همه چیز درباره معنی و مفهوم ضرب المثل روغن ریخته نذر امامزاده شده + خلاصه داستان
در این پست با معنی و مفهوم این ضرب المثل ایرانی و قدیمی آشنا می شوید. با دانشچی همراه باشید.
روغن ریخته نذر امامزاده شده کنایه از چیست؟
۱- یعنی آنچه را که برای خودش هم قابل استفاده نیست(=مال کم ارزش)، به دیگران هدیه می دهد.
۲- این ضرب المثل را برای افراد بخیل به کار می برند؛ چرا که به سختی از مال خود می گذرند و وقتی هم که از مالشان انفاق یا هدیه می کنند، از کم کیفیت ترین قسمت آن می بخشند!
۳- یعنی آنچه که به درد خودش هم نمی خورد را به دیگری می دهد.
آیه قرآن درباره انفاق (بخشش) شایسته و نیکو
خداوند در آیه ۲۶۷ سوره بقره، به انفاق کردن از چیزهایی که شایسته هستند توصیه می کند و نه از اموالی که اگر به خود انفاق کننده آن را بدهند، خوشش نمی آید! :
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنْفِقُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا کَسَبْتُمْ وَ مِمَّا أَخْرَجْنَا لَکُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَ لاَ تَيَمَّمُوا الْخَبِيثَ مِنْهُ تُنْفِقُونَ وَ لَسْتُمْ بِآخِذِيهِ إِلاَّ أَنْ تُغْمِضُوا فِيهِ وَ اعْلَمُوا أَنَ اللَّهَ غَنِيٌ حَمِيدٌ
ای کسانی که ایمان آوردهاید! از قسمتهای پاکیزه اموالی که (از طریق تجارت) به دست آوردهاید، و از آنچه از زمین برای شما خارج ساختهایم (از منابع و معادن و درختان و گیاهان)، انفاق کنید! و برای انفاق، به سراغ قسمتهای ناپاک نروید در حالی که خود شما، (به هنگام پذیرش اموال،) حاضر نیستید آنها را بپذیرید؛ مگر از روی اغماض و کراهت! و بدانید خداوند، بینیاز و شایسته ستایش است.
خلاصه داستان این ضرب المثل
در یک روستایی مردم مشغول بازسازی امامزاده بودند و هر کسی به اندازه وسع خود کمک می کرد مثل کمک مالی یا کمک در ساختن آن و… . در این روستا مرد ثروتمند بخیل و خسیسی بود که هر چه مستقیم و غیر مستقیم از او کمک می خواستند، او دریغ می کرد و به روی خود نمی آورد!
تا اینکه یک روز بار روغن را از شهر به روستا می آورد. به روستا که رسید، تمام روغن ها از پشت الاغش به زمین ریخت! مردم روستا که از ماجرا بی خبر بودند، تا او را دیدند دوباره بحث کمک کردن به امامزاده را مطرح کردند. در آن حین مرد خسیس که دید فرصت برای مشارکت در امر خیر فراهم است (!) سریع گفت همین روغن هایی که ریخته را در راه خدا نذر می کنم!
از اینجا بود که به هرکس که مال کم ارزشی را می خواست هدیه دهد یا نذر کند، این ضرب المثل را برایش به کار می بردند تا به او بفمانند اگر تو کمک نکنی بهتر از این است که اموال به درد نخور را بذل و بخشش کنی!
اختصاصی-دانشچی