همه چیز راجع به بندپایان
تعریف بندپایان
بَندپایان (Arthropoda) شاخهای بزرگ از جانوران بیمهره و پریاخته هستند. شاخه بندپایان دربرگیرنده جانورانی چون حشرات، عنکبوتیان،هزارپایان و سختپوستان است. بندپایان معرف قدیمیترین و غالبترین اشکال حیاتی کرهٔ زمین بوده و از نظر کثرت تعداد گونه و تنوع سیستمهای زندگی و ساختمانی که در زیرشاخههای بندپایان مشاهده میشوند در سلسلهٔ جانوران مقام اول را داد. شاخه بندپایان دارای بیش از ۸۰٪ گونههای شناخته شده در بین بی مهرگان و شامل ۷۵٪ گونههای سلسلهٔ جانوری است. مبدأ پیدایش بندپایان احتمالاً مربوط به پیش از دوره کامبرین در دوران اول و بیش از یک میلیارد سال قبل میباشد. شکلهای اولیهٔ بندپایان از جمله Trilobita و Gigantosteracea و Xiphosura عموماً آبزی و دارای دستگاه تنفسی برانشی بودهاند و انتقال زندگی بندپایان به خشکی همزمان با تحول پوشش گیاهی زمین و پیدایش اولین نباتات آوندی در اواخر دورهٔ سیلورین صورت گرفتهاست به طوری که اولین بندپایان زمین زی احتمالاً دارای زندگی آبی و خشکی بودهاند.
مشخصات بندپایان
بندپایان کالبد بیرونی سخت و بندبند دارد، حفره عمومی بدن آنها کوچک است و گُردهچه (نفریدیوم، اندامی نظیر کلیه در بیمهرگان) و مژه ندارند. بدن بندپایان دارای پوستک سختشده و اسکلت بیرونی بندبند است؛ ضمایم مفصلی در هر قطعۀ بدن جفت است و کارکرد حرکتی دارد؛ این جانوران دارای یک جفت شاخک و حداقل یک جفت چشم مرکب جانبی با واحدهای گیرندۀ نوری مستقل هستند.
داشتن اندام بندبند مفصلدار و لایههای سفت پوستی به نام پوستک از ویژگیهای بندپایان است. پوستکهای آنان عمدتاً از کیتین آلفا ساخته شدهاست. پوستک سختپوستان دارای کلسیم کربنات نیز هست. این پوستکهای سخت، رشد بندپایان را با موانعی روبهرو میکند که آنها این مانع را از طریق پوستاندازی حل میکنند.
طرح بدن بندپایان به صورت قطعات تکرارشوندهای است که به برخی از قطعهها اندام ثانویهای ضمیمه شدهاست. انعطاف و کارآمدی بندپایان باعث شده تا این شاخه پرگونهترین شاخه جانوری در بیشتر محیطهای زیستی باشد. بیش از یک میلیون از گونههای بندپایان تاکنون توصیف شدهاند که با این وصف ۸ درصد از تمامی گونههای جانداران زنده مربوط به بندپایان است. بندپایان از نظر اندازه بسیار متفاوتند و از پلانکتون های ریز تا جانورانی چندمتری را دربر میگیرند.
جانداران چهاراندام نیز مانند بندپایان بدنهایی بندبند و مفصلدار دارند اما تفاوتشان این است که چهاراندامان مهرهدار هستند یعنی استخوانبندی آنها درونی است در حالیکه استخوانبندی بندپایان بیرونی است و معمولاً صدف و پوسته دارند.
خصوصیات مشترک بندپایان
شاخهٔ بند پایان دارای خصوصیات مشترکی هستند که عبارتند از:
۱. بدنشان مفصلی و بند بند است.
۲. اسکلت بدن از نوع خارجی و از جنس کیتین است.
۳. بعضی از مفصلهای بدن دارای پیوستهای زوجی بند بند است که دارای وظایف مختلفی میباشند.
۴. گردش خون آنها باز است و دارای قلب و یک رگ در سطح پشتی بند میباشند.
۵. دستگاه عصبی شامل یک مرکز عصبی یا مغز در ناحیه سر بوده که به زنجیره عصبی در ناحیه شکمی متصل است. این زنجیر دارای عقدههای عصبی در نقاط مختلف بدن میباشد.
۶. لوله گوارش شامل سه قسمت ابتدایی، میانی و انتهایی است که قسمتهای ابتدایی و انتهایی منشأ اکتودرمی و قسمت میانی دارای منشأ اندودرمی است.
دستگاه های بدن بندپایان
دستگاه بینایی: دستگاه بینایی شامل چشمهای مرکب است. در این چشمها واحدهای بینایی کاملی در کنار هم گرد آمده و ساختارهای مرکب بزرگی را تشکیل میدهند. هر واحد بینایی ، خود شامل یک عدسی کیتینی و سلولهای حساس در برابر نور است. بندپایان چشمهای ساده هم دارند که در هر کدام از آنها یک عدسی روی تعدادی سلول حساس در برابر نور را میگیرد.
دستگاه گوارشی: دستگاه گوارش شامل روده اول ، دوم و سوم است. قسمتهای اول و سوم پوشش کیتینی دارند که دنباله اسکلت خارجی است و فقط روده دوم است که کار گوارش را انجام میدهد. غدد گوارشی بزرگی معمولا به روده میانی باز میشوند.
دستگاه تنفس:تنفس از طریق آبشش ، آبششهای کتابی ، ششهای کتابی یا سیستم نایی انجام میشود که همگی کیتینی هستند و از سطح بطور بند بند رو به خارج یا داخل بدن رشد یافتهاند. آبششها که خاصه سخت پوستان هستند، به صورت زوایدی پر مانند از پاها و سایر اجزای قطعه قطعه خارج شدهاند. آبششهای کتابی در خرچنگهای نعل اسبی و ششهای کتابی در عنکبوتها و عقربها حجرههایی هستند که در آنها صفحات آبششها در آب و ششها در هوا عمل میکنند. سیستم نایی شامل مجاری منشعب و متصل بهم هستند که از سطح بدن به تمام قسمتهای درونی میرسند. این سیستم در صدپایان و حشرات دیده میشود.
دستگاه گردش خون: بندپایان هم مانند نرم تنان دارای دستگاه گردش خون باز هستند که در آن خون قسمتی در رگها و قسمتی در سینوسهای خونی جریان دارد. قلبی لولهای شکل ، پشتی و ته باز مهمترین و اغلب تنها رگ خونی را تشکیل میدهد.
دستگاه دفعی: دفع از طریق دو اندام انجام میشود. بندپایان آبزی دفع را از طریق اندامهای لولهای شکلی انجام میدهند که نامهای مختلفی دارد. بندپایان ساکن خشکی بویژه حشرات دارای لولههای مالپیگی هستند که به روده سوم متصل هستند و در آنجا باز میشوند.
دستگاه عصبی: دستگاه عصبی از نوع نردبانی و مشابه دستگاه عصبی آنلیدهاست.
بیشتر بخوانید: درباره جانوران عنکبوتیان