همه چیز درمورد نفت شیل
نفت شیل چیست؟
نفت شیل (به انگلیسی: Shale oil) نفت نامتعارفی است که از گرماکافت (تجزیه گرمایی)، هیدروژنه کردن، و انحلال گرمایی خرده های سنگ نفت زا به دست میآید. این فرایندها مواد آلی درون سنگ (کروژن) را به نفت و گاز مصنوعی تبدیل میکنند.
از نفت حاصله میتوان بلافاصله به عنوان سوخت استفاده کرد یا با افزودن هیدروژن و زدودن ناخالصیها چون سولفور و نیتروژن، ارتقائش داد تا به عنوان مادهٔ اولیه وارد پالایشگاه شود. محصولات پالایششده را میتوان در همان مصارفی به کار برد که محصولات پالایششده نفت خام به کار میروند.
منابع نفت شیل
منابع نفت شیل (سنگ نفت یا سنگ نفتزا) در پهنه وسیعی از طبیعت از آبهای شیرین تا دریاچههای نمکی و باتلاقهای رسوبی یافت میشود که بین دورههای کامبرین و ترشیاری شکل گرفتهاند. بیشتر منابع نفت شیل در ایالت کلرادو ایالات متحده آمریکا واقع شده، که دارای منابعی بالغ بر ۳٫۳ تریلیون تن است.
تاریخچه نفت شیل
بیشتر مواد آلی در شیل های نفتی، بقایای جلبک و اسپورهای جلبکی فراوانند. بنابراین، فرض بر این است که بیشتر مواد آلی دارای منشا جلبکی باشند. خردههای دانه ریز گیاهان کاملتر و مگااسپورها نیز ممکن است یک جز تشکیل دهنده مهم باشند. شکل تیپیک رسوبی در بسیاری از شیل های نفتی وجود لامیناسیون مشخص، در مقیاس میلیمتر، تناوبی از لامینههای آواری و آلی میباشد.
شکوفایی فصلی یا سالیانه جلبک های پلانکتونیک، غالبا به عنوان بوجود آورنده لامیناسیون ریتمیک در نظر گرفته میشود. همانند تشکیل زغال، شرایط هوازی برای ممانعت از اکسیداسیون مواد آلی و احیا تجزیه باکتریائی مورد نیاز است. بنابراین بیشتر شیل های نفتی در تودههای آبی لایهلایه در جایی که آبهای سطحی اکسیژن دار اجازه رشد پلانکتونها و آبهای احیایی کف اجازه حفظ شدن مواد آلی را میدهد، تشکیل میشوند.
استخراج نفت شیل
روش های استخراج نفت شیل به دو صورت امکان پذیر میباشد:
۱-حفاری سطحی
در روش حفاری سطحی مانند روشهای قدیمی سنگ را تا دمای ۵۰۰ درجه گرم میکنند ولی در روشهای جدید از کریستال قیر استفاده میکنند تا روند پالایش بهینهتر باشد و از کریستال قیر برای فرایند کاتالیستی استفاده میشود.
۲- حفاری درجا
برای روش حفاری درجا، حرارتدهنده الکتریکی را درون زمین قرار میدهند و سنگ نفت را به مدت ۲ الی ۳ سال تا ۷۰۰ درجه فارنهایت حرارت میدهند و با حفر چاه در کنار آن نفتهای دوب شده را استخراج میکنند. روش حفاری درجا آلودگی محیط زیستی کمتری نسبت به روشهای دیگر دارد.
برای خواندن مطالب دانستنی کلیک کنید.نفت شیل _ دانشچی