درباره شغل حسابداری بیشتر بدانید!
تفکر درستی نخواهد بود، اگر فکر کنیم که حسابداری، تنها سر و کله زدن با اعداد و ارقام است. بلکه شغل حسابداری، یک فعالیت اقتصادی و کار با دادههای مالی است. ما در این مطلب قصد داریم با شما به اهمیت شغل حسابداری بپردازیم.
مفهوم حسابداری
به طور کلی حسابداری، حرفهای است که به بررسی عملکرد یک فعالیت اقتصادی میپردازد. و این بررسی ابتدا با جمعآوری اطلاعات و دادهها شروع میشود و سپس با ثبت فعالیتهای مالی ادامه یافته و در قالب اعداد قابل سنجش به پول طبقهبندی میشود. و در پایان تفسیر، نتایج حاصله از این بررسی به صورت گزارش در اختیار مدیران سازمان و یا شرکتها قرار میگیرد. با توجه به نتایج و تفاسیر مالی بدست آمده، صاحبان شرکتها و یا سازمانها، دست به تصمیمهای استراتژیک میزنند.
در واقع این فرایند، با مدیریت مالی کسب و کارها، کمک میکند تا سرمایهگذاران، مدیران و شرکتها و نهادهای دولتی نسبت به مسائل اقتصادی تصمیمات بهتری بگیرند.
مفهوم حسابدار و وظایف آن
فردی که به نظام مالی شرکت نظم و سامان میدهد، حسابدار است. این فرد به دلیل آگاهی داشتن از جزئیترین درآمدها و هزینههای شرکت به اندازه مدیر، شخص مهمی در مجموعه محسوب میشود. در کل سه نوع حسابدار اصلی داریم، حسابدار دولتی، حسابدار مدیریتی و حسابدار عمومی. این افراد روی جنبههای مختلف حسابداری تمرکز دارند ولی همه آنها در برخی موارد دارای وظایف یکسانی میباشند.
– حسابدار دولتی، در سازمانها و ادارات دولتی به عنوان حسابدار مشغول به مار میشود و گاهی در صورت طی مراحل قانونی به عنوان ذیحساب یا عامل ذیحساب در نظر گرفته میشود.
– حسابدار مدیریتی، در جهت بهبود عملکرد سازمان و یا شرکت به مدیران مجموعه کمک میکند.
– حسابداران عمومی، که اکثر حسابداران شامل این گروه هستند، میتوانند در همه سازمانهای خصوصی و تجاری و شرکتهای مختلف مشغول به کار شوند و رسیدگی به دادهها و امور مالی را بر عهده بگیرند.
نقش و مسئولیت حسابدار
فعالیتهای حسابدار به صورت ماهانه، فصلی و سالیانه انجام میگیرد. و یک حسابدار باید اسناد مالی و تجاری را ثبت و نگهداری کند و از مطابقت داشتن آنها با قوانین و مقررات اطمینان حاصل نماید.
- با ثبت درآمدها و هزینههای شرکت، سود و زیان را کنترل کند.
- برای کاهش هزینه، افزایش درآمد و سود، پیشنهاد ارائه دهد.
- لیست بیمه کارکنان را به سازمان بیمه تأمین اجتماعی تحویل دهد.
- حقوق و دستمزد ماهیانه کارکنان را محاسبه کند.
- آمادهسازی و بررسی بودجه برای فعالیتهای مختلف و جدید اقتصادی را انجام دهد.
- نظارت بر مالیات و تهیه اظهارنامه مالیاتی نیز از وظایف حسابدار است.
دانش و مهارتهای مورد نیاز برای شغل حسابداری
شغل حسابداری نیز مانند شغلهای دیگر به مهارتهای ویژه و خاص نیاز دارد. مهمترین آن داشتن مدرک دانشگاهی حسابداری است، هر چند برخی مؤسسات دورههای آموزشی حسابداری برگزار میکنند و فنون این رشته را به علاقمندان این رشته آموزش میدهند، اما بیشتر شرکتها استخدام حسابدار با تحصیلات دانشگاهی مرتبط را ترجیح میدهند. رشته حسابداری، مدیریت با گرایشهای مالی، بازرگانی، صنعتی و دولتی، و رشته اقتصاد از جمله رشتههای مرتبط با این شغل میباشد.
وجود تجربه کاری در این شغل بسیار مهم میباشد. افرادی که در ابتدای کار هستند، برای افزایش تجربه و مهارت خود مدتی به عنوان کمک حسابدار یا کارآموز مشغول به کار میشوند.
- اخلاق حرفهای داشته باشد و رازدار و قابل اعتماد باشد.
- مسلط به امور مالی و تجاری باشد.
- مسئولیتپذیر بوده و در برابر مشکلات مالی ایجاد شده برای مجموعه، پاسخگو باشد.
- قدرت تجزیه و تحلیل مسائل مالی را داشته باشد.
- دقت و نظم بالایی داشته باشد. و همواره پشتکار داشته باشد.
- مهارت لازم برای کار با تکنولوژی و نرمافزارهای مالی و حسابداری را داشته باشد.
برخی نرمافزارهای مورد نیاز برای شغل حسابداری
- نرمافزارهای آفیس به ویژه اکسل
- نرمافزار حسابداری تجاری
- نرمافزار حسابداری صفحه گسترده
- نرمافزار بهای تمام شده
- نرمافزار خدمات پس از فروش
- نرمافزار بانکداری
- نرمافزار خزانه داری
مشکلات و مخاطرات شغل حسابداری
در اثر نشستنهای طولانی ممکن است به گردن، ستون فقرات و دست آسیبهایی وارد شود. فشار و استرس زیادی در کاری حسابداری وجود دارد. به دلیل ساعات استفاده از کامپیوتر، امکان دارد به چشم و پوست آسیب برسد. در کل حسابداری شغلی خشک و خستهکننده میباشد و فقط افراد علاقمند میتوانند این راه سخت را ادامه دهند.
به راحتی میتوان گفت، مهمترین موقعیتهای شغلی در هر شرکت و سازمانی متعلق گروه حسابداری است. شما با کسب مهارتهای علمی بیشتر و افزایش تجربه کاری خود، میتوانید به موفقیتهای زیادی در این شغل دست پیدا کنید. در حال حاضر، تقریباً همهی سازمانها به یک حسابدار ساده نیاز دارند بنابراین فرصتهای شغلی حسابداری زیاد است.