مختصر و مفید قوه قضاییه را بهتر بشناسیم!
تعریف قوه قضاییه
قوه قضاییه ایران، قوهای است مستقل که پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحقق بخشیدن به عدالت در ایران است. رئیس قوهٔ قضاییه توسط رهبر ایران به مدت ۵ سال به این سمت منصوب میشود که باید مجتهد عادل و آگاه به امور قضایی و مدیر و مدبر باشد.
قوه قضاییه در کشور جمهوری اسلامی ایران یکی از نهادهای حکومتی است که در عرض دو قوه مجریه و مقننه و مستقل از آن ها می باشد . هدف از این نهاد تضمین حقوق فردی و اجتماعی ، تحقق صلح، عدالت و امنیت است.
فعالیت ها و مسئولیت های قوه قضاییه اعم از مسئولیت های قضایی یا سازمانی و غیر قضایی به وسیله قانون اساسی یا قوانین عادی مشخص می شود. قوه قضاییه در جهت رسیدن به این اهداف از طریق سازمان های قضایی و غیر قضایی که زیر مجموعه آن هستند عمل می نماید. وظایف قوه قضاییه به وسیله قانون اساسی و بعضی قوانین عادی تعیین می گردد.
وظایف قوه قضاییه
۱- رسیدگی و صدور حکم در مورد تظلمات، تعدیات، شکایات، حل و فصل دعاوی، رفع خصومات، اخذ تصمیم و اقدام لازم در آن قسمت از امور حسبیه که قانون معین می کند.
۲- احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی های مشروع.
۳- نظارت بر حسن اجرای قوانین.
۴- کشف جرم، تعقیب، مجازات و تعزیر مجرمین و اجرای حدود و مقررات مدون جزایی اسلام.
۵- اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین.
وظایف رئیس قوه قضاییه
۱- ایجاد تشکیلات لازم در دادگستری.
۲- تعیین لوایح قضایی متناسب با جمهوری اسلامی.
۳- استخدام قضات عادل و شایسته و عزل و نصب آنها و تغییر محل مأموریت و تعیین مشاغل و ترفیع آنان.
نقش قوه قضائیه
قوه قضاییه نقش بسیار مهمی در بسترسازی برای تحقق اقتصاد مقاومتی مد نظر مقام معظم رهبری دارد و این دستگاه علاوه بر تعامل با سایر قوای کشور، کار ویژههای مهمی برای مقاومسازی اقتصاد کشور و نیز حمایت از تولید و اشتغال باید اجرا کند.
درباره حکومت و وظایف آن بیشتر بخوانید