خانه » آگهی رپورتاژ » ورقکاری (خمکاری، کشش عمیق و…) چیست؟

ورقکاری (خمکاری، کشش عمیق و…) چیست؟

درباره ورقکاری و خدمات آن 

ورقکاری

ورقکاری (sheet metal working) به گروهی از کارهایی اطلاق می گردد که هدف از آنها شکل دهی به ورق های فلزی است. از این روش برای ساخت و تولید قطعات فلزی گوناگون استفاده می شود. ورق فلزی نیز همانطور که از نامش پیداست به یک صفحه هموار فلزی گفته می شود که دارای ضخامت کمی است و در ورق کاری کاربرد گسترده ای دارد.

خیلی از قطعاتی که در زندگی روزمره خود با آنها روبرو می شویم و اساسا زندگی مدرن امروز به عمل آنها وابسته است، از این ورق ها و با فرآیند های ویژه ورق کاری ساخته شده اند. در طبقه بندی ورق های فلزی به ورق هایی که بیشتر از شش میلیمتر ضخامت داشته باشند پلیت (plate) می گویند و به ورق هایی که از این ضخامت کمتر باشند فویل می گویند.

فرآورده های ورقکاری یا ورق های فلزی دگرگون شده را همه جا می شود دید. در ساخت ظرف های آشپزخانه، قوطی های نوشابه، بدنه هواپیما، بدنه ماشین، میز پزشکی، سقف خیلی از ساختمان ها از این ورق ها استفاده شده است. از نرم افزارهای مختلفی نیز جهت مدلسازی قطعات ورق مانند ورقکاری در کتیا استفاده میشود

ورق کاری در حقیقت هنر شکل دادن به ورق های فلزی است. این هنر روش های گوناگونی دارد که هر کدام برای پاسخگویی به گروهی از نیازهای زندگی مدرن ما کاربرد گسترده و وسیعی دارند.

در این مقاله می خواهیم با روش های متعددی که با کمک آنها به ورق های فلزی شکل می دهد آشنا شویم. از شما دعوت می کنیم که با ما همراه شوید تا با این هنر ارجمند و کاملا ضروری صنعتی آشنا شویم.

خم کاری

خمکاری به فرآیندی در ورقکاری  گفته می شود که طی آن ورق فلزی بدون آنکه در مساحت سطح آن تغییری ایجاد شود، حول محوری خطی، تغییر شکلی خمیری یا پلاستیک پیدا می کنند. اگر در این فرآیند چند خم همزمان داشته باشیم که همگی با یک قالب صورت بگیرند به آن فرمینگ یا شکل دهی گفته می شود. اما اگر محورهای خم شده خطی نباشند به آن کشش گفته می شود.

فر کردن لبه در ورقکاری

شکل دهی ورق

فر کردن زمانی به کار می آید که بخواهیم یک لبه حلقوی میان تهی درست کنیم. با این روش لبه های تیز فلز شکل داده شده، اصلاح می شوند. در روند فر کردن لبه باید مراقب باشیم که پلیسه ها همواره به سمت بیرون قالب هدایت گردند.

اکسپندینگ یا بسط ورق

این فرایند ورقکاری برای ساخت فنس ها و توری های فلزی به کار می رود. فرآیند اکسپندینگ با برش طرح های خاص و کشیدن ورق برای ساخت طرح های خاص که معمولا لوزی شکل اند انجام می پذیرد.

کشش عمیق ورق فلزی

کشش در ورق به دو شکل انجام می شود. یکی از آنها بر روی میله، لوله یا مفتول انجام می شود و دیگری بر روی ورق. در اولی لوله، مفتول یا میله از میان یک یا تعدادی قالب گذرانده می شود. هدف از این روش کاهش دادن سطح مقطع آن است. به این ترتیب که بخش آغازین لوله، مفتول یا میله را با سوهان کاری، چکش کاری، سنبه کاری و نورد، کوچک می سازند تا توانایی عبور از قالب را بیابند. این کار را چندین بار و با چندین قالب تکرار می کنند تا اینکه در نهایت به قطر مطلوب و خواسته شده برسد.

شکل دوم کشش عمیق بر روی ورق های فلزی انجام می گیرد. در این حالت کشش به گروهی از فرآیندها اطلاق می شود که هدف از آنها تبدیل ورق تخت به قطعه سه بعدی عمیق است. از این روش برای ساخت کالاهایی مانند ظرف های آشپزخانه، لیوان های کوچک فلزی، سینک ظرفشویی، قطعات بدنه خودرو یا قطعات هوافضا بهره برده می شود.

سجاف و درز بندی در ورقکاری

این دو روش شکل دهی ورق یعنی سجاف که لبه دار کردن نیز خوانده می شود و درز بندی روندی مشابه دارند و در هر دو آنها، لبه ورق را بر روی خود خم می کنند یا به تعبیری بهتر بر می گردانند. در سجاف یا لبه دار کردن لبه ورق را بر روی خود آن ورق تا زده یا بر می گردانند. در درز بندی لبه دو ورق جداگانه را در هم بافته یا داخل همدیگر بر می گردانند. به این ترتیب که لبه ورقه ها را در همدیگر قفل می سازند.

هیدروفرمینگ در ورقکاری

ورق کاری در کتیا

فرایند هیدرو فرمینگ ورق های فلزی به کشش عمیق شباهت دارد. در این روش نیز همانند فرایند کشش عمیق قطعات با کشش ورقه های خام بر قالب ها تولید می شوند. با وارد سازی فشار هیدرولیکی بسیار نیرومندی بر ورق فلزی آن را به شکل محصول دلخواه در می آورند.

برش لیزر صفحات فلزی

در برش لیزری از رایانه بهره می برند. امروزه در فرایندهای ورق کاری برای برشکاری دقیق از دستگاه های لیزری کنترل عددی استفاده می شود. دستگاه لیزر کنترل عددی از یک دسته لنز متحرک تشکیل شده است که یک پرتو نور لیزری را بر رویه فلز متمرکز می کنند. پس از این تمرکز نرو لیزر بر بدنه فلز، آن را از جای تعیین شده برش می دهند. مزیت این روش در این است که لبه برش خورده سطحی هموار و آینه وار دارد. برش های لیزری تا ۱/۰ میلیمتر نیز دقت دارند. شتاب برش در این روش فوق العاده در ورق هایی که ستبری شان به ۱،۲ میلیمتر می رسد، حدود ۲۵ متر بر دقیقه است.

اتوکشی ورق

اتوکشی یا ایرونیک در شکل بخشی به ورق های فلزی کاربرد دارد. از روش اتوکشی برای نازک سازی بخش معینی از ورق های فلزی استفاده می کنند. این روش را می توان مکمل روش کشش عمیق دانست. چون دیواره های قطعاتی که با روش کشش عمیق به دست می آیند از ضخامتی یکسانی برخوردار نیستند. در روش کشش عمیق پانچ و قالب دارای فاصله ای بیشتر از ستبری و ضخامت ماده اند. دیواره های پدید آمده با حرکت از شعاع پانچ به سوی شعاع قالب یک شیب خارجی پیدا می کنند. هنگامی که ورقه های خام به درون کشیده می شوند محیط شان کوچک تر می شود. برای جبران این کاستی ها از فرآیند اتو کشی استفاده می شود.

در اتوکشی با گذراندن یک قطعه استوانه ای شکل از میان پانچ و قالبی که فاصله گپ در آن از ستبری قطعه کمتر باشد، به نازک سازی دیواره های قطعه دست می زنند. در نتیجه دیواره ها ستبری یکنواختی یافته و کشیده تر می گردند. این اتفاق در حالی رخ می دهد که ستبری و ضخامت قاعده استوانه دست نخورده باقی می ماند. این روش در ساخت قوطی های آلومینیومی نوشابه به کار می رود.

ماشین کاری فتوشیمیایی

سوراخ کاری ورق

به این روش ورقکاری  فتواچینگ نیز گفته می شود. این روش در واقع یک روش خوردگی مهار شده است. از آن برای تولید و ساخت قطعات بسیار پیچیده و پر جزئیات از ورق های فلزی استفاده می کنند.

پرفوراسیون یا سوراخ کاری ورق

پایان بخش مقاله ورقکاری (sheet metal working) ما سوراخ کاری است. سوراخ کاری فرآیند برشی است که در آن سوراخ های ریز و متقاربی در یک قطعه تخت پانچ می گردد.

مکتبی نو متخصص در زمینه آموزش نرم افزارهای مدلسازی قطعات ورقی در نرم افزارهای سالیدورک و کتیا.

ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *