خانه » اجتماعی » تحقیق در مورد شغل‌های شب کار

تحقیق در مورد شغل‌های شب کار

درباره شغل های شب کار

تحقیق در مورد شغل‌های شب کار

اگر به دنبال یافتن شغل جدیدی هستید، بهتر است تنها به آگهی شغل‌های روزانه بسنده نکنید. شاید بد نباشد نگاهی به شغل‌های شیفت شب هم بیندازید. این شغل‌ها مناسب افرادی است که به دنبال درآمد بیشتر هستند و یا به دلیل مشغله‌های روزانه امکان کار در شیفت روز برای آنها فراهم نیست. برخی نیز خواب شبانه را دوست ندارند و ترجیح می‌دهند از بیداری خود کسب درآمد کنند. پس بهتر است کمی بیشتر با مشاغل شیفت شب آشنا شویم.

معرفی برخی از مشاغل شیفت شب

شاید بتوان مشاغل شیفت شب را به دو گروه تقسیم کرد:

– مشاغل نوبتی: که در آن افراد شاغل در یک مرکز به صورت نوبتی شب‌ها کار می‌کنند. به عنوان مثال پرستاران که در هفته چند نوبت شیفت شب کار می‌کنند.

– مشاغل دائم: این افراد شیفت شب را برای کار انتخاب کرده‌اند و هرشب سرکار خود حاضر هستند. مانند نگهبان‌ها.

در ادامه برخی از مشاغل دارای شیفت شب به شما معرفی خواهند شد:

پرستاران و پرسنل بیمارستان

بیمارستان‌ها مراکزی هستند که هیچ‌گاه تعطیلی ندارند و همیشه باید پزشکان و پرستاران در آن آماده به خدمت باشند. ساعات کاری یک پرستار در هفته، طبق قانون باید به ۴۴ ساعت برسد که بسته به محل خدمت او، ساعاتی از آن در شیفت شب سپری می‌شود. البته برخی بیمارستان‌ها کار در شیفت شب را برای پرستاران اختیاری کرده‌اند. اما به دلیل اینکه کار در این ساعات حقوق بالاتری دارد، پس همیشه عده‌ای مشتاق به انجام آن هستند.

آتش‌نشانی

پرسنل آتش‌نشانی نیز مانند پرستاران باید همیشه گوش به زنگ و آماده خدمت باشند. چرا که حادثه هیچ‌گاه خبر نمی‌کند. ساعات کاری برای آتش‌نشانان به صورت ۲۴ ساعت کار و ۴۸ ساعت استراحت می‌باشد. پس حتماً ساعاتی از کار را در شب سپری می‌کنند. اما متأسفانه برای شیفت شب این افراد افزایش حقوق در نظر گرفته نشده است و این قشر زحمتکش در تمام ساعات شبانه‌روز بایک حقوق ثابت فعالیت می‌کنند.

نیروی انتظامی

مأموران نیروی انتظامی در تمام ساعات شبانه‌روز برای برقراری امنیت کشور در تلاش هستند. بسته به محل خدمت این افراد شیفت‌های کاری آنها به صورت ۲۴ ساعت کار و ۴۸ ساعت استراحت و یا ۱۵ روز کار و ۱۵ روز استراحت است.

نگهبانی و حراست

مراکز دولتی، خصوصی، ساختمان‌های بزرگ اداری، کارخانه‌ها و یا فروشگاه‌های بزرگ باید به صورت شبانه‌روزی محافظت شوند. به همین منظور افرادی به عنوان نگهبان و حراست این مراکز استخدام شده و در چند شیفت فعالیت می‌کنند. برخی از نگهبانان به طور کلی شیفت شب را برای کار انتخاب می‌کنند اما برخی دیگر به صورت چرخشی و نوبتی در این شیفت مشغول فعالیت می‌شوند. معمولاً دستمزد این افراد در تمام شیفت‌ها یکسان است.

پرسنل فرودگاه و راه‌آهن

از آنجایی که پرواز هواپیماها در تمام ساعات شبانه روز انجام می‌شود، پس تمام کارکنان مرتبط با این شغل اعم از خلبانان، مهمانداران، مهندسان پرواز، امنیت پرواز، کنترل کنندگان ترافیک هوایی و پرسنل فرودگاه باید ساعاتی را در شیفت شب فعالیت کنند. این موضوع در مورد راه‌آهن نیز صادق است. معمولاً این ساعات به صورت چرخشی و نوبتی انجام می‌شود و بسته به محل خدمت افراد میزان دستمزد آنان متفاوت است.

کارمندان و کارکنان صدا و سیما

اگر به یاد داشته باشید در گذشته برنامه‌های تلویزیون در ساعات مشخصی از شب، پایان می‌یافت. اما اکنون در همه ساعات برنامه‌هایی در حال پخش است. معمولاً برنامه‌های شیفت شب ضبطی هستند که برای آنها نیز عده‌ای با عنوان ناظر کیفی باید حضور داشته باشند. اما برخی برنامه‌ها مانند برنامه‌های رادیویی، برنامه‌های سحر ماه رمضان از تلویزیون و ویژه برنامه‌های شب‌های احیا به صورت زنده پخش می‌شوند. بنابراین صدا و سیما نیز جزء مشاغل دارای شیفت شب قرار می‌گیرد.

داروخانه‌های شبانه‌روزی

هر شهری باید چندین داروخانه شبانه‌روزی داشته باشد تا در صورت نیاز، مردم از آن استفاده کنند. معمولاً افراد در این داروخانه‌ها به صورت شیفتی و نوبتی کار می‌کنند و شیفت شب تأثیری در افزایش حقوق آنان ندارد.

کارگران و کارکنان کارخانه

برخی از کارخانه‌ها برای افزایش تولید به صورت سه شیفت ۸ ساعته کار می‌کنند که یک شیفت آن در شب است. کارکنان این کارخانه‌ها یا به صورت نوبتی در شیفت شب فعالیت می‌کنند و یا به صورت دائم شب‌کار هستند که در این صورت حقوق شیفت شب ۳۵ درصد بیشتر از شیفت روز است.

رانندگان اتوبوس و کامیون

جابجایی بار و حمل و نقل مسافر در تمام ساعات شبانه‌روز انجام می‌شود. معمولاً ساعات شب به دلیل نبود ترافیک و محدودیت‌های ورود به مکان‌های مشخص، برای این جابجایی‌ها مناسب‌تر است.

رستوران‌های بین راهی

رستوران‌های بین راهی و مجتمع‌های خدمات رفاهی در جاده‌ها باید همیشه آماده خدمات‌رسانی به مسافران و رانندگان باشند. همین موضوع وجود شیفت شب در این مشاغل را الزامی می‌کند.

پذیرش هتل‌ها

هتل‌ها، مهمانسراها و مراکز اقامت مسافران باید در تمام ساعات شبانه‌روز مشغول به فعالیت باشند تا مسافرانی که شب به مقصد می‌رسند،‌ محلی برای استراحت داشته باشند.

مزایا و معایب شغل های شیفت شب کار

در انتهای این مقاله برخی از مزایا و معایب شغل‌های شب کار را نام می‌بریم.

مزایا:

– درآمد بیشتر

– رفت و آمد راحتتر به دلیل نبود ترافیک

– داشتن ساعات آزاد در طول روز

– داشتن استقلال بیشتر در انجام کارها

– حجم کاری کمتر

– رقابت کمتر در کسب شغل

معایب:

– اختلال در ساعات خواب

– امکان بروز بیماری‌های قلبی و افسردگی

– خستگی در طول روز

– خواب‌آلودگی و کاهش ایمنی

– امکان پیشرفت کمتر

ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *