همه چیز درباره معنی ضرب المثل خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو 🎭
در ادامه با معنی و مفهوم این ضرب المثل ایرانی آشنا می شوید. با دانشچی همراه باشید.
خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو یعنی چه؟
معنای اول ضرب المثل:
یعنی اگر برخلاف عرف عُقلای جامعه عمل کردی، این کار باعث انگشت نما شدن تو در جامعه می شود. مثال مشهورش پوشیدنش لباس شهرت است. مثلا آقایی را در جامعه ایران در نظر بگیرید که در خیابان دامن پوشیده باشد! قطعا این پوشش بر خلاف پوشش معمول جامعه ماست و باعث انگشت نما شدن و مورد تمسخر قرار گرفتن او در نزد مردم می شود.
در حالیکه ممکن است در کشور دیگری پوشیدن چنین لباسی برای مردان عادی باشد. پس برخلاف آداب عقلای جامعه عمل کردن سبب رسوایی شخص می شود و این خود حس منفی به شخص القا کرده و باعث دور افتادنش از مردم می شود.
🔸 اینجا این ضرب المثل توصیه می کند که با انجام دادن کارهای غیرمعقول و غیر عرفی، خود را از مردم کنار ننداز!
معنای دوم ضرب المثل:
گاهی در یک جامعه ای انقدر گناه و بی مبالاتی رواج پیدا می کند که ارزش ها تبدیل به ضد ارزش ها می شوند و برعکس. در چنین جامعه ای که گناه کردن برای مردمش عادی شده است، اگر کسی در جمع چنین افرادی قرار بگیرد و گناه نکند انگشت نما می شود!!
مثلا در یک جمعی روابط با نامحرم عادی شده و شخصی که دیندار باشد وقتی وارد این جمع می شود از نگاه آنها فرد عقب افتاده ای است که با عقاید آنها هماهنگی ندارد. اینجا ظاهرا آن شخص دیندار که همرنگ اینان نشده، رسوا شده است اما در حقیقت یک فطرت سالم هرگز این همرنگ محیط نشدن را رسوایی قلمداد نمی کند.
نکته مهم:
انسان های بزرگ در زندگی خود یک خط مشی راسخ دارند؛ یعنی یک چهارچوب معقولی که در هر محیطی قرار بگیرند حاضر نیستند از آن عبور کنند. انسان های بزرگ، تاثیرگذارند نه تاثیر پذیرِ هر جماعتی!
اختصاصی-دانشچی
بیشتر بخوانید: ضرب المثل فارسی با معنی