آشنایی با عنصر پرازئودیمیم (Pr)
پرازئودیمیم، (به انگلیسی : Praseodymium) با علامت اختصاری Pr و عدد اتمی ۵۹، عنصری از جدول تناوبی در دسته فلزات است که در ادامه بیشتر با آن آشنا می شوید. با دانشچی همراه باشید.
پرازئودیمیم فلزی از ردیف لانتانیدها، مایل به زرد با چگالی نسبی ۶٫۵ است. نمکهای آن سبزرنگ اند و در گذشته با نئودیمیم اشتباه میشد. نام آن از واژهٔ یونانی پرازیوس (prasios) به معنای سبز و دیدیموس (didymos) به معنای همزاد گرفته شده است.
شناسنامه پرازئودیمیم
عدد اتمی: ۵۹
جرم اتمی: ۱۴۰.۹۱
نقطه ذوب: ۹۳۱ ºC
نقطه جوش: ۳۵۱۲ ºC
شعاع اتمی: ۱۸۲ pm
رنگ: نقره ای مایل به زرد
حالت استاندارد: جامد
انرژی یونیزاسیون: ۵۲۲ Kj/mol
شعاع یونی: ۰.۱۰۱ nm (+3)
شکل الکترونی: [ Xe ] 4f3 6s2
الکترونگاتیوی: ۱.۱
چگالی: ۶.۵ g/cm3
دوره تناوبی: ۶
شماره سطح انرژی یونیزاسیون: ۶
شعاع کووالانسی: ۲۰۳±۷pm
گرمای تبخیر: ۳۳۱ Kj/mol
تاریخچه پرازئودیمیم
این عنصر توسط ون ولسبچ در ۱۸۸۵ در استرالیا کشف شد. نام این عنصر از کلمه یونانی پراسیس دیدیموس به معنای دوقلوی سبز گرفته شده است. این عنصر از ماده معدنی به نام سامارسکیت، که به دو عنصرکمیاب خاکی پراسئودیمیا و نئودیمیا که نمک های رنگی تولید می کنند، گرفته می شود.
کاربردهای پرازئودیمیم
♦ عینک ایمنی جوشکاری و دمنده شیشه که برای محافظت از چشم در برابر نور زرد شعله و اشعه UV مورد استفاده قرار می گیرد، از پراسئودیم و نئودیم ساخته می شود.
♦ کاشی و سرامیک های زرد براق و ظروف غذاخوری که در منطقه مدیترانه معمول است، از ترکیب پراسئودیم و اکسید زیرکونیم به دست می اید.
♦ پراسئودیم اکسید به عنوان کاتالیزور در ساخت پلاستیک های رایج و پلی اتیلن برای تولید شیشه های نوشیدنی و بسته بندی پلاستیکی غذا و کیسه ساندویچ و بطری شیر استفاده می شود.
پیشنهادی: خواص، ویژگی و کاربرد پلاستیک