خانه » ضرب المثل ایرانی » معنی ضرب المثل ” دشمن دانا بلندت میکند برزمینت میزند نادان دوست “

معنی ضرب المثل ” دشمن دانا بلندت میکند برزمینت میزند نادان دوست “

آشنایی با ضرب المثل دشمن دانا بلندت میکند، بر زمینت میزند نادان دوست!

دشمن دانا بلندت میکند برزمینت میزند نادان دوست

در این پست با حدیث و معانی ضرب المثل ایرانی ” دشمن دانا بلندت میکند، بر زمینت میزند نادان دوست ” آشنا می شوید. با دانشچی همراه باشید.

معنی ضرب المثل دشمن دانا بلندت میکند برزمینت میزند نادان دوست

این ضرب المثل همانند ضرب المثل دشمن دانا به از دوست نادان است.

۱- یعنی ضرر رساندن دوست نادان و جاهل، بیشتر از خیر رساندنش آن است.

۲- نادانی و حماقت حتی از طرف دوست نیز غیر قابل قبول و تحمل است.

۳- خطر دوستی با دشمنِ فهمیده و دانا کمتر از معاشرت و همنشینی با دوست نادان است.

کاربرد ضرب المثل دشمن دانا به از دوست نادان

بیشترین کاربرد این ضرب المثل برای گوشزد کردن و اطلاع دادن به افراد که دوستی را میخواهند پیدا کنند است، باید مراقب خطرات و شرایط معاشرت و همنشینی با دوست نادان باشند.

شعر ضرب المثل دشمن دانا به از دوست نادان

کودکی از جمله آزادگان             رفت برون با دو سه همزادگان

پایش ازان پویه درآمد ز دست              مهر دل و مهره پشتش شکست

شد نفس آن دو سه همسال او             تنگ‌تر از حادثه حال او

آنکه ورا دوسترین بود گفت              در بن چاهیش بباید نهفت

تا نشود راز چو روز آشکار                تا نشویم از پدرش شرمسار

عاقبت اندیش‌ترین کودکی                دشمن او بود در ایشان یکی

گفت همانا که در این همرهان                 صورت این حال نماند نهان

چونکه مرا زین همه دشمن نهند               تهمت این واقعه بر من نهند

زی پدرش رفت وخبردار کرد                    تا پدرش چاره آن کار کرد

هرکه در او جوهر دانایی است              بر همه چیزیش توانایی است

(دشمن دانا که غم جان بود              بهتر از آن دوست که نادان بود)

بند فلک را که تواند گشاد؟               آنکه بر او پای تواند نهاد

چون ز کم و بیش فلک درگذشت         کار نظامی ز فلک برگذشت

دشمن دانا که غم جان بود            بهتر از آن دوست که نادان بود!

ریشه حدیثی ضرب المثل

امام على (عليه السلام) : صَدِيقُ الجاهِلِ مَتعُوبٌ مَنكُوبٌ . دوستِ آدم نادان، در رنج و سختى است . ( غرر الحكم : ۵۸۲۹ )

امام علی(علیه السلام): «عَدُوُّ عاقِلٌ خَیْرٌ مِنْ صَدیقٍ اَحْمَق؛ دشمنِ دانا، بهتر از دوستِ نادان است .» ( میزان الحکمه ج۳ )

امام علی(علیه السلام): «بُعدُ الأحمَقِ خَيرٌ مِن قُرْبِهِ ، و سُكوتُهُ خَيرٌ مِن نُطْقِهِ؛  دورى احمق، بهتر از نزديك بودن اوست، و سكوتش بهتر از سخن گفتنش .» (میزان الحکمه ج۳ )

امام علی(علیه السلام): «مَوَدّةُ الأحمَقِ كشَجَرَةِ النّارِ يأكُلُ بَعْضُها بَعْضا؛ امام على عليه السلام : دوستى با احمق، مانند درخت آتش است كه شاخه هايش يكديگر را مى سوزانند. » (میزان الحکمه ج۳ )

انشا درباره ضرب المثل دشمن دانا بلندت میکند برزمینت میزند نادان دوست

دشمن دانا بلندت میکند یعنی انسان در دشمنی با انسان های دانا حسی پیدا می کند که خود را از نظر عقلی، توانمندی و … قوی تر کند تا در مقابل دشمن یا رقیب دانای خود که زیرک و کاربلد است شکست نخورد. پس دشمن و رقیب دانا در زندگی هر شخص فرصتی برای پیشرفت ایجاد میکند و به طور کلی قرار گرفتن در برابر دشمن دانا باعث قدرتمند تر و حتی عاقل تر شدن است. در مقابل بر زمینت می‌زند نادان دوست یعنی دوستی با افراد نابخرد (که در داستان ها با دوستی خاله خرسه معرفی شده است) برابر با راهنمایی غلط و ضرر رساندن به خیال منفعت و نهایتا اثرگذاری ناخودآگاه و توسعه‌ی نادانی در انسان می شود.

آری سرچشمه بسیاری از خوبی ها ، نیکی ها و کارهای شایسته ای که از انسان سر می زند نتیجه یک راهنمای خوب و دوست شایسته در زندگی است دوستان نادان از جهتی حکم شیطان را در زندگی دارند شیطان به ظاهر خود را دوست و خیرخواه جلوه می دهد و همه رذائل اخلاقی را با وسوسه هایش زیبا جلوه می دهد. شخصی که دوستی با شیطان را برگزیده است هیچ خیری در زندگی نخواهد دید و زندگی او سراسر شر و تیرگی خواهد بود و سرانجام سقوط خواهد نمود زیرا بالاخره صبر خداوند که والاترین و برترین دوست انسان در زندگی است به سر آمده و نابودی او فراهم خواهد شد.

اگر در هر کدام از حوزه های حساس مثل : پزشکی ، صنعت ، سیاست ، امنیت ، حقوق و… افرادی نادان و احمق تعیین کننده یا مسئول باشند ، فرق چندانی با اینکه فرد خائنی هر یک ازاین مسئولیت ها را داشته باشد ، نخواهد داشت. دوستی با مردمان دانا جلوه ای از دوستی با خداست. دانائی مطلق مختص ذات خداوند است و همه دانائی های بشر جلوه ای از دانائی اوست . زندگی آنقدر کوتاه است که یک انسان متعهد و آگاه و هشیار با تمامی جهد و کوششی که دارد هرگز نمی تواند گوشه ای از ماموریت های اصلی خود را به انجام برساند ، بنابرین شایسته نیست که یک انسان پیروی شیطان را که نمادی از جهل مطلق است، بنماید.

اگر شیطان دانا بود که از درگاه خداوند رانده نمی شد و او نیز همچون سایر فرشتگان الهی دارای مقام و منزلت بود! مردم جاهل نیز نمادی از جهل شیطان هستند و هر چه که انسان جاهل تر باشد به شیطان نزدیک تر است پس باید مراقب بود که جاهلین در سر راه زندگی ما قرار نگیرند و ما را گرفتار نکنند البته اینها همواره همچون علفی هرز در سر راه ما قرار می گیرند و این ما هستیم که با توکل بر خداوند و تکیه بر دانائی باید اینها را از سر راه خود کنار زده و مسیر زندگی را برای پیمودن راه راست هموار نمائیم دوستان دانا در زندگی ما تسهیل کننده راه راست خواهند بود . هر چقدر از این افراد بیشتر در کنار ما و همراه ما باشند پیمودن راه را بر ما آسانتر و هموار تر خواهد شد. دوستی با مردم دانا نکوست!

پیشنهادی: ضرب المثل‌های ایرانی بیشتری بخوانید
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *