درباره خواص، مضرات و طبع میوه گیلاس

خواص، مضرات و طبع میوه گیلاس | Cherry fruit properties

گیلاس (Cherry)گیلاس، آلوکک به میوه بسیاری از درختان سرده پرونوس گفته می‌شود. دارای هسته و گوشت‌دار است. ترکیه، ایالات متحده آمریکا و ایران از عمده تولیدکنندگان میوه گیلاس در جهان هستند. گیلاس دارای گونه‌های متعدد و در تمام ایران پراکنده‌است.
از گیلاس علاوه بر مصرف به عنوان میوه خام، مربا و کمپوت ساخته می‌شود. برگ آن به صورت دم کرده برای درمان بیماری کلیه و کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد. میوه گیلاس در سلامت چشم، سلامت پوست، پیری و کاهش وزن بسیار مؤثر می‌باشد.

این گیاه احتمالاً از منطقه‌ای بین دریای سیاه و دریای خزر منشأ گرفته‌است؛ ولی به نظر می‌رسد که در زمانهای قدیم آن را به اروپا برده باشند. بیشتر ارقام کشت شده آن در سرتاسر دنیا از اروپا منشأ گرفته‌اند، ولی تعدادی از ارقام مهم، در مناطق گیلاس خیز محلی انتخاب یا اصلاح گردیده‌اند.

ارزش تغذیه‏ ای گیلاس

هر ۱۰۰ گرم گیلاس (حدود ۱۴عدد گیلاس متوسط) دارای این ترکیبات است:

  • انرژی ۷۲/۰۶کیلو کالری
  • رطوبت ۸۰/۷۴گرم
  • کربوهیدرات ۱۶/۶۰گرم
  • پروتئین ۱/۲۱گرم
  • چربی ۰/۶۹ گرم
  • فیبر ۱/۸۷ گرم
  • کلسیم ۱۴/۷۱ میلی ‏گرم
  • فسفر ۱۹/۱۲میلی ‏گرم
  • آهن ۰/۳۸ میلی ‏گرم
  • پتاسیم ۲۲۳/۵ میلی ‏گرم
  • فلوئور ۲۵میلروگرم
  • منیزیوم ۱۱/۷۶میلی ‏گرم
  • ویتامین آ ۲۱/۴۷
  • ویتامین ث ۷/۰۶میلی ‏گرم
  • اسید فولیک ۴/۱۲ میلروگرم
  • همچنین گیلاس داراى کوبالت ، مس ، منگنز، و روى مى باشد.
  • قندى که گیلاس دارد از نوع ((لوولوز)) است.

طبع گیلاس

از نظر طب سنتی، گیلاس دارای طبع سرد و تر است.

خواص گیلاس

مصرف گیلاس باعث بالا بردن انرژی شما می‌شود. نکته اینجاست که بسیاری از قندهای موجود در گیلاس قندهای طبیعی هستند که باعث شاد شدن شما می‌شوند و انرژیتان را افزایش می‌دهند. اگر احساس ناراحتی و کسالت می‌کنید یک مشت گیلاس بخورید تا دوباره سرحال شوید.

اگر مشکل خواب دارید شروع به خوردن منظم و روزانه گیلاس کنید تا مشکلتان حل شود. گیلاس حاوی ملاتونین است که به شما خوابی راحت می‌دهد. دفعه بعد که دچار بیخوابی شدید، سریعاً به سراغ داروهای خواب‌آوری که اثرات جانبی بسیار بدی دارند نروید، کافیست مقداری گیلاس بخورید تا راحت بخوابید.

یکی دیگر از دلایل باور نکردنی مصرف گیلاس این است که برای چشم بسیار مفید است. گیلاس حاوی ویتامین A و بتاکاروتن است که برای تقویت بینایی بسیار ضروری هستند. رتینول نیز در ویتامین A موجود است و برای سلامت پوست مفید است. ویتامین A موجود در گیلاس ۲۰ برابر ویتامین A موجود در توت فرنگی و تمشک آبی است.

گیلاس سرشار از آنتی‌اکسیدانهای طبیعی و قوی است که خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد؛ بنابراین مقدار گیلاس بیشتری را وارد برنامه غذایتان کنید.

بخاطر مقادیر بسیار بالای فیبر، گیلاس سیستم گوارشی را تقویت می‌کند و باعث بایین آوردن میزان کلسترول می‌شود. لازم نیست مقدا زیادی فیبر مصرف کنید، یک مشت از آن برای هضم بهتر غذا کافیست.

گیلاس منبع بسیار خوب انتوسیانین است که باعث کم کردن درد و آماس و تاول ناشی از بیماریهای مختلف مانند آرتروز می‌شود. اگر دچار دردهای آرتروزی شده‌اید بجای استفاده از مسکنها، مقداری گیلاس بخورید و ببینید جواب می‌دهد یا نه.

اگر چه موز نسبت به گیلاس دارای مقادیر بالاتر پتاسیم است اما همه مردم موز را دوست ندارند؛ بنابراین اگر از موز خوشتان نمی‌آید می‌توانید بجای آن گیلاس بخورید. پتاسم به جلوگیری از گرفتگی ماهیچه کمک می کد؛ بنابراین بعد و قبل از ورزش مقداری گیلاس بخورید.

اگر دچار فراموشی شده‌اید، گیلاس به شما کمک می‌کند که حافظه تان برگردد. به گیلاس «غذای مغز» نیز گفته می‌شود زیرا حاوی مقادیر بسیار بالای آنتی‌اکسیدانی به نام انتوسیانین است که برای مغز بسیار مفید می‌باشد.

غذاهایی که برای قلبتان مفید هستند دارای ارزش زیادی می‌باشند و باید آنها را بخورید. هیچوقت برای اینکه به فکر سلامت قلبتان بیفتید دیر نیست. گیلاس خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش می‌دهد به سلامت عمومی بدن کمک می‌کند.

یکی از خواص بسیار مهم گیلاس خاصیت بالای ضد التهابی آن است. این خبر خوبی برای دونده گان و ورزشکاران است که ممکن است بعد از ورزش دچار درد شوند. پس از همین الان روزانه ۳ لیوان آب گیلاس بنوشید.

فواید گیلاس برای پوست

از گیلاس می‌توان به عنوان ماسک زیبایی استفاده کرد و چین و چروک‌های پوست را کاهش داد.

برای زیبا شدن پوست گیلاس را له کنید روی پوست بگذارید بعد از ۲۰ دقیقه پوست را بشوئید خستگی پوست را از بین می‌برد.

مکیدن صمغ درخت گیلاس رنگ چهره را باز می‌کند.

خوردن گیلاس از پیری زودرس جلوگیری می‌کند.

نکات مهم در مصرف گیلاس

  1. گیلاس را باید قبل از غذا خورد تا با آن جلوى زیادى اشتها را بگیرد.
  2. گیلاس را همیشه یک ساعت قبل از غذا بخورید.
  3. خوردن گیلاس بعد از غذا باعث ایجاد جرم معده می‌گردد و نفخ هم می‌آورد.
  4. اگر بعد از خوردن گیلاس آب خورده شود باعث نفخ معده می‌شود.
  5. هیچ گاه بالای نان و غذا گیلاس خورده نشود مخصوصاً نان و پنیر.
  6. گیلاس اگر چه ملین خوبی است و یبوست را از بین می‌برد اما به دلیل داشتن طبیعتی سرد مصرف زیاد آن باعث نفخ معده می‌شود.

مضرات گیلاس برای کودکان زیر ۳ سال

مصرف میوه‌های ملین در کودکان می‌تواند باعث ایجاد مشکل در هضم دستگاه گوارش آن‌ها شده و او را با مشکلات بعدی مواجه کند.

دکتر سیدعلی کشاورز، استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید: با توجه به حساس بودن دستگاه گوارش کودکان، مصرف میوه‌های ملین مانند گیلاس، آلبالو و گوجه سبز توسط کودکان زیر ۳ سال خطر مسمومیت و ایجاد اسهال می‌کند.

چیدن میوه‌ها به صورت نارس و زودهنگام به خصوص در میوه‌هایی چون گوجه سبز، چغاله بادام و سم پاشی زیاد آن‌ها که باعث آلودگی بیشتر میوه می‌شود، امکان هضم آن را در دستگاه گوارش کودک مشکل‌تر می‌کند که با رشد بیشتر میوه و حرارت خورشید و شستشوی تدریجی سم با آب بارندگی و آبیاری، سطح تماس سم با میوه کمتر می‌شود که این امر در میوه‌هایی که به صورت رسیده مصرف می‌شوند و ملین نیستند، به چشم می‌خورد.

به گفته این استاد تغذیه، در صورت بروز مسمومیت در اثر مصرف این نوع میوه‌ها در کودک، بهتر است تا دو روز هیچ نوع میوه‌ای به وی داده نشود و در صورت شدت مسمومیت از سرم های خوراکی و در نهایت سرم های تزریقی استفاده شود.

مصرف میوه‌ها به ویژه میوه‌هایی چون آلبالو و گیلاس که سرشار از ویتامین‌ها بوده و پیش ساز ویتامین A می‌باشد برای بدن بسیار مفید بوده و برای جبران کمبود آن می‌توان از آب چنین میوه‌هایی برای کودکان استفاده کرد.

اشتراک گذاری

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*