفحه نمایش‌های LCD، بک لایت همیشه روشن است در نتیجه تفاوتی در مسزان مصرف باتری ایجاد نمی‌کند.

آسیب دیدگی صفحه نمایش

بعضی از اوقات ممکن است تصاویری را به صورت محو روی صفحه نمایش گوشی مشاهده کنید. به عنوان مثال تصاویر کلید‌های شماره گیر گوشی را به صورت لایه‌ای محو، روی بقیه صفحات گوشی ببینید که به این حالت پیکسل سوختگی یا سایه افتادن روی صفحه نمایش گفته می‌شود. این مورد بیشتر در صفحه نمایش‌های OLED مشاهده می‌شود.

از نظر طول عمر

اگر بخواهیم پنل‌های LCD و OLED را از نظر طول عمر با یکدیگر مقایسه کنیم، معمولا صفحه نمایش‌های OLED طول عمر کمتری نسبت به صفحه نمایش‌های LCD دارند در نتیجه اگر طول عمر صفحه نمایش برای شما فاکتور مهمی در انتخاب صفحه نمایش است، بهتر از پنل‌های LCD را انتخاب کنید.

هزینه ساخت و تعمیر

از مهم‌ترین تفاوت‌های بین این دو پنل صفحه نمایش، میتوان به هزینه ساخت و هزینه تعمیر اشاره کرد. هزینه تولید صفحه نمایش‌های OLED بسیار بالاتر از صفحه نمایش‌های LCD هست؛ درنتیجه معمولاً از صفحه نمایش‌های OLED در گوشی‌های گران‌قیمت و یا پرچمدار استفاده می‌شود و گوشی‌های میان‌رده یا ارزان‌قیمت بیشتر از پنل‌های LCD استفاده می‌کنند. همچنین ازنظر هزینه تعمیر نیز، همانند هزینه تولید، پنل‌های OLED از پنل‌های LCD گران‌تر هستند.

لازم به ذکر است که تعمیرکاران موبایل می‌توانند انواع ال سی دی و تاچ ال سی دی موبایل را از وبسایت https://rmgsm.ir تهیه نمایند. فروشگاه آر ام جی اس ام، معتبر‌ترین فروشگاه اینترنتی در زمینه فروش انواع قطعات موبایل، ابزار تعمیرات، باتری و لوازم جانبی موبایل هست و همکاران گرامی میتوانند کالای مورد نظر خود را، در هر نقطه‌ای از کشور که باشند، با قیمت عمده ثبت سفارش کنند.

تعمیر یا تعویض تاچ ال سی دی

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم به طور کامل به مقایسه پنل‌های LCD و OLED از نظر تکنولوژی ساخت، هزینه خرید و تعمیر، طول عمر، مصرف باتری، نمایش تصاویر و … بپردازیم. با توجه به مواردیکه گفته شد، هر یک از این پنل‌ها دارای معایب و مزایایی هستند. در نتیجه شما میتوانید بر اساس اینکه پارامتر‌های گفته شده از چه اهمیتی برای شما برخوردار است، صفحه نمایش مورد نظر خود را انتخاب نمایید.

ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *