خانه » دانستنی ها » معنی مباهله چیست؟ همه چیز در مورد آن

معنی مباهله چیست؟ همه چیز در مورد آن

تحقیق در مورد مباهله و علت آن 

در مورد مباهله و علت آن

در ادامه در مورد معنی مباهله و علت روی دادن آن در تاریخ آشنا می شوید. با دانشچی همراه باشید.

معنی مباهله چیست؟

مباهله، به معنای لعن و نفرین الهی برای اثبات حقانیت دو طرفی است که هر کدام ادعا می‌کند حق با اوست.

اهمیت مباهله چیست؟

در مورد مباهله باید گفت که یکی از وقایع مهم در تاریخ اسلام است که نه تنها نماد حقانیت دعوت پیامبر اسلام، بلکه فضیلت همراهانش و ارتباط عمیق او با امام علی(ع)، فاطمه(س) و حسنین(ع) را نشان می‌دهد.

معنی مباهله چیست؟ همه چیز در مورد آن

کدام آیه به واقعه مباهله اشاره دارد؟

به این واقعه در قرآن کریم در آیه ۶۱ سوره آل‌عمران اشاره شده و به عنوان “آیه مباهله” شناخته می‌شود:

فَمَنْ حَاجَّكَ فِیهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَ أَبْنَاءَكُمْ وَ نِسَاءَنَا وَ نِسَاءَكُمْ وَ أَنفُسَنَا وَ أَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَتَ اللَّـهِ عَلَی الْكَاذِبِینَ ﴿۶۱﴾

ترجمه: بنابراین پس از فرارسیدن علم [وحی] به تو، هرکس درباره او [حضرت عیسی(ع)]، با تو به چالش برخیزد، به او بگو: بیایید تا فرزندانمان و فرزندانتان، و زنانمان و زنانتان، و جان‌هایمان و جان‌هایتان را فراخوانیم. آنگاه (به درگاه خداوند)، زاری [تضرّع] کنیم تا لعنت خداوند را بر دروغ‌گویان نهیم.

آیه مباهله نشان دهنده فضیلت حضرت علی (ع)

آیه مباهله به وضوح نقش امام علی(ع) را به منزلۀ “نَفْس” و “جان” پیامبر اسلام در این واقعه تأکید می‌کند و از این‌رو شیعیان آن را از جمله فضایل امام علی(ع) می‌شناسند.

علت رویداد مباهله و داستان آن

مباهله در زمان پیامبر اسلام، پس از مناظره پیامبر با گروهی از مسیحیان نجران روی داد. در این مناظره، پیامبر اسلام خود را و دین اسلام را معرفی کرد و تاکید کرد حضرت عیسی(ع) پیامبر و بنده‌ای از بندگان خدا است و نه فرزند خداوند. اما مسیحیان نجران با ایمان نیاوردن و اصرار بر عقاید خود، پیشنهاد مباهله دادند. مباهله به این معنا بود که هر دو طرف با هم می‌آمدند و توسط دعا و لعن الهی می‌خواستند که خداوند طرفی را که بر حق نباشد مورد لعن قرار دهد و نابود کند.

در روز مباهله، پیامبر اسلام (ص) به همراه امام علی (ع)، فاطمه (س)، حسن (ع) و حسین (ع) از مدینه خارج شدند. وقتی مسیحیان نجران دیدند که پیامبر اسلام با عزیزترین افراد خود برای مباهله آمده و آماده لعن و نفرین الهی هستند، از مباهله منصرف شدند و درخواست مصالحه کردند.

این واقعه نشان می‌دهد که پیامبر اسلام و همراهانش از صمیم قلب اعتقاد به حقانیت اسلام داشتند که حاضر شدند در مباهله شرکت کنند و مجازات و لعن الهی را نسبت به طرف ناحق پذیرا شوند. این مباهله نه تنها اهمیت مذهبی دارد بلکه تأثیر مثبتی در روابط بین ادیان دارد و نشان می‌دهد که اسلام به گفتگو و مذاکره با سایر ادیان اهمیت می‌دهد.

سرانجام مباهله

متن آیه شریفه از پیامبر خواسته بود که به همراه فرزندان، زنان و نفوس خود به مباهله بپردازد، پس در صبح روز مباهله پیامبر به همراه حسن و حسین علیهما السلام، فاطمه سلام الله علیها و علی بن ابیطالب علیه السلام، برای مباهله حاضر شد.

مسیحیان درخواست معرفی شدن افراد همراه پیامبر را کردند، به آنها گفته شد: «این پسرعمو و داماد پیامبر و محبوب‌ترین مردم نزد وی است، این دو پسر، نوه دختری پیامبر و از صلب علی علیه السلام هستند و این زن، فاطمه دختر وی است و عزیزترین مردم است نزد پیامبر».

پیامبر صلی الله علیه و آله جلو رفت و بر دو زانو نشست. ابا حارثه اسقف آنها گفت: «به خدا قسم این مرد مثل انبیا نشسته است».

یکی از بزرگان نجرانی گفت: «ای ابا حارثه! جلو برو و مباهله کن». ابا حارثه گفت: «به خدا قسم که مباهله نمی‌کنم؛ زیرا او را بر مباهله پرجرأت می‌بینم و می‌ترسم که راستگو باشد که در این صورت به خدا، هیچ نیرویى براى ما نباشد. چهره‌هایى مى‌بینم که اگر از خدا بخواهند که کوه‌ها را از جاى بکند، حتماً خواهد کند. با او مباهله نکنید که هلاک خواهید شد و در همه جهان یک نصرانی زنده نخواهد ماند».

بنابراین نجرانیان که با دیدن این صحنه دچار وحشت شده بودند، از مباهله منصرف شدند و از پیامبر خواستند که با آنها مصالحه کند.

قرارداد صلحی بین آنها نوشته شد و قرار شد همه ساله تعداد ۲۰۰۰ جامه به عنوان جزیه بپردازند و همچنین سی اسب و سی زره و سی نیزه به مسلمانان عاریه دهند تا در صورت پیش آمدن جنگ در یمن مسلمانان از آنها استفاده کنند و پیامبر ضمانت کرد که عاریه‌ها را سالم به آنها برگرداند.

مسیحیان از پیامبر خواستند که برای حکومت و داوری میانشان، حاکمی برایشان بفرستد. پیامبر «ابو عبیده جراح» را حاکم ایشان قرار داد.

بعد از مدتی «سید» و «عاقب» که سرپرستی نجرانیان را به عهده داشتند، به مدینه آمدند و مسلمان شدند.

زمان و مکان مباهله

درباره زمان و تاریخ دقیق مباهله، نظرات متفاوتی وجود دارد. اکثر مشهورترین تاریخ‌نگاران مسلمان مباهله را مربوط به سال دهم هجری قمری می‌دانند.

در مکانی که امروزه به «مسجد الاجابه» مشهور است و در مدینه و در نزدیکی بقیع واقع شده، به وقوع پیوست.

نتیجه‌گیری

مباهله یک رویداد تاریخی و معنوی در تاریخ اسلام است که حقانیت دعوت پیامبر اسلام را تأیید می‌کند. این واقعه نشان دهنده‌ی اعتقاد عمیق پیامبر و همراهان او به اسلام بوده و اهمیت زیادی در تاریخ اسلام دارد.

ماجرای مباهله از یک طرف حقانیت دین اسلام را مشخص کرد چرا که نجرانیان با دیدن افراد همراه پیامبر به باطل بودن عقایدشان پی بردند و حاضر به مباهله نشدند و از طرف دیگر جایگاه پر فضیلت خاندان عصمت و طهارت، اهل بیت پیامبر علیه و علیهم السلام را به همگان معرفی کرد.

نمونه‌هایی از اعجاز علمی قرآن ✨
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *