لیست صبحانه سالم و مقوی ایرانی
صبحانه اغلب بهعنوان مهمترین وعده غذایی در روز شناخته میشود. صبحانه سالم، متابولیسم بدن را شروع، مواد مغذی ضروری را فراهم، سیستم ایمنی بدن را تقویت و انرژی لازم برای فعالیتهای روز را به انسان میدهد. در این مقاله مطالبی همچون مفهوم صبحانه سالم، انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی و انواع نوشیدنیهای صبحانه را ارائه میدهیم.
صبحانه سالم و مقوی چیست؟
صبحانه سالم یک وعده غذایی متعادل است که ترکیبی از درشتمغذیها و ریزمغذیها را برای بدن و ذهن انسان فراهم میکند و معمولاً ترکیبی از عناصر زیر است:
– پروتئین: پروتئین برای ترمیم و ساختن بافتها لازم است و باعث احساس سیری میشود. تخممرغ، ماست، گوشت بدون چربی و گزینههای گیاهی مانند حبوبات منابع پروتئین هستند.
– کربوهیدراتها: کربوهیدراتها منبع اصلی انرژی هستند. غلات کامل مانند جو، نان گندم کامل و برنج قهوهای انتخابهای عالی هستند. همچنین میوهها دارای کربوهیدراتهای سالم هستند.
– فیبر: فیبر از یک طرف به هضم غذا و از طرف دیگر به سیربودن در مدت بیشتر کمک میکند. میتوان آن را در غذاهایی مانند غلات سبوسدار، میوهها و سبزیجات یافت.
– چربیهای سالم: چربیهای خوب برای سلامت مغز و بدن ضروری هستند. آووکادو، آجیل و دانهها منابع عالی آن هستند.
– ویتامینها و مواد معدنی: برای اطمینان از دریافت ویتامینها و مواد معدنی ضروری، باید انواع میوهها و سبزیجات در صبحانه وجود داشته باشد.
– آبرسانی: آب، چای گیاهی یا آب میوهها در آبرسانی به بدن بسیار کمک میکنند.
انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی
غذاهای ایرانی بهخاطر طعمهای غنی و متنوعش شناخته شده هستند. صبحانه در ایران، مانند بسیاری از فرهنگها، بسته به منطقه متفاوت است. برخی از گزینههای محبوب برای یک صبحانه گرم سنتی ایرانی عبارتند از:
– نان و پنیر: صبحانهای ساده اما سیرکننده است. این صبحانه بنا به سلیقه و ذائقه افراد اغلب با گردو، انواع مغزها، کنجد، خیار و گوجه، سبزیهای تازه مانند ریحان، نعنا و ترخون و گاهی اوقات با مربا یا صیفیجات مثل هندوانه، خربزه و… همراه است. این غذا بسیار سالم و باطراوت است.
– کره و مربا: مصرف کره با انواع مرباها مثل مربای آلبالو، هویج، به، بهارنارنج، بالنگ و… یا همراه انواع شیرهها مثل شیره خرما، انگور، توت و.. یا به همراه عسل و کنجد در وعده صبحانه میتواند انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه بدن را تأمین کند.
– ارده و شیره: یکی از وعدههای غذایی مقوی و خوشمزه، ترکیب ارده با شیره انگور یا شیره توت، خرما و… است که مصرف آن در وعده صبحانه برای بدن بسیار مفید است. کسانی که طعم ارده را نمیپسندند میتوانند انواع شیره را با گردو خردشده مخلوط کنند و از ارزش غذایی بالا و طعم خوشایند آن استفاده کنند.
– خامه و عسل: ترکیب خامه با یک شیرینکننده مثل عسل، انواع مرباها، کرم کاکائو و… ضمن مقوی بودن، طعم بسیار خوشایندی دارد.
– حلوا ارده، حلوا شکری، کره بادامزمینی، کاکائو صبحانه و… از دیگر مواد مقوی، لذیذ و مفید برای صبحانه هستند.
– عدسی: مصرف عدسی به همراه گلپر، آبغوره و… در وعده صبحانه مخصوصاً در روزهای سرد سال ضمن تأمین بسیاری از نیازهای بدن، بسیار لذتبخش و مفید است. عدس منبع پروتئین، کربوهیدرات و ویتامینهاست و در تأمین انرژی مورد نیاز بدن، پایینآوردن فشار خون، درمان فقر آهن، درمان بیماریهای قلبی و… تأثیر بهسزایی دارد.
– حلیم: غذای مقوی که از گندم، گوشت و انواع ادویه تهیه میشود. این غذا اغلب با کره، شکر و دارچین سرو میشود و مدتها انسان را سیر نگه میدارد.
– تخممرغ: بهصورت آبپز، کاملاً پخته یا عسلی و با چاشنیهای نمک، سیاهدانه، نعنا و… بهصورت نیمرو، با نان سنگک تازه یا نان باگت؛ به صورت املت، ساده باشد یا در ترکیب با سبزیجات و قارچ و پنیر پیتزا دارای ارزش غذایی بالا و طعم دلچسبی برای وعده صبحانه است.
– خاگینه: مواد اولیه آن را آرد و تخممرغ تشکیل میدهد و انتخاب مناسبی برای وعده صبحانه است.
– سیبزمینی آبپز: سیبزمینی پوستکنده که با کمی نمک و کره آبپز شود، به همراه سبزی تازه و نان سنگک داغ یک صبحانه مقوی و خوشمزه را تشکیل میدهد که بعضی ترجیح میدهند در کنار آن تخممرغ آبپز هم میل کنند.
– فرنی: از ترکیب آرد برنج و شیر و یک شیرینکننده مانند شکر، مربا، شیره انگور یا شیره خرما تهیه میشود و دلچسب و مفید است.
– شیربرنج: مصرف آن به همراه گلاب، دارچین، خلال پسته، خلال بادام و… در روزهای سرد سال بسیار مطلوب و پرفایده خواهد بود.
– شلهزرد: اگرچه بیشتر بهعنوان نذری یا دسر شناخته میشود اما چون مواد اولیه آن را برنج، بادام، کره، زعفران و… تشکیل میدهد، میتوان از آن بهعنوان یک وعده کامل برای صبحانه استفاده کرد.
– کله پاچه: غذایی سنگین محسوب میشود و چربی و کالری بالایی دارد ولی برای وعده صبحانه بسیار لذیذ است.
– نان خرمایی: از آرد گندم، خرما و گردو تشکیل شده و بسیار مغذی و مقوی است و میتواند انرژی و گرمای بدن را تأمین کند.
انواع نوشیدنیهای صبحانه
نوشیدنیهای محبوب برای وعده صبحانه عبارتند از:
– چای: محبوبترین نوشیدنی ایرانی محسوب میشود که بعد از وعده صبحانه به همراه نبات، قند، نقل، شکر، توت خشک و… مصرف میشود.
– شیر: بهترین و مقویترین نوشیدنی است که میتواند در وعده صبحانه مصرف شود. ترکیب آن با دارچین، عسل، خرما، انواع میوهها مثل موز، توت فرنگی، طالبی و… طعمهای مختلفی برای ذائقههای مختلف ایجاد میکند.
– آبمیوه طبیعی: مصرف آب میوههای مخصوص هر فصل به صورت طبیعی در وعده صبحانه برای بدن بسیار مفید و لذتبخش خواهد بود.
نکات
– مشاوران تغذیه پیشنهاد میکنند که قبل از وعده صبحانه، یک لیوان آب گرم که چند قطره آبِ لیموی تازه به آن اضافه شده میل شود تا تمام سموم بدن دفع شود. مصرف این نوشیدنی مخصوصاً قبل از وعدههای صبحانهای که از املت و کلهپاچه تشکیل میشود میتواند برای سلامت بدن بسیار مفید باشد.
– مصرف انواع مغزها مثل گردو، بادام، فندق، پسته و… همچنین مصرف انواع دانههای خوراکی مثل سیاهدانه، کنجد و… در وعده صبحانه، ارزش غذایی آن را چند برابر میکند.
– مصرف انواع میوهها مثل سیب، انگور و… همچنین انواع غلات مثل گندم، جو، برنج، ذرت و… در وعده صبحانه برای تأمین نیازهای بدن توصیه میشود.
طرز تهیه فطیر تبریز