خانه » اصطلاحات فارسی » معنی اصطلاح ” انسان جایز الخطاست “

معنی اصطلاح ” انسان جایز الخطاست “

همه چیز درباره معنی و مفهوم اصطلاح انسان جایز الخطاست 🥺+ ممکن الخطا

انسان جایزالخطاست

در ادامه با معنی و مفهوم این اصطلاح فارسی آشنا می شوید. با دانشچی همراه باشید.

انسان جایز الخطاست یعنی چه؟

۱- معنی جایز: یعنی حلال و مباح بودن، مُجاز بودن

حالا معنی این اصطلاح: یعنی انسان مجاز است که مرتکب خطا و گناه شود. پس اشکالی ندارد اگر جرمی مرتکب شود!

۲- نکته بسیار مهم این است که این اصطلاح نه از لحاظ عقلی و نه از لحاظ شرعی درست نیست. چرا که انسان برخلاف حیوانات و سایر آفریده ها، دارای قدرت اختیار و انتخاب است و خداوند به او عقل داده که می تواند بر اساس آن موضوعات را تحلیل کرده و رفتار مناسبی از خود داشته باشد.

هیچ انسان عاقلی را نمی یابید که در کوچه و خیابان راه برود و بلند بلند دشنام دهد چرا که او صاحب عقل است!

جایز الخطا و ممکن الخطا

۳- به جای این اصطلاح اشتباه، می توان گفت: انسان، ممکن الخطاست؛ یعنی انسان موجودی است که به سبب همان قدرت اختیار، به صورت عقلی امکان دارد که مرتکب خطا شود اما مانند اصطلاح قبلی نیست که این خطا کردن را برای او مجاز و درست بدانیم و توجیهش کنیم.

رد جایزالخطا بودن انسان بر اساس آیه قرآن

اگر گناه کردن برای انسان مجاز و درست بود، خداوند نمی فرمود:

وَوُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِينَ مُشْفِقِينَ مِمَّا فِيهِ وَيَقُولُونَ يَا وَيْلَتَنَا مَالِ هَٰذَا الْكِتَابِ لَا يُغَادِرُ صَغِيرَةً وَلَا كَبِيرَةً إِلَّا أَحْصَاهَا ۚ وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا ۗ وَلَا يَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَدًا (۴۹-کهف)

ترجمه: و کتاب [= کتابی که نامه اعمال همه انسانهاست‌] در آن جا گذارده می‌شود، پس گنهکاران را می‌بینی که از آنچه در آن است، ترسان و هراسانند؛ و می‌گویند: «ای وای بر ما! این چه کتابی است که هیچ عمل کوچک و بزرگی را فرونگذاشته مگر اینکه آن را به شمار آورده است؟! و (این در حالی است که) همه اعمال خود را حاضر می‌بینند؛ و پروردگارت به هیچ کس ستم نمی‌کند.

و آیات فراوان دیگری وجود دارد که در آن به کسانی که ایمان آورده و عمل صالح انجام داده اند، وعده بهشت جاودان داده شده برخلاف کسانی که سراسر زندگی شان ظلم و خیانت و سلب آسایش از دیگران بوده است.

نکته پایانی: وقتی که کسی به جای پشیمانی و اصلاح گناهش، جمله جایزالخطا بودن انسان را بر زبان می آورد، یعنی دارد اشتباه خود را توجیه می کند و اندکی هم خود را گناهکار نمی داند. گویی اصرار دارد که گناه کردن را برای منِ انسان مجاز کرده اند. پس جای شکایت نیست!

اصطلاحات پرکاربرد فارسی

اختصاصی-دانشچی

ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *