همه چیز درباره حدیث سلسله الذهب
در ادامه با معنی، مفهوم و پیام حدیث سلسله الذهب از امام رضا علیه السلام آشنا میشوید. با دانشچی همراه باشید.
حدیث سلسله الذهب
متن حدیث به عربی: حدثنی أبی موسی الکاظم عن أبیه جعفر بن محمد الصادق عن أبیه محمد الباقر عن أبیه زین العابدین عن أبیه الحسین عن أبیه علی بن أبی طالب قال: حدثنی رسول الله صلى الله علیه و آله قال: حدثنی جبرئیل قال: سمعت عن الله تعالى قال: کلمة لا إله إلا الله حصنی فمن دخل حصنی أمن من عذابی، فلما مرت الراحل نادانا بشروطها و أنا من شروطها
ترجمه حدیث: امام رضا علیه السلام فرمودند: پدرم موسی کاظم از پدرش جعفر بن محمد صادق از پدرش محمد باقر از پدرش زین العابدین از پدرش حسین از پدرش علی بن ابی طالب نقل میکند که گفت: رسول خدا (ص) به من فرمود: جبرئیل به من گفت: از خداوند متعال شنیدم که فرمود: کلمه «لا اله الا الله» دژ محکم من است، پس هر کس که وارد دژ من شود، از عذاب من در امان است.
سپس هنگامی که کاروان (امام رضا) به حرکت درآمد، ما را صدا زد (و فرمود): «با شرایط آن، و من از شرایط آن هستم.»
توضیح حدیث
این حدیث، اهمیت توحید و جایگاه ولایت را بیان میکند. خداوند میفرماید که کلمه توحید «لا اله الا الله» مانند دژ محکمی است که هر کس وارد آن شود، از عذاب الهی در امان خواهد بود.
اما امام رضا (ع) با اضافه کردن عبارت «بشروطها و أنا من شروطها» تأکید میکند که ورود به این دژ و بهرهمندی از امنیت آن، مشروط به پذیرش ولایت ائمه معصومین (علیهم السلام) است. یعنی توحید واقعی و نجاتبخش، تنها با پذیرش ولایت اهل بیت (ع) محقق میشود.
اصلیترین پیام حدیث سلسله الذهب
پیام اصلی این حدیث، بیان اهمیت و جایگاه توحید و ولایت در کنار یکدیگر است. توحید به معنای یگانه دانستن خداوند و نفی هرگونه شرک و پرستش غیر اوست. ولایت نیز به معنای پذیرش رهبری و امامت ائمه معصومین (ع) به عنوان جانشینان پیامبر (ص) و راهنمایان الهی است. این حدیث تأکید میکند که توحید و ولایت لازم و ملزوم یکدیگرند و تنها با پذیرش هر دو میتوان به سعادت و نجات دست یافت.
تجلی توحيد اجتماعی در بعد اجتماعی با ولایت امام که همان ولایت خداست، امکان پذیر میگردد.
علت نامگذاری حدیث
این حدیث به دلیل سند متصل و محکم خود که از امام رضا (ع) تا پیامبر اکرم (ص) و سپس جبرئیل و خداوند متعال میرسد، به “سلسله الذهب” به معنای “زنجیره طلایی” معروف شده است. این زنجیره طلایی، نشاندهنده اعتبار و صحت این حدیث و اهمیت پیام آن است.
توحید، نبوت، امامت، معاداختصاصی-دانشچی