پروانه ها چگونه حشراتی هستند؟
تعریف پروانه
پروانهها متعلق به راسته پولک بالان از رده حشرات هستند. دارای خرطوم هستند، بالها پردهدار و پولکدار است. لارو قطعات دهانی خورد کننده دارد. در پروانهها بال در زمان استراحت عمودی میماند. شاخک ها گرز مانند یا گره دارند. پروانه ها قسمت عمده ای از جهان حشرات را تشکیل می دهند و طبق محاسبات دانشمندان، تاکنون یکصد هزارنوع از این حشره شناخته شده است.
ساختار بدن
سر یک حشره شامل ۶ قطعه بهم جوش خورده است که ۴ قطعه آن دارای زایده هستند. ماندیبولها و اولین ماگزیلها نسبت به دهان در اطراف واقع میشوند و یک لب بالایی دهان را از جلو محافظت میکند. ماگزیلای دوم لب پایینی را میسازد. این اندامهای ذکر شده قطعات دهانی خورد کننده و جونده را تشکیل میدهند. در پروانه ماگزیلا به صورت قطعات دهانی مکنده خارج میشود.
هر یک از ۳ قطعه سینه در بردارنده یک جفت پا است و به قطعات دوم و سوم یک جفت بال نیز متصل است. در شکم حشره ۷ قطعه اول بدون زایده هستند. در قطعات هشتم و نهم زایدهای وجود دارد که به کار تخمگذاری کمک میکنند. مخرج در قطعه دهم قرار دارد. دو قطعه آخر سینهای و ۸ قطعه اول شکمی دارای اسپیراکل های زوجی هستند که به دستگاه تنفسی نایی منتهی میشوند.
انواع پروانه
پروانه ها را به دو نوع تقسیم می کنند:
۱- پروانه های روز پرواز
۲- پروانه های شب پرواز( شب پره ها)
بعضی پروانه های شب، از فروغ بدن خود راه را جسته و در مسیرهای مختلف حرکت می کنند . این پروانهها شبها مانند چراغ های سفید ، قرمز، آبی یا سبز درخشان جلوه گری کرده ، منظره بسیار جالبی که بی شباهت به چراغانی نیست به وجود می آورند. اگر درروز بربدن آنها بنگریم می بینیم اکثراً سفید یکدست یا قهوه ای روشن هستند. علت ایجاد این نور و پرتوافکنی ، ایجاد الکتریسیته در بدن آنها یا وجود مواد شفاف لومینه سانس مثل فسفر و غیره است.
در استرالیا پروانه شب تابی وجود دارد که پهنای بال های آن به ۳۶ سانتی متر می رسد و انسان آنرا با پرندگان اشتباه می کند و وقتی پرواز می کنند چون نور افکن مسیر را روشن می سازند.
زیباترین پروانههای شب تاب، پروانهای است بنام ” مهتاب” که بالهای عریض آن چون ماه نو هلالی شکل است.
پوست بدن پروانه
سطح بدن دارای پوششی ویژه است که در دوران رشد پس جنینی و به هنگام پوست اندازی به شدت تحت تأثیر اعمال فیزیولوژیک مختلف قرار میگیرد. پوست بدن بر عکس کرمها و نرمتنان از استحکام و مقاومت زیادی برخوردار است. بررسی های بافتشناسی پوست که بهوسیله میکروسکوپ نوری انجام شده نشان میدهد که پوست از دو لایه مشخص یکی یاختههای روپوستی و دیگری لایه کوتیکول تشکیل میشود. پوست بدن بطور کلی وظایف زیر را انجام میدهد:
- بدن را در برابر عوامل فیزیکی و مکانیکی مختلف محیط مانند زرهی محافظت میکند.
- از تبخیر آب بدن که در زندگی حشرات دارای اهمیت ویژهای است جلوگیری کرده و مانع نفوذ مواد سمّی و خارجی به بدن میشود.
- حشره را در برابر تغییرات بیش از اندازه گرمای محیط محافظت میکند.
گونه های مختلف پروانه
- پروانه اطلسی
- پروانه بلوطی
- پروانه شطرنجی دم چلچلهای
- پروانه فینیقیهای
- پروانه کوچک پستچی
پروانه اطلسی: این حشره شبزی بزرگترین بالها را در میان گروه پروانهها دارد. اما بدن او کوچک است و در حدود ۵ سانتیمتر طول دارد. بال های جلویی نوع بالغ به سمت عقب خم شده و هر چهار بال او دارای طرحهای نیمه شفاف میباشند.
پروانه بلوطی:این پروانه درشت هیکل دارای شاخکهای بسیار کوچکی است و تا به سن بلوغ نرسد، غذا نمیخورد. نرها و مادهها از نظر اندازه و رنگ با همدیگر فرق دارند. نوع نر خیلی بزرگتر از نوع ماده است. نوع ماده تا زمانی که نوع نر آن را پیدا کند و با او جفتگیری نماید، پرواز نمیکند.
پروانه شطرنجی دم چلچلهای: این پروانه استوایی که در همه جا پراکنده است، یک پرواز کننده قوی میباشد و احتمالاً برای پیدا کردن غذا مهاجرت میکند. پیله این پروانه به خوبی استتار شده و در صورت مورد تهدید قرار گرفتن، شاخ چنگالی شکل پشت سرشان را باد میکند. این شاخ بوی تنفرانگیز و بدی را در فضا منتشر میکند.
پروانه فینیقیهای: نام دیگر این پروانه آپولوی کوچک میباشد. این گونه در مناطق کوهستانی زندگی میکند و به ندرت درمناطق پایینتر دیده شده است. طرح روی بالهای این پروانه متغیر است بالهای او بسیار نازک بوده و دارای پولکهای ظریفی میباشند که نیمه شفاف به نظر میآید. پروانه فینیقیه در مقابل سرما بسیار مقاوم است و با وجود آن فقط در فصل تابستان فعال است.
پروانه کوچک پستچی:این پروانه استوایی در حاشیه جنگلها زندگی میکند و از شهد گل ساعتی تغذیه میکند. این گونه دارای ۳۰ رنگ مختلف بوده و با لرزاندن بالهای خود پرندگان مزاحم را از خود دور میکند.
تولید مثل پروانه
در پروانهها جنین به صورت رشد نیافتهای از تخم درمیآید و در ظاهر به کرمهای حلقوی میماند. این لاروها طی پوست اندازی های متوالی رشد میکنند و سرانجام محفظههایی در دیواره بدن پدید میآید و قرصکهای شفیرهای آغاز به پیدایش میکنند. این دیسکها جوانههای درونی هستند که بعدها زائدههای جانور بالغ مانند بالها، پاها و قطعات دهانی جدید از آنها حاصل میشوند. تغییر شکل لارو کرمی شکل به جانور بالغ در درون پیله انجام میشود. در این مرحله محفظههایی که محتوی قرصهای شفیرهای هستند باز میشوند و زواید بدن جانور بالغ کمکم ظاهر میشوند.
نقش بو در پروانه
بسیاری از حشرات از جمله پروانهها با زبان بسیار عجیبی با یکدیگر ارتباط حاصل می کنند. آنها بوسیله انتشار بوهای مخصوص از فاصله های بسیاردور به هم علامت می دهند. مثلاً ماده های حیوانی از طایفه کرم ابریشم بنام بومبیکس (Bombyx) از غده های قسمت عقب بدن خود ماده معطری را ترشح می کنند و به نرهای جنس خود که خیلی دور هستند اطلاع می دهند که مقدم آنها را گرامی خواهند داشت.
فاصله ای که حشره نر بو را احساس می کند باور کردنی نیست. انسان فقط از فاصله چند متری بو را حس می کند ولی این حشرات از فاصله چند کیلومتری بوی ماده خود را درک می کنند.
دانشمندان برای اینکه بفهمند حشرات از چه فاصله ای بو را حس می کنند از قطاری که در حال حرکت بود کرمهای نر را به فاصله منظمی رها کردند. پس از طی یازده کیلومتر بسیاری از کرمها راه قفس کرم ماده را پیدا کردند.
دستگاه تنفس پروانه
تنفس بوسیله شبکهای از لولههای میان تهی ویژه به نام تراشه صورت میگیرد. مجموع این لولهها و انشعابات متعدد آنها بطور کلی سیستم تنفسی حشره را بوجود میآورد. تراشهها لولههای اکتودرمی منشعبی هستند که در دو طرف جانبی بدن بوسیله روزنههای متقارن به نام استیگمات به بیرون باز میشوند.
تراشهها به رنگ نقرهای شفاف بوده و درون آنها دارای پوشش کوتیکولی مارپیچی به نام تنیدیوم میباشد. انتهای هر یک از لولههای تنفسی به یک سلول تراشهای و لولههای تنفسی بسیار باریک به نام تراکئول ختم میشود. این تراکئولها که قطر آنها کمتر از یک میکرون میباشد برای اکسیژن رسانی بطور مستقیم به سوی اندامها ، بافتها و سلول های بدن کشیده میشود.
بیشتر بخوانید: درباره کرم ابریشم