در مورد ارثیه و نقش وکیل ارث بیشتر بدانید
ارث و ارثیه به تمامی داراییهای مثبت شخص متوفی گفته میشود که باید بین تمامی وراث بر اساس سهم هر یک از آنها تقسیم گردد. انجام امور پس از فوت شخص از دسته اعمال حقوقی محسوب میشود و ویژگی این دسته از امور پیچیدگی آنها و تخصصی بودن آن است به همین دلیل از توانایی بسیاری از افراد خارج میباشد.
در این صورت است که پیشنهاد میشود به وکیل ارث که دارای تجربه و دانش تخصصی در این زمینه میباشد مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که این امور به دلیل اینکه در حوزه خانواده میباشد باید به وکیلی مراجعه کنید که دارای اخلاق حرفه ای در زمینه کاری خود باشد و این نکته یکی از ویژگی های مهم وی میباشد.
وکیل ارث کیست؟
مهمترین سوالی که پس از توضیحات بالا برای افراد به وجود می آید این است که وکیل ارث کیست؟
در ابتدا باید گفت وکیل به حقوقدانی است که دارای پروانه وکالت از سوی کانون وکلای دادگستری یا قوه قضائیه باشد زیرا در این صورت تنها صلاحیت ارائه خدمات حقوقی را خواهد داشت.
در مباحث حقوقی تقسیم بندی های مختلفی وجود دارد که یکی از مهمترین آنها در حوزه خانواده مسائل مربوط به ارث میباشد. این مباحث شامل قوانین و مقررات، آئین نامه ها و همچنین رویه قضایی که دادگاه دارند میشود.
برای اینکه یک وکیل بخواهد به صورت تخصصی در این زمینه به فعالیت و ارائه خدمات حقوقی بپردازد، لازم است که به تمامی موارد بالا اشراف و تسلط کافی داشته باشد. تسلط بر رویه قضایی در نتیجه سالها کار تخصصی در آن زمینه به دست می آید پس یکی از ویژگی های وکیل ارث داشتن تجربه بالای کاری میباشد.
وظایف وکیل ارث چیست و اهمیت اعطای وکالت
برای بیان وظایف وکیل ارث در این زمینه نیازمند بیان موارد متعددی هستیم اما مهمترین آن این است که وی به نمایندگی از ورثه متوفی، انجام تمام امور کلی و جزئی در این حوزه را بر عهده بگیرد.
مزیت استفاده از وکیل متخصص ارثیه در این است که با تنظیم وکالتنامه نیازی به حضور وراث وجود نخواهد داشت و وی تمامی امور حقوقی مربوطه را انجام خواهد داد و به این طریق انجام امور در سریعترین زمان ممکن صورت خواهد گرفت.
این تسریع در انجام کارها از میزان تنشی که ممکن است در این میان بین اعضای یک خانواده به وجود آید تا مقدار زیادی جلوگیری میکند و به این ترتیب کمک شایانی در حفظ کانون گرم خانواده ها خواهد داشت و بسیاری از هزینه های مازاد که ممکن است به افراد تحمیل شود را میکاهد.
مرجع صالح برای صدور گواهی انحصار وراثت
در گذشته افراد مجبور بودند برای دریافت گواهی انحصار وراثت که اولین اقدام در زمینه تقسیم ارث میباشد به دادگاه مراجعه کرده و وقت زیادی را صرف میکردند.
اما امروزه بر اساس بند ۳ ماده ۱۱ قانون شوراهای حل اختلاف مشاهده میکنیم که این اقدام در صلاحیت این مرجع قضایی گذاشته شده است. بدین ترتیب چه وکیل و چه خود ورثه برای دریافت گواهی انحصار وراثت باید به شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی مراجعه کنند.
لازم است بدانید که برای دریافت این گواهی نیاز به مدارک باقی وراث نخواهید داشت و با ارائه مدارک خود به عنوان یکی از ورثه، باقی موارد از سوی این مرجع استعلام شده و عدم همکاری سایر وراث مانعی در انجام این اقدام نخواهد بود.
نقش وکیل ارث در اخذ گواهی انحصار وراثت
وکیل پایه یک دادگستری میتواند به نمایندگی از شما تمام موارد لازم و قابل پیگیری در شورای حل اختلاف را پیگیری نماید و بدین صورت نیازی به مراجعه حضوری ورثه وجود نخواهد داشت. اخذ وکیل برای انجام این اقدامات حقوقی میتواند ریسک احتمالی را بسیار کاهش داده و در وقت و هزینه های دادرسی به تسریع آن یاری نماید.
نکته قابل عرضی که در این میان وجود دارد این است که اگر هر یک از وراث اقدام به دریافت گواهی توسط وکیل ارث کرده باشد، این گواهی برای باقی وراث نیز قابلیت استناد خواهد داشت و تنها مختص همان ورثه نمیباشد. پس اگر تمام وراث اقدام به سپردن کار به وکیل متخصص نمایند میتوانند با هزینه بسیار کمی به این گواهی دست پیدا کرده و در صورت لزوم از آن استفاده نمایند.
طبقه بندی وراث بر طبق قانون مدنی
همانطور که شاید به گوش شما خورده باشد در هنگام ارث بری اعضای خانواده با توجه به دوری و نزدیکی که وچود دارد به طبقه های مختلفی تقسیم بندی میشوند که در صورت وجود طبقه بالاتر طبقه بعدی از متوفی ارثی نخواهد برد. در ادامه این طبقات را بر اساس مواد قانون مدنی بیان خواهیم کرد.
طبقه اول: پدر، مادر و فرزندان و در صورتی که فرزندان فوت کرده باشند نوه ها در این طبقه قرار میگیرند.
طبقه دوم: پدر بزرگ، مادر بزرگ، خواهر و برادران متوفی و در صورت فوت آنها فرزندان خواهران یا برادران به جای آنها قرار خواهند گرفت.
طبقه سوم: عمو، عمه، خاله و دایی و اگر همه آنها فوت کرده باشند فرزندان آنها به جایگزینی خود آنها از متوفی ارث خواهند برد.
بر اساس قانون مدنی زن و شوهر در هر صورت و وجود هر یک از طبقات بالا از یکدیگر ارث خواهند برد مگر در صورت طلاق زوجین ، و برای اطلاع دقیق از میزان آن باید وجود هر یک از افراد در طبقه های مختلف را به یک وکیل ارث توضیح داده تا ایشان با توجه به شرایط پرونده درصد ارث بری را به شما توضیح دهد.
مالیات بر ارث چگونه پرداخت میشود؟
یکی از بیشترین سوالاتی که از وکلای ارث پرسیده میشود در خصوص مالیات بر ارث متوفی میباشد. نکته ای که در این خصوص لازم است بدانید این است که اگر متوفی پیش از سال ۹۵ فوت شده باشد برای دریافت گواهی انحصار وراثت تسلیم اظهارنامه مالیاتی الزامی است و البته نه پرداخت آن بلکه فقط باید تسلیم گردد.
اما برای متوفی پس از سال ۹۵، تنها زمانی نیاز به پرداخت مالیات است که وراث، خواهان فروش آن باشند و در غیر این صورت نیازی به پرداخت نیست. به همین دلیل است که جریمه دیر کرد در پرداخت به آنها تعلق نخواهد گرفت.
محروم کردن یکی از وراث از سهم الارث
یکی از تهدیداتی که معمولا از سوی والدین برای منع کردن فرزندان خود از انجام برخی امور مورد استفاده قرار میگیرد این است که میگویند اگر چنین کاری را انجام دهی از ارث محروم خواهی شد.
این اقدام برای ایرانیان شیعه امکان پذیر نیست و هیچگونه وجاهت قانونی نخواهد داشت.
اما دو اقدام است که در صورت انجام آنها میتواند به تمام یا بخشی از محرومیت جامه عمل بپوشاند.
اول اینکه میتواند پیش از فوت تمامی اموال خود را به شخص دیگری هبه نماید و از آنجایی که هر شخص اختیار اموال خود را دارد امکان باطل کردن این عمل امکان پذیر نمیباشد.
دوم اینکه میتواند تا ثلث اموال خود را برای پس از فوت به شخص مورد نظر وصیت تملیکی نماید که در این صورت نیز از باقی مانده یعنی ۳/۲ دیگر ارث خواهد برد.
مشخص کردن میزان سهم هر یک از وراث چگونه است؟
یکی از حساس ترین زمانهایی که بیشترین نیاز به وکیل ارث برای افرادی که متخصص این حوزه نیستند احساس میشود زمان مشخص کردن میزان سهم الارث میباشد.
برای هر یک از ورثه بر اساس طبقه بندی که پیش تر بیان کردیم درصد مشخصی در قانون مدنی پیش بینی شده است که نهایت ارث بری هر فرد را تحت شرایط خاصی بیان میکند.
این مواد قانونی از آنجایی که از منابع فقهی برگرفته شده است بسیار پیچیده هستند. به همین دلیل اگر اختلافی میان وراث وجود داشت حضور یک وکیل مسلط بر قوانین سهم الارث میتواند مشکلات را حل نماید.
مواردی که از موانع ارث بری محسوب میشود
در برخی از مواقع یکسری شرایط وجود دارد که مانع از ارث بری یک یا چند نفر از وراث میشود. اولین مانعی که وجود دارد فوت وارث پیش از دیگری میباشد که سبب محروم شدن وی از ارث میگردد برای مثال فرزندی زودتر از پدر یا مادر خود فوت نماید. موارد دیگر به شرح ذیل است:
کفر: هیچ کافری از مسلمان ارث نمیبرد اما مسلمان از کافر ارث میبرد.
قتل: در صورتی که کسی مورث خود را به قتل برساند از وی ارث نخواهد برد.
لعان: زمانی که مردی به همسر خود تهمت زنا بزند، هیچ یک از دیگری ارث نخواهد برد.
فرزند نامشروع : فررندی که از زنا متولد شده باشد نیز از پدر و مادر و همچنین پدر و مادر از او ارث نخواهند برد.
نتیجه گیری
در نتیجه میتوان گفت استفاده از وکیل متخصص ارث در تمامی مراحل میتواند راهگشای خوبی برای تسریع و تسهیل در انجام کارها باشد و در نتیجه در کاهش بسیاری از هزینه های احتمالی جلوگیری نماید. همچنین در صورت تمایل برای انجام امور به صورت شخصی میتوان از مشاوره و راهنمایی های او نیز بهرمند شد.