خانه » دانستنی ها » تحقیق در مورد شبرنگ و فایده‌های آن

تحقیق در مورد شبرنگ و فایده‌های آن

شبرنگ چیست و چه فایده ای دارد

تحقیق در مورد شبرنگ و فایده‌های آن

شبرنگ همانطور که از نامش پیداست، ماده‌ای است که در شب می‌درخشد و رنگ آن در تاریکی شب کاملاً مشخص است.

حتماً شما هم هنگام شب تابلوها و لباس‌هایی را دیده‌اید که بدون وجود هیچ لامپ یا چراغی، روشن هستند و می‌درخشند؛ و یا حتی علائم کنار خیابان و تابلوهای تبلیغاتی درخشان شاید نظر شما را به خود جلب کرده باشد. در همه این موارد از شبرنگ استفاده شده است تا در سیاهی شب نیز قابل مشاهده باشند.

شبرنگ چیست؟

شبرنگ ماده‌ای براق و درخشان است که در آن از موادی مانند فلوئورسین و فسفر استفاده شده است. این مواد شیمیایی دارای خواصی هستند که سبب درخشندگی آنها در تاریکی می‌شود. امروزه استفاده از شبرنگ در تمام جهان گسترش یافته است و در صنایع مختلفی از آن استفاده می‌شود، به همین دلیل این محصول در رنگ‌ها و طرح‌های جذاب مطابق با هر سلیقه‌ای به تولید می‌رسند.

انواع شبرنگ

شبرنگ‌هایی که در بازار به تولید می‌رسند، به طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شوند:

شبرنگ اوری (Avery)

این شبرنگ تولید کشور آمریکاست و از جنس نوعی پلاستیک به نام پی‌وی‌سی (PVC) ساخته شده است. این شبرنگ کیفیت بالایی دارد و به راحتی در جاده‌ها نصب می‌شود و نور چراغ ماشین‌ها را به خوبی انعکاس می‌دهد. شبرنگ اوری قابلیت جابه‌جا شدن دارد و در هر وضعیت آب و هوایی قابل استفاده است. این محصول بیشتر با عنوان شبرنگ ترافیکی شناخته می‌شود و از آن در تونل‌ها، بزرگراه‌ها و آزادراه‌ها استفاده می‌کنند.

شبرنگ T.A.T

این نوع شبرنگ تولید کشور چین بوده و در برابر ضربه و رطوبت، مقاومت بالایی دارد. کاربردهای این شبرنگ شامل استفاده در راه‌سازی، معادن، لباس کارگران و مأموران، تابلوها و… می‌شود. شبرنگ T.A.T دوام و طول عمرهای متفاوتی دارد، انواع مختلف آن از نظر طول عمر به شبرنگ‌های ۳ ساله، ۷ ساله و ۱۰ ساله تقسیم می‌شوند. این مدل هم کیفیت و دوام بالاتر و هم قیمت مناسب‌تری نسبت به سایر شبرنگ‌ها دارد. برای مصارف ترافیکی رنگ‌های نارنجی، آبی، مشکی، قرمز، سبز و زرد از این نوع شبرنگ، کاربرد بیشتری دارند.

برای سنجش کیفیت شبرنگ‌ها از این روش استفاده می‌کنند: هرچقدر نور ساطع شده از شبرنگ در هنگام تاریکی، بیشتر باشد، کیفیت شبرنگ بیشتر است که میزان نور ساطع شده توسط دستگاه رفلکتومتر سنجیده می‌شود. طبق سنجش این دستگاه، شبرنگ‌های T.A.T از نوع مرغوب و با کیفیت محسوب می‌شوند.

استفاده از شبرنگ چه فایده‌ای دارد؟

– با استفاده از شبرنگ بسیاری از خطرات و سوانح کاهش پیدا می‌کنند و انسان‌ها در شب دید بهتری نسبت به اشیاء و وسایل پیرامون خود پیدا می‌کنند.

– در جاده‌هایی که روشنایی ندارند و در تاریکی مطلق می‌باشند، استفاده از شبرنگ در حاشیه جاده، مسیر را به راننده نشان می‌دهد و به او کمک می‌کند که از جاده منحرف نشود.

– علاوه بر دید بهتری که نوارهای شبرنگ ایجاد می‌کنند، زیبایی و درخشندگی خاصی برای انواع لباس و تابلوهای تبلیغاتی به وجود می‌آورند.

کاربردهای شبرنگ

شبرنگ مصارف متعددی دارد. در گذشته تنها در مسائل ترافیکی از این ماده استفاده می‌شد، اما امروزه حتی پوشاک و صنایع نیز از این ماده استفاده می‌کنند.

پوشاک

استفاده از شبرنگ در پوشاک به منظور دیده شدن افراد در تاریکی شب است. کارگران شهرداری، مأموران راهنمایی رانندگی، آتش‌نشانان، رانندگان آمبولانس و تمام مشاغلی که در شب فعالیت دارند از لباس‌هایی که در آنها شبرنگ به کار رفته است استفاده می‌کنند تا در تاریکی شب کاملاً دیده شوند.

امروزه تولید انواع لباس با به کاربردن شبرنگ در بخشی از آن بسیار مرسوم شده است. به عنوان مثال کتونی یا کوله‌هایی که در آنها شبرنگ به کار رفته است و یا تی‌شرت‌هایی که طرح‌هایی با رنگ شبرنگ دارند، برای استفاده در شب بسیار مناسب می‌باشند.

صنایع

دوچرخه‌سواران به دلیل اینکه در تاریکی شب دیده نمی‌شوند بسیار دچار سانحه می‌شوند. امروزه تولید دوچرخه با نوارهایی از شبرنگ به کاهش این تصادفات کمک کرده است. علاوه بر آن، صنعت تبلیغات نیز از شبرنگ بهره زیادی برده است و تابلوهای تبلیغاتی خیابانی و یا تابلوهای مغازه‌ها را با استفاده از شبرنگ در شب درخشان می‌کند.

مصارف ترافیکی

بیشترین کاربرد شبرنگ در مسائل ترافیکی است. ساخت تابلوهای حاشیه جاده‌ها و خیابان‌ها، استفاده از شبرنگ روی سرعت‌گیرهای خیابان‌ها، پلاک خودروها و… مواردی است که همه ما در طول روز بسیار آنها را دیده‌ایم.

همچنین استفاده از شبرنگ روی ماشین‌های سنگین نیز اجباری شده تا در شب کاملاً قابل تشخیص باشند.

مصارف گوناگون

استفاده از شبرنگ به همین چند گزینه محدود نمی‌شود و این محصول در موارد متعددی استفاده می‌شود. به عنوان مثال برخی لوازم‌التحریر مورد نیاز دانش‌آموزان و دانشجویان نیز با استفاده از شبرنگ تولید می‌شود. وسایلی مانند ماژیک‌های شبرنگ و یا خودکارهای فسفری.

در ساخت انواع کیف و کفش، اسباب‌بازی کودکان، گل‌های مصنوعی و حتی در نقاشی برخی ساختمان‌ها استفاده از شبرنگ مرسوم است.

از شبرنگ برای انجام تزئینات داخلی ساختمان‌ها نیز استفاده می‌شود. به عنوان مثال در اتاق‌هایی که از جنس شیشه ساخته شده‌اند (در ادارات و یا لابی ساختمان‌های مسکونی) از شبرنگ برای زیباتر کردن شیشه‌ها و مات کردن بخشی از شیشه استفاده می‌شود.

مطالب دانستنی بیشتری بخوانید
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *