عوامل ایجاد کننده آلودگی صوتی و آثار آن
در این مقاله، در مورد آلودگی صوتی و اثرات آن بر سلامتی انسان صحبت شده است و با توجه به انواع آلودگی های صوتی، عوامل ایجاد کننده این موارد در چند نمونه ذکر شده است، با دانشچی همراه باشید.
تعریف آلودگی صوتی
آلودگی صوتی (به انگلیسی: Noise Pollution ) امواج ناخواستهای است که در شرایط مکانی و زمانی ویژه، بر فعالیت موجودات زنده به ویژه انسان تأثیر گذاشته و میتواند عوارض متعدد جسمی و روحی و علیالخصوص اختلال در اعصاب شنوایی را حاصل شود. واحد اندازهگیری این آلودگی «دسی بل» است و آستانه تحمل گوش انسان در حدود ۱۳۰ دسیبل است.
انتشار صدا بسته به اینکه در محیط باز یا بسته صورت پذیرد رفتار متفاوتی دارد. در یک محیط باز امواج صوتی بدون برخورد به مانع روند انتشار را تا مرز تباهی ادامه میدهند. شرایط محیطی تأثیر غیرقابل انکاری در چگونگی انتشار صدا دارد.
گرچه انسان به سرو صدا عادت کرده ولی در حقیقت آلودگی صوتی یک عامل خستگی بوده و ظرفیت کار انسان را چه در مشاغل فکری و چه در شغلهای بدنی و ساده کاهش میدهد. این آلودگی روی وضع روانی و روحی شخص اثر کرده، باعث اشکال در تطابق یافتن انسان با محیط کار وحتی اجتماعی و خانواده میشود. که نتیجه آن کاهش بازده کار میباشد.
در صورتی که مدت در معرض آلودگی صوتی قرار گرفتن افزایش پیدا کند، میتواند موجب کاهش قدرت شنوایی شود و همچنین خطر ابتلابه امراض قلبی-عروقی را افزایش دهد. به عنوان نمونه چنانچه فردی طی ۸ ساعت به طور مداوم در معرض سروصدای بالای ۷۰ دسیبل قرار گیرد، فشار خون وی ۵ تا ۱۰ میلیمتر جیوه افزایش مییابد.
انواع آلودگی صوتی
آلودگی صوتی انواع مختلف دارد، بطوریکه اندازه های مختلف آن هرکدام اثرات مختلف را برجای می گذارند.
آلودگی صوتی صدایی است که انسان و دستگاه شنوایی تمایلی به شنیدن آن ندارد، گفت: این آلودگی یکی از اشکال آلودگی است که تاثیرات مخرب آن با متراکم شدن بافت شهری و تغییر سایر شرایط زندگی مورد توجه بسیار قرار گرفته است.
در حقیقت آلودگی صوتی برخلاف تصور همگان صدایی نیست که باعث پاره شدن گوش یا احساس دردناکی در آن ناحیه شود، بلکه ممکن است حتی صدای موسیقی در زمان یا مکان نامناسب نیز موجب آن شود.
لرزش نیز یکی دیگر از انواع آلودگی است که در صورتی که انتقال امواج از طریق هوا صورت نگیرد و رسانه آن اجسام جامد باشند، ایجاد میشود.
عوامل ایجاد آلودگی صوتی
– رفت و آمد و بوق های گوشخراش خودروها
– تخلیه و بارگیری مصالح ساختمانی به وسیله کامیون ها در شب
– کارگاه های صنعتی مانند آهنگری ها، صافکاری ها و تعمیرگاه ها
– فرودگاه های نزدیک مناطق مسکونی به ویژه در شب
– صدای کر کننده ضبط صوت خودروها برای جلب توجه دیگران
– صدای بلند تلویزیون و سایر لوازم برقی خانگی مانند جاروبرقی در آپارتمان ها
– صدای اگزوز دست کاری شده یا خراب موتور سیکلت ها و خودروها
– صدای بلند و آزاردهنده در مکان های عمومی مانند اداره ها
– صحبت کردن در سینما، کتابخانه یا سالن کنسرت
– حرف زدن دانش آموزان موقع درس دادن آموزگار
– صدای دزدگیر خودروها که وقت و بی وقت به صدا در می آیند.
حد استاندارد صوت
سازمان جهانی بهداشت میگوید میانگین ۴۰ دسیبل توصیه شده صدا در محیط معادل یک خانه آرام در یک محل مسکونی در شب است.
حد استاندارد استفاده از دستگاههای MP۳ از نظر صوتی نباید از حدود ۸۵ دسیبل بیشتر باشد. البته این دستگاهها میزان دسیبل را مشخص نمیکنند و بیشتر به صورت صدای کم، متوسط و زیاد عرضه میشوند.
اثرات آلودگی صوتی بر انسان
۱- کاهش حجم ضربان قلب
۲- تغییر ریتم تنفس و نبض
۳- افت مقاومت الکتریکی پوست
۴- کاهش دمای پوست
۵- اختلال در حرکت دودی معده
۶- تولید شیره و بزاق
۷- گشاد شدن مردمک چشم
۸- افزایش فشار خون
۹- تنگ شدن رگها از اشکال مختلف واکنش دستگاه عصبی انسان به افزایش تراز صوتی محیط
۱۰- از بین رفتن سلولهای مویینه شنوایی و جایگزین نشدن این سلول هاست
راه کارهای کاهش آلودگی صوتی
یکی از راهکارهای مؤثر در کاهش سرو صدای ناخواسته و آلودگی صوتی استفاده از گیاهان است. استفاده از گیاهان تنها برای کاهش تراز صدا در فرکانسهای بالا مؤثر میباشد. خاصیت پراکندهسازی امواج صوتی توسط پوشش گیاهی به مراتب بیشتر از خاصیت جذب کردن آنها است. در نتیجه درختان بلند با کاهش دادن سرعت باد و موجب عدم هدایت امواج صوتی به طرف شنونده میشوند و میتوانند به عنوان عایق صوتی در مقابل آلودگی صوتی مورد استفاده قرار گیرند.
کاشت گیاهان تنها به منظور کاهش آلودگی صوتی نمیباشد بلکه به منظور رعایت مسایل اکولوژیکی و روانی نیز صورت میگیرد.
پوشش گیاهی میتواند در داخل فضای اصلی، محصور کنندههای کوچکتر را تشکیل دهد. همانند لبهها، پوششهای گیاهی نیز میتوانند ترکیبی از جان پناهها و چشماندازها را که مشوق حضور و ماندگاری مردم در فضا هستند پدیدآورند.
پیشنهادی: همه چیز درباره آلودگی هوا