خانه » دانستنی ها » معنی لوسمی چیست؟ و مختصر در مورد آن

معنی لوسمی چیست؟ و مختصر در مورد آن

همه چیز در مورد لوسمی

معنی لوسمی چیست؟

لوسمی چیست؟
لوسمی یعنی سرطانی شدن سلول های خونی، که معمولا گلبول های سفید خون بیشتر تمایل به سرطانی شدن دارند. سلول های سرطانی با سلول های خونی سالم متفاوت بوده و عملکرد طبیعی خود را از دست می دهند.

لوسمی بیماری است که تا در آزمایش مشاهده نشود کسی قادر به تشخیص آن نمی‌باشد. بیماری لوسمی یک بیماری خون و مغز استخوان است. بیماری لوسمی در مردان بیشتر از زنان دیده شده است. نام دیگر بیماری لوسمی، سرطان خون می‌باشد.

نام های دیگر

  • سرطان خون
  • چنگار خون
  •  لوکمیا

علائم لوسمی یا سرطان خون

– لکه های بنفش یا جوش های ریز و قرمز روی پوست:

این جوش و لکه ها، اغلب به صورت خوشه ای ظاهر می شوند.

– درد استخوان و مفصل:

درد عمیق استخوان ها، یکی از علایم آشکار سرطان خون است. درد هنگامی بروز می کند که مغز استخوان، بر اثر تراکم غیرعادی سلول های سفید خون منبسط می شود. استخوان های بلند پا و دست، اصلی ترین محل بروز این درد است.

– سردرد:

یکی از علایم این بیماری که به ندرت گزارش می شود، سردرد مکرر، شدید و طولانی است. برخی بیماران با سردرد از خواب بیدار می شوند. رنگ پریدگی همراه با سردرد نیز از دیگر علایم آن است، زیرا جریان خون به مغز و ستون فقرات محدود می شود. در برخی موارد فرد دچار صرع نیز می شود.

– افت میزان گلبول های قرمز سالم:

با پایین آمدن تعداد گلبول های قرمز، سلول ها قادر به اکسیژن رسانی به تمام بدن نیستند. در نتیجه فرد دچار کم خونی و خستگی مفرط می شود که به صورت ضعف عضله و کمبود انرژی جسمی و بی خوابی آشکار می شود. در این شرایط فرد قادر به انجام دادن کارهای روزمره نیست. برخی بیماران دچار افسردگی یا کسالت می شوند.

– خونریزی بدون دلیل:

هر نوع خون ریزی بدون علت می تواند از علایم سرطان خون باشد. این بیماری، میزان پلاکت خون را پایین می آورد و مانع از لخته شدن خون می شود.

کبودی ناگهانی و بدون علت نیز از علایم این بیماری است. این کبودی ها اغلب در انگشتان، بین انگشتان، دست ها، شکم و کمر ظاهر می شود و تیره تر از کبودی های معمولی است.

همچنین قطع نشدن خون ریزی ناشی از بریدگی، خون دماغ شدن مکرر و بدون دلیل و خون ریزی از لثه از علایم این بیماری است. زنان نیز در دوران قاعدگی، دچار خونریزی غیرعادی و طولانی مدت می شوند.

– کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن:

سرطان خون شدید یا مزمن، سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند و فرد دچار تب های شدید می شود، زیرا سلول های سرطانی خون، سلول های سفید خون را به بیرون می راند. با کم شدن سلول های سفید خون، این سلول ها قادر نیستند از بدن در برابر عفونت محافظت کنند.

– کاهش اشتها:

این حالت امری عادی است. گاهی فرد بدون این که متوجه شود به تدریج وزن کم می کند. این امر می تواند به علت خستگی و ضعف شدید باشد.

در لوسمی شدید، سلول های سفید خون در ستون فقرات یا مغز تراکم پیدا می کند و این امر منجر به بروز مشکلات متعددی از جمله حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست می شود.

– کمبود اکسیژن:

هنگامی که اکسیژن کافی در خون جریان ندارد، فرد دچار تنگی نفس می شود.

– ورم کبد یا طحال:

با پیشرفت لوسمی شدید، کبد یا طحال دچار ورم و فرد دچار درد شکم می شود یا احساس پری در زیر دنده ها می کند. برخی در ناحیه تحتانی کمر احساس درد می کنند.

حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها اغلب با ورم کبد یا طحال ارتباط دارد.

عوامل و موارد خطر لوسمی یا همان سرطان خون

– وراثت

– افزایش سن

– قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سموم آفت کش

– رژیم غذایی گوشتی و پر چرب

– چاقی

– هوای آلوده

– اشتغال در صنایع و کارهای مربوط به نفت و پتروشیمی

– قرار گرفتن در معرض اشعه ها

– تماس با مواد شیمیایی نظیر بنزن که در محیط های کاری بیشتر رخ می دهد

– استفاده از داروهای شیمی درمانی برای درمان سایر سرطان ها نظیر سرطان پستان و تخمدان

– پرتودرمانی

تشخیص لوسمی

بیماری لوسمی می‌تواند با شتاب یا به کندی پیشرفت کند. نزدیک ۲۵ درصد گونه‌های لوکمی در جریان یک معاینه بالینی معمولی و پیش از اینکه نشانه‌ها بیماری ظاهر شوند تشخیص داده می‌شوند. پزشکان معمولاً لوکمی مزمن را با آزمایش خون ساده قبل از شروع علائم تشخیص می‌دهند. روند تشخیص می‌تواند دربرگیرنده موارد زیر باشد:

  • آزمایش جسمی: شناسایی نشانه‌های فیزیکی و جسمی لوکمی مثل رنگ‌پریدگی ناشی از کم خونی، و ورم غده‌های لنفاوی، کبد یا طحال
  • آزمایش خون: شمارش تعداد گلبول‌های سفید یا پلاکت‌های خون
  • آزمایش سیتوژنتیک: این آزمایش تغییرات ایجاد شده در کروموزوم‌ها، ازجمله وجود کروموزوم فیلادلفیا را بررسی می‌کند.
  • آزمایش نمونه مغزاستخوان

برای تأیید تشخیص لوکمی و تعیین نوع و میزان پیشرفت آن در بدن، نیاز به آزمایش‌های بیشتر است.

درمان لوسمی

در سالهای اخیر، با به کارگیری داروهای ضد سرطان موثرتر، طول عمر بیماران مبتلا به لوکمی افزایش پیدا کرده است. این داروها موجب فروکش کردن نشانه‌های بیماری می‌گردند به طوریکه نشانه‌ها در جریان درمان بیماری بدتر نمی‌شود و حتی بیماران تا اندازه‌ای درمان می‌شوند.

درمان لوسمی بستگی به نوع لوسمی، وضعیت بیماری در شروع درمان، سن، سلامت عمومی و چگونگی واکنش بیمار به نوع درمان دارد که گاهی منجر به سلامت کامل این بیماران می‌شود. از مهمترین عوامل در بهبود بیماری برخوردار بودن بیمار از روحیه بالا جهت مقابله با این بیماری است.

شیوه درمان این بیماری می‌تواند شامل موارد زیر نیز باشد:

  • شیمی درمانی
  • پرتو درمانی
  • پیوند مغز استخوان و پیوند سلول‌های بنیادی که در این روش مغز استخوان فرد بیمار با مغز استخوان سالم جایگزین می‌شود تا بیمار بتواند مقادیر بالای داروهای شیمی درمانی یا پرتودرمانی را دریافت کند.
برای خواندن مطالب دانستنی کلیک کنید.

جمع آوری شده از ویکیپدیا و تبیان

ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *